Įprasti maisto produktai gali nejučia sustiprinti priklausomybę nuo nikotino per biocheminius kelius. Kofeinas prailgina nikotino buvimą kraujyje. Alkoholis sustiprina atlygintiną nikotino poveikį. Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai sukelia dopamino reakciją, kuri atkartoja nikotino reakciją. Nakvišų daržovėse yra nikotino pėdsakų. Greito maisto priedai keičia smegenų receptorių jautrumą. Net šokoladas turi įtakos potraukiui rūkyti dėl sutampančių atlygio mechanizmų. Supratus šias mitybos sąsajas, galima rasti veiksmingų strategijų, kaip atsikratyti nuolatinės nikotino priklausomybės.
Kava ir kofeinas: Nikotino stiprintuvas
Daugelis rūkalių cigaretes įprastai derina su kava, taip sukurdami galingą šių medžiagų sinerginį ryšį.
Tyrimai rodo, kad kofeinas sustiprina atlygintiną nikotino poveikį keisdamas dopamino kelius smegenyse. Kartu vartojamas kofeinas prailgina nikotino buvimo kraujyje laiką, sustiprina potraukį ir priklausomybę. Ši biocheminė sąveika vyksta todėl, kad kofeinas slopina junginių, ilginančių nikotino poveikį, skilimą.
Kavos rūgštingumas taip pat gali padidinti nikotino absorbcijos greitį. Tyrimai rodo, kad rūkaliai paprastai suvartoja 86 % daugiau kofeino nei nerūkantieji, o tai rodo, kad biocheminis ryšys nėra vien tik elgesio ryšys.
Šis ryšys paaiškina, kodėl metant rūkyti dažnai sutrinka kavos vartojimo įpročiai ir atvirkščiai.
Paslėptas alkoholio vaidmuo stiprinant nikotino įtaką
Nors kofeinas biochemiškai bendradarbiauja su nikotinu, alkoholis užmezga ne mažiau galingą, bet skirtingą ryšį, stiprinantį rūkymo įpročius.
Tyrimai rodo, kad alkoholio vartojimas laikinai sustiprina atlygintiną nikotino poveikį smegenyse, padidindamas dopamino išsiskyrimą. Ši neurocheminė sąveika paaiškina, kodėl vartojant alkoholį sustiprėja potraukis tabakui.
Tyrimai rodo, kad alkoholis mažina suvaržymus ir kartu silpnina sprendimų priėmimo gebėjimus, todėl rūkaliai, net ir bandydami mesti rūkyti, yra labiau linkę rūkyti.
Reguliarus alkoholio vartojimas kartu su nikotinu sukuria stiprius asociatyvius prisiminimus, susiejančius situacijas, kai geriama, su rūkymo įpročiais. Toks susiejimas vienu metu stiprina abi priklausomybes ir sukuria ciklišką ryšį, kuris labai apsunkina pastangas mesti rūkyti asmenims, kovojantiems su abiem priklausomybėmis.
Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai: Troškimo ryšys
Daugybe tyrimų nustatytas reikšmingas biocheminis ryšys tarp cukraus vartojimo ir priklausomybės nuo nikotino.
Tyrimai rodo, kad rafinuoti angliavandeniai sukelia greitus gliukozės kiekio kraujyje svyravimus, atspindinčius nikotino poveikį dopamino keliams. Kai rūkaliai vartoja daug cukraus turinčius maisto produktus, vėlesnė insulino reakcija sukuria fiziologinę būseną, kuri sustiprina potraukį nikotinui abstinencijos laikotarpiu.
Šis ryšys veikia dviem kryptimis: nikotinas keičia gliukozės apykaitą, o cukraus vartojimas sustiprina rūkymo poreikį dėl sutampančių atlygio mechanizmų. Perdirbtų angliavandenių glikeminis poveikis atrodo ypač problemiškas, todėl susidaro ciklinis modelis, kai mitybos pasirinkimas tiesiogiai veikia priklausomybę nuo tabako.
Tiems, kurie bando mesti rūkyti, cukraus kiekio kraujyje stabilumas tampa labai svarbiu, bet dažnai nepastebimu gydymo komponentu.
Nakvišų daržovės: Natūraliai daug nikotino turinčios daržovės: natūraliai daug nikotino turintys maisto produktai
Be rafinuoto cukraus, augalų karalystėje yra chemiškai su nikotinu susijusių medžiagų, kurios gali turėti įtakos priklausomybės modeliams.
Nakvišinių šeimos (Solanaceae šeimos) daržovėse yra išmatuojamas nikotino kiekis, o didžiausia jo koncentracija yra baklažanuose, toliau – pomidoruose, bulvėse ir paprikose.
Šie pėdsakai yra gerokai mažesni nei cigarečių, tačiau gali būti svarbūs asmenims, bandantiems mesti rūkyti. Tyrimai rodo, kad šie maisto produktai gali suaktyvinti nikotino receptorius smegenyse ir taip sustiprinti priklausomybę.
Kai kuriose rūkymo metimo programose rekomenduojama laikinai apriboti nakvišų vartojimą ankstyvuoju rūkymo nutraukimo laikotarpiu.
Su maistu gaunamą nikotiną organizmas metabolizuoja identiškai kaip ir įkvepiamą nikotiną, todėl tai gali turėti įtakos potraukiui ir abstinencijos simptomams.
Mėsos perdirbimas ir rūkymas: Cheminiai priklausomybės palydovai
Perdirbimo metoduose, naudojamuose mėsos produktams konservuoti ir aromatizuoti, dažnai atsiranda cheminių medžiagų, kurios gali turėti įtakos priklausomybės nuo nikotino modeliams.
Rūkytoje mėsoje yra policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH) – junginių, kurių taip pat randama cigarečių dūmuose ir kurie gali sustiprinti priklausomybės kelius smegenyse.
Tokios sūdymo medžiagos kaip natrio nitritas sąveikauja su neuromediatorių sistemomis, kurios sutampa su nikotino veikimo mechanizmais.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant labai apdorotą mėsą gali pakisti dopamino jautrumas, o tai gali sustiprinti rūkalių potraukį nikotinui.
Ši cheminė sąveika ypač ryški lašiniuose, kumpiuose ir rūkytose dešrelėse – įprastuose maisto produktuose, kurie nesąmoningai prisideda prie tabako vartotojų priklausomybės stiprinimo.
Greitojo maisto slaptosios priklausomybę stiprinančios sudedamosios dalys
Išsiplėtusioje greitojo maisto pramonėje kelios konkrečios sudedamosios dalys dėl savo neurocheminio poveikio veikia kaip galingi priklausomybę nuo nikotino skatinantys veiksniai.
Gaiviuosiuose gėrimuose ir padažuose paplitęs didelės fruktozės kukurūzų sirupas sukelia dopamino išsiskyrimą, panašų į nikotino išsiskyrimą, todėl vartojant kartu gali sustiprėti potraukis.
Mononatrio glutamatas (MSG) ir dirbtiniai skonio stiprikliai gali pakeisti smegenų receptorių jautrumą, todėl nikotino surišimas tampa veiksmingesnis.
Tuo tarpu tam tikri fosfatiniai priedai, naudojami tekstūrai ir drėgmei išsaugoti, keičia pH lygį taip, kad optimizuoja nikotino įsisavinimą.
Transriebalai, nors jų paplitimas ir mažėja, vis dar naudojami keptuose produktuose ir gali sustiprinti priklausomybę, nes veikia nervų membranų funkciją.
Dirbtiniai saldikliai ir jų poveikis nikotino receptoriams
Dirbtiniai saldikliai, glaudžiai susiję su greito maisto priedais, yra dar viena kategorija medžiagų, kurios gerokai keičia priklausomybės nuo nikotino mechanizmus.
Tyrimai rodo, kad tokie junginiai, kaip aspartamas ir sukralozė, gali sustiprinti dopamino aktyvumą smegenų srityse, kurias taip pat veikia nikotinas.
Atrodo, kad šie saldikliai jautrina nikotininius acetilcholino receptorius, todėl jie tampa jautresni nikotino poveikiui.
Tyrimai parodė, kad nuolatiniai dirbtinai saldintų produktų vartotojai jaučia didesnį potraukį cigaretėms ir abstinencijos simptomus.
Cheminis tam tikrų saldiklių metabolitų ir neuromediatorių pirmtakų panašumas sukuria biologinę aplinką, kuri gali sustiprinti rūkymo elgesį ir apsunkinti bandančiųjų mesti rūkyti pastangas.
Netikėtas šokolado poveikis norui rūkyti
Netikėtas šokolado poveikis potraukiui rūkyti
Šokolade yra junginių, kurie reikšmingai sąveikauja su tais pačiais nervų takais, kuriuos veikia nikotinas, ir gali sustiprinti norą rūkyti. Tyrimai rodo, kad šokolade esantis teobrominas ir kofeinas stimuliuoja dopamino išsiskyrimą, imituodami nikotino atlygio mechanizmą.
Tyrimai rodo, kad šokolado vartojimas prieš arba po rūkymo gali sustiprinti potraukį nikotinui dėl kryžminio jautrumo. Juodojo šokolado, kuriame yra daugiau kakavos, poveikis yra stipresnis nei pieniško šokolado.
Šis neurocheminis ryšys paaiškina, kodėl rūkaliai dažnai praneša, kad suvalgius šokolado padidėja potraukis cigaretėms.
Supratimas apie šį ryšį suteikia žinių tiems, kurie bando mesti rūkyti, ir siūlo atidžiai stebėti šokolado vartojimą bandant mesti rūkyti.
Rūgštaus maisto ir nikotino absorbcijos ryšys
Nors apie tai retai kalbama metimo rūkyti programose, rūgštus maistas pastebimai keičia nikotino patekimą į kraują ir poveikį smegenims. Tiek maisto produktų, tiek gėrimų pH lygis gali turėti didelę įtaką nikotino absorbcijos greičiui organizme.
Rūgštūs maisto produktai, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, pomidorai ir kava, didina nikotino įsisavinimo greitį, nes keičia kraujo pH. Šie įprasti maisto produktai, vartojami kartu su tabaku, sukuria idealias sąlygas nikotinui greitai prasiskverbti per kraujo-smegenų barjerą, todėl gali sustiprinti priklausomybę.
Šis ryšys paaiškina, kodėl daugelis rūkančiųjų instinktyviai derina cigaretes su kava arba griebiasi cigaretės po rūgščių patiekalų.
Ciklo nutraukimas: Mitybos strategijos, padedančios susilpninti nikotino įtaką
Supratimas apie nikotino sąveiką su mityba atveria kelią strateginiams maisto pasirinkimams, kurie gali sumažinti potraukį ir susilpninti priklausomybę.
Tyrimai rodo, kad šarminis maistas gali neutralizuoti nikotino įsisavinimą, o tam tikros maistinės medžiagos palaiko priklausomybės sutrikdytą neuromediatorių pusiausvyrą.
Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino C, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir paprikos, gali sutrumpinti nikotino pusinės eliminacijos laiką kraujyje.
Daug antioksidantų turinčios uogos ir lapiniai žalumynai padeda atkurti rūkymo sukeltą oksidacinę žalą.
Vartojant pakankamai baltymų, stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje, todėl išvengiama nuosmukių, sukeliančių potraukį rūkalams.
Drėkinimas išlieka labai svarbus – vanduo padeda išplauti nikotino metabolitus ir mažina abstinencijos simptomus.