Medicinos ekspertai įspėja nederinti arbatos su kelių rūšių maistu. Pieno produktai neutralizuoja iki 80 % arbatos antioksidantų. Geležies turtingų maisto produktų ir maisto papildų absorbcija sumažėja iki 60 %, kai jie vartojami su arbata. Krakmolingų angliavandenių virškinimas sutrinka, o vaisiuose esantis vitaminas C sumažina naudingų arbatos junginių kiekį. Daug baltymų turintis maistas, vartojamas su arbata, gali sukelti virškinimo diskomfortą. Tinkamai parinkus laiką tarp arbatos ir šių maisto produktų, galima padidinti naudą sveikatai ir sumažinti nepageidaujamą sąveiką.
Pieno produktai: Kaip pienas neutralizuoja arbatos antioksidacines galias?
Nors daugelis arbatą geriančių žmonių į puodelį automatiškai įsipila pieno, naujausi tyrimai rodo, kad ši įprasta praktika gali gerokai sumažinti arbatos naudą sveikatai.
Tyrimais nustatyta, kad kazeinas, pagrindinis pieno baltymas, jungiasi su arbatos katechinais – galingais antioksidantais, atsakingais už daugelį sveikatai palankių poveikių. Šis jungimasis sumažina šių junginių biologinį prieinamumą ir gali neutralizuoti iki 80 % jų antioksidacinio aktyvumo.
Arbatoje esantys taninai, suteikiantys išskirtinį skonį, taip pat reaguoja su pieno baltymais.
Kad arbata būtų maksimaliai naudinga sveikatai, ekspertai rekomenduoja ją gerti be pieno priedų arba palaukti kelias minutes po užvirimo ir tik tada įpilti pieno.
Geležies turtingi maisto produktai: netikėtas cheminis susidūrimas su jūsų mėgstama arbata
Nors arbatos mėgėjai gali vertinti arbatos gėrimo naudą sveikatai, ją vartojant kartu su geležies turtingais maisto produktais kyla didelis mitybos konfliktas.
Arbatoje, ypač juodojoje, esantys taninai jungiasi su geležies molekulėmis, esančiomis tokiuose maisto produktuose kaip špinatai, lęšiai ir raudona mėsa, sudarydami netirpius junginius, kurių organizmas negali įsisavinti. Tyrimai rodo, kad dėl šios sąveikos geležies įsisavinimas gali sumažėti iki 60 %.
Šis cheminis susidūrimas ypač aktualus asmenims, sergantiems geležies stokos anemija arba padidėjusiu geležies poreikiu, pavyzdžiui, nėščioms moterims ir menstruacijų metu.
Mitybos specialistai rekomenduoja atskirti arbatos vartojimą nuo geležies turtingų patiekalų bent viena valanda, kad maistinės medžiagos būtų maksimaliai įsisavinamos.
Krakmolingi angliavandeniai ir arbata: Virškinimo našta, apie kurią perspėja gydytojas
Krakmolingų angliavandenių virškinimas apima sudėtingą fermentinį procesą, kuris prasideda burnoje, kur arbatos junginiai gali labai trukdyti. Arbatoje esantys polifenoliai ir taninai slopina seilių amilazę, fermentą, atsakingą už krakmolo skaidymą į paprastesnius cukrus.
Vartojant kartu, šis fermentinis sutrikimas verčia virškinimo sistemą dirbti sunkiau, todėl gali atsirasti pilvo pūtimas, dujos ir diskomfortas. Tyrimai rodo, kad geriant arbatą su tokiais maisto produktais kaip duona, makaronai ar bulvės, krakmolo virškinimas gali sumažėti iki 50 %.
Gastroenterologai rekomenduoja palaukti 30 minučių po krakmolingų patiekalų ir tik tada gerti arbatą, kad pradinis virškinimas vyktų netrukdomai.
Švieži vaisiai: Kai vitaminas C sutrikdo naudingų arbatos junginių veikimą
Vitaminas C, kurio gausu šviežiuose vaisiuose, pavyzdžiui, apelsinuose, braškėse ir kiviuose, kartu su arbata sukelia sudėtingą cheminę reakciją, kuri labai sumažina katechinų biologinį prieinamumą.
Tyrimai rodo, kad askorbo rūgštis oksiduoja arbatoje esančius polifenolius, paversdama juos junginiais, kurių organizmas negali veiksmingai įsisavinti.
Tyrimai rodo, kad iki 80 % sumažėja antioksidacinis potencialas, kai citrusiniai vaisiai vartojami su žaliąja arba juodąja arbata.
Mitybos specialistai rekomenduoja atskirti arbatos vartojimą nuo vitamino C turtingų maisto produktų bent viena valanda.
Toks laiko tarpas leidžia organizmui atskirai ir netrukdomai apdoroti naudinguosius arbatos junginius, taip maksimaliai padidinant arbatos ir vaisių naudą sveikatai.
Daug baltymų turintis maistas: Kodėl gydytojai nerekomenduoja derinti su arbata
Daug baltymų turintis maistas: Kodėl gydytojai nerekomenduoja derinti su arbata
Medicininiai tyrimai nuosekliai rodo, kad baltymų turtingo maisto vartojimas kartu su arbata gerokai sumažina maistinių medžiagų įsisavinimą ir virškinimo efektyvumą.
Arbatoje esantys taninai jungiasi su baltymais, sudarydami junginius, kuriuos organizmui sunku tinkamai suskaidyti. Ši sąveika ypač problemiška su geležies turtingais baltymais, nes arbatoje esantys polifenoliai gali sumažinti geležies įsisavinimą iki 60 %.
Gastroenterologai pastebi, kad sutraukiančios arbatos savybės taip pat gali trikdyti baltymus virškinančių fermentų veiklą ir sukelti virškinimo diskomfortą.
Kad mityba būtų ideali, ekspertai rekomenduoja palaukti bent valandą po daug baltymų turinčių patiekalų ir tik tada gerti arbatą, kad baltymai būtų tinkamai suvirškinti ir maistingosios medžiagos būtų tinkamai panaudotos.
Aštrus maistas: uždegiminė reakcija kartu su tam tikromis arbatomis
Remiantis naujausiais gastroenterologiniais tyrimais, aštraus maisto vartojimas kartu su tam tikromis arbatos rūšimis gali sukelti padidėjusį uždegiminį virškinimo sistemos atsaką.
Tyrimai rodo, kad aštriuose maisto produktuose esantis kapsaicinas kartu su tam tikrais taninais, esančiais juodojoje ir oolong arbatoje, gali sustiprinti skrandžio dirginimą. Šiose arbatose esantys polifenoliai gali sustiprinti uždegiminį aštrių komponentų poveikį.
Žaliosios ir baltosios arbatos kelia mažesnį pavojų kartu su aštriais patiekalais, nes jų sudėtyje esantis mažesnis taninų kiekis sukelia minimalų reaktyvumą.
Gastroenterologai rekomenduoja prieš geriant arbatą palaukti bent 30 minučių po aštrių patiekalų, kad virškinimo procesai vyktų atskirai.
Daug druskos turintys užkandžiai: Kraujospūdžio ryšys, kurį gydytojas nori, kad žinotumėte
Daug druskos turintys užkandžiai kartu su arbata sukuria susirūpinimą keliantį derinį, kuris gali smarkiai paveikti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Sūriame maiste esantis natris kartu su arbatoje esančiu kofeinu gali laikinai padidinti kraujospūdį daugiau nei įprastai.
Gydytojai įspėja, kad šis derinys ypač problemiškas asmenims, sergantiems hipertenzija arba prehipertenzija.
Arbatos diuretinės savybės gali sustiprinti dehidratacijos problemas, o druska didina skysčių susilaikymą, sukeldama metabolinį stresą. Šis fiziologinis prieštaravimas verčia inkstus ir širdies ir kraujagyslių sistemą sunkiau dirbti, kad palaikytų homeostazę.
Kad sveikata būtų ideali, ekspertai rekomenduoja atskirti arbatos vartojimą nuo daug natrio turinčio maisto bent 30 minučių.
Cukraus turtingi skanėstai: Kaip arbata iš vaisto virsta grėsme
Kodėl arbatos nauda sveikatai sumažėja, kai ji vartojama kartu su cukrumi prisotintais skanėstais? Tyrimai rodo, kad per didelis cukraus kiekis neutralizuoja antioksidacines arbatos savybes, sukeldamas uždegimą ir taip panaikindamas natūralų priešuždegiminį gėrimo poveikį.
Tyrimai rodo, kad cukrus mažina arbatos gebėjimą reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Arbatoje esantys katechinai paprastai pagerina jautrumą insulinui, tačiau kartu su daug cukraus turinčiu maistu ši nauda neutralizuojama.
Be to, cukrus gali prisijungti prie arbatoje esančių polifenolių, todėl sumažėja jų biologinis prieinamumas ir absorbcija virškinimo sistemoje.
Gydytojai rekomenduoja vartoti arbatą be pridėtinių saldiklių arba palaukti 30 minučių tarp arbatos vartojimo ir saldumynų, kad būtų išsaugotos arbatos gydomosios savybės.
Rūgštūs maisto produktai: Taninų sąveika, kuri kelia susirūpinimą medicinos specialistams
Rūgštūs maisto produktai: Taninų sąveika, kuri kelia susirūpinimą medicinos specialistams
Kai rūgštūs maisto produktai susijungia su arbatos taninais, susidaro junginiai, kurie, medikų nuomone, kelia susirūpinimą virškinimo sveikatai. Ši sąveika gali sumažinti geležies įsisavinimą ir sudirginti jautrią skrandžio gleivinę.
Citrusiniai vaisiai, pomidorai ir acto padažai ypač sustiprina šį poveikį. Tyrimai rodo, kad susidarę junginiai gali paskatinti rūgšties refliuksą jautriems asmenims ir sutrikdyti vaistų absorbciją.
Gastroenterologai rekomenduoja atskirti arbatos vartojimą nuo rūgščių maisto produktų bent 30 minučių. Turintiems diagnozuotų virškinimo sutrikimų, tokių kaip GERL ar opos, šis atskyrimas tampa dar svarbesnis, kad būtų palaikoma ideali virškinimo funkcija ir išvengta nemalonių simptomų.
Vaistai ir papildai: Arbatą geriantiems žmonėms svarbūs laiko aspektai
Arbatoje esantys junginiai gali turėti didelę įtaką vaistų ir maisto papildų veikimui organizme. Kai kurie vaistai, įskaitant kraują skystinančius vaistus, psichiatrinius vaistus ir širdies ir kraujagyslių sistemos vaistus, gali sąveikauti su arbatoje esančiu kofeinu ir katechinais.
Medikai rekomenduoja išlaikyti 1-2 valandų pertrauką tarp vaistų vartojimo ir arbatos vartojimo. Geležies papildai yra ypač paveikti, nes arbatoje esantys taninai gali sumažinti absorbciją iki 87 %.
Taip pat ir kalcio papildai turėtų būti vartojami atskirai nuo arbatos vartojimo. Pacientai, vartojantys skydliaukės vaistus, turėtų būti ypač atsargūs, nes arbata gali trikdyti levotiroksino absorbciją.
Dėl galimos arbatos ir paskirto gydymo sąveikos visada pasitarkite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.