Lengvas ir purus: obuolių pyragas su kefyru. Viršijo visus lūkesčius – paruošiamas per 5 minutes

Ar jums kada nors atsitiko taip, kad netikėtai užsukę svečiai paprašė ko nors gardaus prie kavos, o jūs neturėjote nieko, ką galėtumėte pasiūlyti? Arba tiesiog užsinorėjote kažko saldaus, bet tingėjote sukti galvą, ką čia tokio pagaminus? Puikiai suprantu tokias situacijas ir turiu jums tikrą išsigelbėjimą – nepaprastai greitai paruošiamą obuolių pyragą su kefyru, kuris viršys visus jūsų lūkesčius!

Šis pyragas tapo mano virtuvės favoritu dėl kelių priežasčių: jis paruošiamas vos per 5 minutes, iškepti jį gali net virtuvės naujokai, o rezultatas – tobulai purus, drėgnas ir nepaprastai skanus desertas. Pridėkite dar faktą, kad ingredientai tikriausiai jau yra jūsų virtuvėje, ir turime tobulą receptą bet kuriai progai!

Ingredientai, kurių jums reikės

Pyrago tešlai:

  • 250 ml kefyro (kambario temperatūros)
  • 2 kiaušiniai (taip pat kambario temperatūros)
  • Žiupsnelis druskos
  • 150 g cukraus
  • 100 ml augalinio aliejaus
  • 300 g miltų (apie 2 stiklines)
  • 15 g kepimo miltelių (1 pakutis)
  • Žiupsnelis vanilinio cukraus

Papuošimui ir papildomam skoniui:

  • 3-4 vidutinio dydžio obuoliai
  • Cinamonas (pagal skonį)
  • Cukraus pudra (apibarstymui)

Gaminimo procesas: greitas ir paprastas

  1. Paruoškite ingredientus. Svarbu, kad kiaušiniai ir kefyras būtų kambario temperatūros – taip pyragas bus puresnė tekstūros.
  2. Išplakite kiaušinius. Dideliame dubenyje plakite kiaušinius su žiupsneliu druskos, kol masė taps šiek tiek putota. Tada pamažu įberkite cukrų ir vanilinį cukrų, plakdami iki purios, šviesiai geltonos konsistencijos.
  3. Supilkite skysčius. Į kiaušinių masę supilkite kefyrą ir augalinį aliejų. Plakite žemiausiu greičiu arba tiesiog išmaišykite šluotele iki vienalytės konsistencijos.
  4. Įmaišykite sausus ingredientus. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, tada palaipsniui įmaišykite į skystą masę. Maišykite tik tiek, kad visi ingredientai susijungtų – neplakite per ilgai, nes pyragas gali išeiti guminis.
  5. Paruoškite kepimo formą. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi arba tiesiog patepkite sviestu. Šiam pyrago kiekiui geriausiai tinka 24-26 cm skersmens forma.
  6. Supilkite tešlą ir išdėliokite obuolius. Supilkite tešlą į paruoštą formą. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Gražiai išdėliokite obuolių skilteles ant tešlos, šiek tiek įspausdami jas vidun. Jei mėgstate, pabarstykite obuolius cinamonu.
  7. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite pyragą 40-50 minučių. Kad patikrintumėte, ar pyragas iškepė, įbeskite į jį medinį pagaliuką – jei ištrauktas jis bus sausas, pyragas jau iškepęs.
  8. Atvėsinkite ir patiekite. Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, apibarstykite cukraus pudra ir patiekite.

Kodėl šis pyragas toks ypatingas?

Kefyras – slaptas ingredientas. Būtent kefyras šiam pyragui suteikia nepakartojamą purumą ir drėgną tekstūrą. Kefyro rūgštis reaguoja su kepimo milteliais, sukurdama daugiau oro burbuliukų tešloje, o tai lemia itin purų pyragą. Be to, kefyras suteikia subtilų rūgštelės poskonį, kuris puikiai dera su saldžiais obuoliais.

Universalus desertas. Šis pyragas tinka bet kuriam dienos metui – jis puikus pusryčiams su puodeliu kavos, dienos užkandžiui ar vakarienės desertui. Patiekite jį šiltą su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle, ir turėsite nepamirštamą skanėstą.

Adaptyvus receptas. Vienas didžiausių šio pyrago privalumų – jį galima lengvai pritaikyti pagal turimus ingredientus ar sezoninius vaisius. Vietoj obuolių puikiai tiks slyvos, kriaušės, abrikosai, bet kokios uogos ar džiovinti vaisiai.

Paslaptys ir patarimai tobulam pyragui

  1. Obuolių pasirinkimas. Pyragams geriausiai tinka rūgštesni obuoliai, tokie kaip Antaniniai ar Šampionas. Jie išlaiko formą kepant ir suteikia kontrastą saldžiai tešlai.
  2. Kefyro alternatyvos. Jei neturite kefyro, galite naudoti rūgpienį, natūralų jogurtą ar pasukas. Tačiau kefyras suteikia geriausią rezultatą.
  3. Sviesto vietoj aliejaus. Nors recepte naudojamas augalinis aliejus, galite jį pakeisti tirpintu sviestu. Taip pyragas įgaus sodresnį, sviestinį skonį.
  4. Papildomi priedai. Norite dar daugiau skonio? Įdėkite saują graikinių ar lazdyno riešutų, razinų ar džiovintų spanguolių. Taip pat galite įpilti šaukštą Amareto likerio ar brendžio, kuris puikiai dera su obuoliais.
  5. Gaminimas be elektrinio plaktuvo. Neturite elektrinio plaktuvo? Nesijaudinkite! Šį pyragą galima puikiai išmaišyti rankiniu būdu, naudojant tiesiog šluotelę ar šaukštą.

Tiekimo idėjos

Šis pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas, tačiau jis ypač žavus, kai patiekiamas:

  • Su vaniliniais ledais
  • Su plakta grietinėle
  • Su tirpinto karamelinio sviesto padažu
  • Su šiltu obuolių kompostu
  • Su stikline šalto pieno ar karštomis kavos ar arbatos puodeliu

Laikymo patarimai

Pyragas išlieka šviežias kambario temperatūroje, uždengtas maistine plėvele, iki 3 dienų. Jei norite išlaikyti jį ilgiau, laikykite šaldytuve iki 5 dienų. Prieš valgydami, pašildykite porciją mikrobangų krosnelėje 15-20 sekundžių, kad atgautų šviežumą.

Išvada

Šis obuolių pyragas su kefyru – tikras išsigelbėjimas, kai norite kažko skanaus, bet neturite daug laiko. Per vos 5 minutes paruošite tešlą, o po 40-50 minučių kepimo mėgausitės nepaprastai puriu, drėgnu ir aromatingu desertu, kuris nustebins visus namiškius ir svečius.

Receptas yra toks paprastas, kad jį įvaldyti gali net virtuvės naujokas. Taigi, kitą kartą, kai užklups saldumynų poreikis ar netikėtai užsuks svečiai, prisiminkite šį nuostabų obuolių pyrago su kefyru receptą. Jis tikrai neapvils!

1 comment
  1. Kai reikia kažko staigiai, tikrai negaminsiu pyrago užklupus svečiams, o nueisiu į šalia namų maximą ir nupirksiu pyragą. Nebe tie laikai, nebent gyvenu vienkiemyje, ir svečiai turi laiko laukti kol tas pyragas iškeps, kol jis atauš…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video