Maisto gaminimas daugeliui atrodo savaime suprantamas procesas – viriname daržoves kad jos suminkštėtų kepame mėsą kad ji būtų saugi valgyti Tačiau mažai kas žino kad kai kuriuos produktus termiškai apdorojant aukštoje temperatūroje jų nauda sumažėja o kai kuriais atvejais gali atsirasti ir pavojingų medžiagų
Mokslininkai pastebi kad tam tikros maisto gaminimo technikos gali ne tik sumažinti vitaminų kiekį bet ir sukurti junginius kurie ilgainiui gali kenkti mūsų sveikatai
Skrudinta duona ir keptos bulvės slepia pavojų
Kai kepame produktus kuriuose daug krakmolo pavyzdžiui bulves ar duoną aukštoje temperatūroje susidaro medžiaga vadinama akrilamidu Tai cheminis junginys kuris atsiranda skrudinant kepant ar gruzdinant ir gali būti žalingas organizmui
Akrilamidas susidaro kai krakmolas reaguoja su tam tikromis amino rūgštimis esant aukštai temperatūrai Tyrimai rodo kad ši medžiaga gali padidinti vėžio riziką ypač jei jos nuolat gaunama per maistą
Mokslininkai rekomenduoja vengti perkeptų ar nudegusių maisto produktų nes kuo tamsesnė plutelė tuo didesnis pavojus
Reklama
Mėsos kepimas – kuo ji tamsesnė tuo pavojingesnė
Kepant mėsą labai aukštoje temperatūroje – keptuvėje ar grilyje – joje gali susidaryti dvi rūšys pavojingų medžiagų Jos vadinamos sunkiai ištariamais pavadinimais bet esmė paprasta – jos atsiranda kai riebalai ir baltymai reaguoja į karštį
Šios medžiagos gali dirginti organizmą ir ilgainiui būti susijusios su tam tikromis ligomis ypač jei mėsą kepame dažnai ir labai stipriai
Kad to išvengtumėte specialistai siūlo mėsą kepti lėčiau vengti jos apdegimo ir naudoti marinatus su česnaku citrina arba žolelėmis Jie padeda sumažinti žalingų junginių kiekį
Kai kurios daržovės praranda vertę
Ne tik mėsa bet ir daržovės gali netekti vertingų medžiagų Jeigu verdame jas per ilgai arba vandenyje kuris verda labai stipriai dalis vitaminų išgaruoja arba ištirpsta vandenyje
Pavyzdžiui brokoliai ar špinatai verdami per ilgai netenka didelės dalies vitamino C kuris labai svarbus imunitetui Taip pat kai kurios veikliosios medžiagos kurios kovoja su uždegimais ar vėžio ląstelėmis suyra esant per aukštai temperatūrai
Kita vertus kai kurias daržoves kaip morkas ar pomidorus galima trumpai patroškinti kad jų naudinga medžiaga likopenas ar beta karotenas būtų geriau pasisavinami organizmo
Grūdai ir kruopos – tinkamas virimo laikas yra svarbus
Verdant ryžius grikius ar avižas svarbu ne tik virti tinkamą laiką bet ir tinkamai laikyti jeigu liko nesuvalgyto maisto
Jeigu virtos kruopos paliekamos kambario temperatūroje jos gali pradėti kaupti kenksmingas bakterijas arba net pelėsį kuris ne visada matomas akimis
Taip pat svarbu nepervirti nes tada maistas tampa per minkštas ir sunkiau virškinamas o kai kurios maistinės medžiagos suyra
Ką daryti kad maistas būtų naudingas o ne kenksmingas
Maisto gaminimas neturi būti pavojingas tačiau reikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių kad nepadarytume klaidų kurios ilgainiui gali paveikti mūsų sveikatą
– Venkite deginti maistą – tiek mėsa tiek daržovės neturi būti per tamsios ar apdegusios
– Kepkite mažesnėje temperatūroje arba trumpiau – kuo trumpesnis kepimas tuo mažesnė rizika
– Naudokite sveikesnius aliejus – alyvuogių arba kokosų aliejus geriau tinka aukštesnei temperatūrai
– Pridėkite prieskonių – kai kurie kaip česnakas imbieras ar ciberžolė padeda neutralizuoti kenksmingų medžiagų poveikį
– Daržoves dažniau virkite garuose – jos taip išlaiko daugiau vitaminų nei verdant vandenyje
Kada verčiau valgyti žaliai
Kai kurie produktai iš tiesų naudingesni neapdoroti Pavyzdžiui
– Šviežios lapinės daržovės kaip špinatai salotos rukola
– Uogos obuoliai morkos agurkai
– Daiginti grūdai arba sėklos
Žinoma ne viską galima valgyti žaliai Pavyzdžiui pupelės arba bulvės žaliame pavidale gali būti pavojingos todėl būtina žinoti ką ir kaip paruošti
Išvada be išvadų
Maisto gaminimas yra menas bet kartu ir mokslas Nuo to kaip ruošiate savo valgį priklauso ar jis taps energijos šaltiniu ar lėtai kenkiančia medžiaga
Daugiau žinodami apie terminio apdorojimo poveikį galime priimti geresnius sprendimus savo virtuvėje Ir kartais užtenka tik sumažinti liepsną kad apsaugotume tai kas svarbiausia – savo sveikatą