Įprasti kotletai jau pabodo? Tuomet laikas išbandyti naują receptą, kuris pakeis jūsų nuomonę apie maltinės mėsos patiekalus! Šie orkaitėje kepti mėsos steikai su gardžiu padažu ir priedais taps puikia alternatyva įprastiems kotletams ir nustebins visą šeimą savo nepakartojamu skoniu.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Tradiciniai kotletai yra populiarus pasirinkimas daugelio lietuvių virtuvėje, tačiau kartais norisi kažko naujo ir įdomesnio. Šis receptas siūlo originalų sprendimą – orkaitėje keptus mėsos steikus su gardžiu padažu, svogūnais, virtais kiaušiniais ir sūriu. Jie ne tik puikiai tiks kasdienei vakarienei, bet ir taps tikra puošmena ant šventinio stalo.
Šio patiekalo privalumai:
- Lengviau gaminti nei įprastus kotletus – nereikia kepti kiekvieną atskirai
- Sultingesnis ir minkštesnis rezultatas dėl orkaitėje kepimo būdo
- Galimybė eksperimentuoti su priedais ir padažais
- Puikiai tinka ir šventiniam stalui, ir kasdieniam valgiaraščiui
Ingredientai (4-6 porcijoms)
Mėsos paruošimui:
- 600 g maltos mėsos (galima naudoti kiaulieną, jautieną arba mišinį)
- 2-3 riekės baltos duonos
- 100 ml pieno
- 1 didelis svogūnas
- 4 virti kiaušiniai
- 100 g fermentinio sūrio
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Mėgstami prieskoniai (pvz., česnakai, džiovintas rozmarinas, timijanas)
Padažui:
- 1/2 arbatinio šaukštelio garstyčių (ne grūdėtų)
- 1 kiaušinio trynys
- 4 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
- Paruoškite orkaitę. Įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
- Paruoškite duonos mirkytą masę. Duoną supjaustykite kubeliais, užpilkite pienu ir palikite įmirkti 5-10 minučių.
- Sumaišykite mėsos faršą. Maltą mėsą sudėkite į dubenį, įberkite druskos, pipirų ir pasirinktų prieskonių. Pridėkite išmirkytą duoną ir gerai išmaišykite. Masę gerai išminkykite rankomis apie 5 minutes – tai padės mėsai prisotinti deguonimi ir taps minkštesnė bei sultingesnė.
- Paruoškite padažą. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias, kiaušinio trynį, augalinį aliejų ir žiupsnelį druskos. Išplakite šluotele arba šakute iki vientisos masės.
- Formuokite steikus. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Mėsos masę padalinkite į 4-6 dalis ir suformuokite plokščius, apvalius steikus. Išdėliokite juos ant skardos su tarpais tarp kiekvieno.
- Pridėkite priedus. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais ir išdėliokite ant steikų. Apšlakstykite paruoštu padažu. Virtus kiaušinius supjaustykite griežinėliais ir uždėkite ant viršaus. Užbarstykite tarkuotu sūriu.
- Kepkite orkaitėje. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-40 minučių, kol mėsa bus iškepusi, o viršus gražiai apskrudęs.
- Patiekite. Prieš patiekdami, pabarstykite smulkintomis šviežiomis žolelėmis (pvz., petražolėmis arba krapais).
Patarimas
Jei norite dar skanesnio varianto, tarp svogūnų ir kiaušinių sluoksnių galite įdėti keptų pievagrybių. Tiesiog pakepinkite 200 g supjaustytų grybų su svogūnu keptuvėje iki auksinės spalvos ir sudėkite ant steikų prieš uždedami kiaušinius.
Padažą taip pat galite pakeisti pagal savo skonį – tinka įprastas majonezo ir kečupo mišinys, arba grietinės ir česnako padažas.
Kodėl šis patiekalas geresnė alternatyva įprastiems kotletams?
Tradiciniai kotletai dažnai būna sausoki ir reikalauja nuolatinio vartymosi keptuvėje. Šie orkaitėje kepti steikai išlieka nepaprastai sultingi, o padažas ir priedai suteikia jiems išskirtinį skonį. Be to, juos pagaminti yra žymiai paprasčiau – nereikia stovėti prie viryklės ir nuolat vartyti kiekvieną kotletą.
Išbandykite šį receptą sekmadienio pietums arba šventiniam stalui ir nustebinkite savo artimuosius nauju skoniu. Garantuoju, kad šis patiekalas taps vienu mėgstamiausių jūsų šeimos receptų!





