Kiek laiko kiaušiniai gali būti laikomi šaldytuve: eksperto atsakymas

refrigerated eggs shelf life

Šaldytuve laikomi kiaušiniai išlieka saugūs ir kokybiški ribotą laiką, o tai žinant galima išvengti maisto švaistymo ir maisto sukeltos rizikos. Neapdoroti kiaušiniai kartoninėje pakuotėje paprastai išlaiko aukščiausią kokybę apie 3–5 savaites nuo pirkimo dienos, jei laikomi vidurinėje lentynos dalyje; kietai virti kiaušiniai su lukštais uždengtame inde išlieka apie savaitę. Praktiniai bandymai, laikymo patarimai ir gedimo požymiai padeda nuspręsti, kada kiaušinius naudoti, užšaldyti ar išmesti…

Kiek laiko žali kiaušiniai išlieka švieži šaldytuve

Laikant žalius kiaušinius šaldytuve, jų kokybė ir saugumas išlieka ribotą laiką: pagal JAV Žemės ūkio departamento (USDA) rekomendacijas, žali kiaušiniai šaldytuve turi būti laikomi 3–5 savaites.

Šaldymas sulėtina bakterijų augimą ir drėgmės praradimą; tinkamai laikomi kiaušiniai kartoninėje dėžutėje vidurinėje lentynos dalyje išlaiko aukščiausią kokybę per tą laikotarpį.

Kiaušiniai gali išlikti tinkami vartoti trumpą laiką po 5 savaičių, jei laikomi šaltyje ir patikrinami atskirai. Praktiniai patikrinimai apima plūduriavimo šaltame vandenyje bandymą ir juslinį vertinimą prieš vartojimą.

Išmeskite visus kiaušinius, kurie turi nemalonų kvapą ar neįprastą spalvą. Pirkimo datos ženklinimas padeda rotuoti produktus ir sumažina priklausomybę nuo subjektyvaus vertinimo.

Kietai virtų kiaušinių laikymo trukmė

Laikomi šaldytuve, kietai virti kiaušiniai pagal USDA rekomendacijas išlieka tinkami vartoti apie vieną savaitę. Laikomi su lukštais uždengtame inde 4 °C (40 °F) ar žemesnėje temperatūroje, jie išlaiko kokybę ir riboja bakterijų augimą.

Nulupti kiaušiniai turėtų būti laikomi uždarame inde ir suvartoti per tą patį septynių dienų laikotarpį, nes lukšto pašalinimas padidina užteršimo riziką. Indų ženklinimas virimo data palengvina rotaciją.

Išmeskite kiaušinius, kurie turi nemalonų kvapą, yra lipnūs arba pakitusi spalva. Venkite kietai virtų kiaušinių laikymo kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.

Laikantis šių ribų, sumažinama maisto sukeltų ligų rizika ir išsaugoma tekstūra bei skonis.

Kaip patikrinti kiaušinių šviežumą prieš virimą

Dažnai prieš virimą žmonės turėtų patikrinti kiaušinių šviežumą, naudodami paprastus, įrodymais pagrįstus patikrinimus, kad sumažintų per maistą plintančių ligų riziką.

Rekomenduojamas šalto vandens plūduriavimo testas: kiekvieną kiaušinį panardinkite į dubenėlį su šaltu vandeniu. Jei jis nugrimzta ir guli ant šono, jis yra šviežias; jei nugrimzta, bet stovi vertikaliai, jis yra senesnis, bet paprastai tinkamas vartoti ir turėtų būti suvartotas greitai; jei plūduriuoja, išmeskite jį.

Po sudaužymo patikrinkite, ar nėra nemalonaus kvapo ir neįprastos spalvos; stiprus sieros kvapas arba rožinė/žalia/vaivorykštinė spalva rodo užteršimą.

Kiaušinius tikrinkite atskirai; vienas tinkamas kiaušinis nereiškia, kad visa pakuotė yra tinkama.

Ženklai, kad kiaušinis yra sugedęs

Reguliariai tikrindami kiaušinius, ar nėra aiškių gedimo požymių, padėsite išvengti per maistą plintančių ligų ir maisto švaistymo.

Vizualinė apžiūra apima kiaušinių lukščių įtrūkimų, lipnumo, miltelių pavidalo pelėsio ar spalvos pakitimų patikrinimą; bet kuris iš šių požymių yra pagrindas išmesti kiaušinį. Plūdrumo testas padeda įvertinti: nugrimzdę kiaušiniai, kurie guli plokščiai, yra švieži, stovintys vertikalioje padėtyje rodo senėjimą, o plūduriuojantys rodo gedimą.

Po sudaužymo patikrinkite baltymus ir trynius, ar nėra spalvos pakitimų (rožinės, žalios, vaivorykštės) ar neįpr

Svarbiausias yra kvapas: ryškus sieros ar supuvusio kvapas reiškia bakterinį irimą, todėl kiaušiniai turi būti išmesti. Jei abejojate, išmeskite – rizikos vengimas yra svarbesnis už nedidelę maisto taupymą.

Kiaušinių šaldymas: kada ir kaip tai daryti

Kiaušinių šaldymas yra praktiškas būdas pratęsti jų tinkamumo laiką už šaldytuvo ribų, išlaikant saugumą ir daugumą kulinarinių savybių.

Prieš šaldant kiaušinius reikia išimti iš lukštų: švelniai išplakti visus kiaušinius arba atskirti baltymus ir trynius.

Baltymai gerai užšaldomi be priedų; tryniai sutirštėja ir, norint išsaugoti tekstūrą, juos verta pagardinti žiupsneliu druskos arba cukraus (240 ml).

Supilkite į ledo kubelių formeles arba keksų formeles, pažymėkite datą ir turinį, tada perkelkite į sandarius indus arba šaldymo maišelius.

Užšaldyti kiaušiniai išlieka tinkami vartoti iki vienerių metų; atšildykite per naktį šaldytuve ir greitai sunaudokite, išmeskite visus, kurie turi keistą kvapą arba yra pakitę spalvos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video