Naujausiuose medicininiuose pranešimuose atkreipiamas dėmesys į galimą pavojų sveikatai derinant kiaušinius su cinamonu arba ciberžole. Ši sąveika kai kuriems asmenims gali sukelti virškinimo sutrikimų, laikiną imuniteto slopinimą ir sumažėjusį maistinių medžiagų įsisavinimą. Dėl cheminės reakcijos tarp cinamaldehido ir kiaušinių baltymų susidaro junginiai, kurie gali sukelti uždegimines reakcijas. Didelės rizikos grupėms priklauso nėščios moterys, asmenys, sergantys kepenų ligomis, ir tie, kurie vartoja kraują skystinančius vaistus. Medikai pataria vartoti atsargiai ir stebėti, ar neatsiranda tokių simptomų, kaip virškinimo trakto diskomfortas ar odos reakcijos. Daugiau informacijos apie prevencijos strategijas ir saugesnes alternatyvas.
Kylanti sveikatos krizė: Ką pastebi medicinos specialistai
Kadangi medikai visoje šalyje praneša apie vis daugiau nepageidaujamų reakcijų atvejų, išryškėjo nerimą kelianti tendencija, siejanti reguliarų kiaušinių su ciberžole vartojimą su netikėtomis sveikatos komplikacijomis.
Gydytojai pastebi tokius simptomus, kaip virškinimo sutrikimai, laikinas imuniteto slopinimas ir pakitęs maistinių medžiagų įsisavinimas. Atrodo, kad ši reakcija atsiranda ciberžolės junginiams sąveikaujant su kiaušiniuose esančiais baltymais ir gali sukelti uždegimines reakcijas jautriems asmenims.
Mayo klinikos gastroenterologė dr: „Nors abu maisto produktai atskirai yra maistingi, jų derinys gali sukelti reakcijas, kurias dar tik pradedame suprasti.”
Keliose medicinos įstaigose atliekami klinikiniai tyrimai, kuriais siekiama ištirti šią su mityba susijusią sąveiką.
Kiaušinių ir cinamono cheminės reakcijos supratimas
Nors anksčiau susirūpinimą kėlė ciberžolė, mokslininkai nustatė panašiai problemišką kiaušinių ir cinamono sąveiką.
Cheminė reakcija įvyksta, kai cinamaldehidas, pagrindinis cinamono organinis junginys, susijungia su kiaušinio baltymuose esančiais sieros turinčiais baltymais. Laboratoriniai tyrimai rodo, kad dėl šio susijungimo susidaro pėdsakai cinamtionino kompleksų, kurie jautriems žmonėms gali slopinti maistinių medžiagų įsisavinimą.
Preliminarūs tyrimai rodo, kad šiluma katalizuoja šią reakciją, todėl kiaušinienė su cinamonu gali kelti daugiau rūpesčių nei žaliava.
Tačiau gastroenterologė daktarė Miriam Chen pabrėžia, kad ” klinikinė reikšmė tebėra neaiški, nes dozavimas yra labai svarbus. Labiausiai tikėtina, kad saikingas vartojimas sveikiems suaugusiesiems kelia minimalią riziką”.
Bendrieji simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį pavartojus
Vartojant maisto produktus, kurių sudėtyje yra ir kiaušinių, ir cinamono, reikėtų stebėti keletą galimų nepageidaujamų reakcijų.
Tai gali būti lengvas virškinimo trakto diskomfortas, pavyzdžiui, pykinimas, pilvo pūtimas ar virškinimo sutrikimai, kurie paprastai praeina per kelias valandas.
Labiau nerimą keliantys simptomai yra odos reakcijos (dilgėlinė, paraudimas, niežulys), kvėpavimo sutrikimai (švokštimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas) arba veido, lūpų ar gerklės patinimas.
Tai gali reikšti alerginę reakciją, dėl kurios reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Kai kurie žmonės praneša apie galvos skausmą ar svaigulį po vartojimo.
Nors ir retai, labai jautriems žmonėms galimos sunkios reakcijos, pavyzdžiui, anafilaksija, kuriai būdingas staigus kraujospūdžio kritimas ir sąmonės netekimas.
Didelės rizikos grupės: Kas turėtų būti itin atsargūs
Tam tikriems asmenims, vartojantiems kiaušinių ir cinamono derinius, gresia didesnis pavojus, todėl jie turi būti itin budrūs dėl galimų nepageidaujamų reakcijų.
Nėščios moterys, ypač sergančios gestaciniu diabetu, dėl galimo cinamono poveikio cukraus kiekiui kraujyje turėtų atidžiai stebėti jo vartojimą.
Asmenys, sergantys kepenų ligomis, gali patirti didesnę įtampą, nes tiek kiaušinius, tiek cinamoną reikia apdoroti kepenyse.
Asmenys, vartojantys kraują skystinančius vaistus, turėtų pasitarti su gydytojais, nes cinamono sudėtyje yra kumarino – natūralaus antikoagulianto.
Asmenys, alergiški kiaušiniams arba jautrūs cinamaldehidui, turi būti ypač atsargūs.
Jaunesniems nei penkerių metų vaikams taip pat reikia skirti ypatingą dėmesį dėl besivystančios imuninės sistemos.
Tikros pacientų istorijos: Susidūrimai skubios pagalbos skyriuje
Kaip greitai iš pažiūros nekenksmingas kiaušinių ir cinamono derinys gali peraugti į skubią medicininę pagalbą? Skubios pagalbos gydytojai praneša, kad vis dažniau pasitaiko nepageidaujamų reakcijų, dėl kurių prireikia skubios pagalbos.
Dr. Elena Mercer iš Bostono bendrosios ligoninės praėjusį mėnesį gydė tris atvejus, kai pacientams po cinamonu pagardintų kiaušinių patiekalų pasireiškė sunkus kvėpavimo sutrikimas.
Panašiai Čikagos memorialinėje ligoninėje užfiksuoti penki atvejai, kai alerginės reakcijos pasireiškė per kelias minutes po suvalgymo.
„Tai nebuvo alergiški asmenys”, – pažymi skubios medicinos specialistas daktaras Jamesas Wrightas. „Kiaušiniuose esančių baltymų ir cinamono junginių sinerginis poveikis tam tikriems žmonėms sukelia netikėtą histamino reakciją.”
Medikai pataria stebėti, ar neatsiranda tokių simptomų kaip pasunkėjęs kvėpavimas, dilgėlinė ar veido patinimas.
Šio pavojingo maisto produktų derinio mokslinis pagrindimas
Nors daugelis maisto produktų derinių yra visiškai saugūs vartoti, kiaušinių ir cinamono sąveika sukelia potencialiai pavojingą cheminę reakciją, kurią mokslininkai tik neseniai pradėjo suprasti.
Kai kiaušinių baltymų turtingas albuminas susiduria su tam tikrais cinamono junginiais, ypač cinamaldehidu, jis gali sudaryti kompleksus, kurie slopina virškinimo fermentus. Šis sutrikimas jautriems asmenims gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų.
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad ši sąveika keičia normalų metabolizavimo procesą.
Žurnale „Journal of Food Chemistry” paskelbti tyrimai rodo, kad kepant aukštesnėje nei 74 °C temperatūroje ši reakcija gali sustiprėti, todėl susidaro junginiai, galintys kelti stresą kepenų sistemai.
Šiuo metu atliekama daugiau tyrimų, siekiant nustatyti tikslius rizikos veiksnius ir paveiktas gyventojų grupes.
Alternatyvūs prieskoniai, kurie saugiai dera su kiaušiniais
Nors cinamonas, derinamas su kiaušiniais, gali kelti pavojų, daugybė kitų prieskonių yra ir saugūs, ir geresnio skonio. Kulinarijos ekspertai rekomenduoja papriką, kuri suteikia švelnų, dūmo skonį ir nesukelia nepageidaujamos sąveikos.
Šviežios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, laiškiniai česnakai, petražolės ir krapai, puikiai papildo kiaušinius ir kartu suteikia maistinės vertės.
Klasikiniu pasirinkimu išlieka juodieji pipirai, kurių sudėtyje yra piperino, galinčio padėti pasisavinti maistingąsias medžiagas. Tiems, kurie ieško ryškesnių skonių, ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o kario milteliai sukuria sudėtingą skonį.
Česnakų milteliai ir svogūnų milteliai suteikia pikantiškumo, nesukeliant kenksmingų cheminių reakcijų. Šios alternatyvos užtikrina ir kulinarinį malonumą, ir virškinimo saugumą ruošiant kiaušinių patiekalus.
Prevencijos strategijos ir ką daryti pasireiškus simptomams
Kad išvengtumėte nepageidaujamų reakcijų derinant kiaušinius su cinamonu, žmonės turėtų laikytis kelių pagrindinių atsargumo priemonių, kurias nustatė maisto saugos ekspertai. Iš pradžių reikia suvartoti minimalų kiekį, kruopščiai išvirti kiaušinius ir naudoti aukštos kokybės cinamoną.
Pasireiškus simptomams, nedelsdami nutraukite vartojimą ir kreipkitės į gydytoją, jei sunku kvėpuoti, pasireiškia stiprus virškinimo trakto sutrikimas ar odos reakcijos.
Lengvas reakcijas galima gydyti be recepto parduodamais antihistamininiais vaistais. Medikai rekomenduoja vesti maisto dienoraštį, kad būtų galima stebėti reakcijas, ir pasikonsultuoti su alergologu, kad būtų nustatyta tinkama diagnozė.
Asmenys, kuriems yra žinomas jautrumas, turėtų atidžiai skaityti sudedamųjų dalių etiketes, nes cinamono gali būti paruoštuose kiaušinių patiekaluose be aiškios nuorodos.