Vienas šaukštelis – ir akys pasruvo, nosis užsikimšo, gerklę nudegino. Krienai veikia akimirksniu ir be jokio gailesčio. Niekas kitas ant stalo nesukelia tokios reakcijos.
Bet ar kada susimąstėte, kas iš tikrųjų vyksta organizme tą akimirką, kai paragaujate šviežiai tarkuotų krienų? Ir ar tas stiprus poveikis yra tik nemalonus, ar galbūt naudingas?
Pasirodo, krienai daro organizmui daug daugiau nei tik verčia ašaroti.
Kodėl krienai taip „muša” į nosį
Skirtingai nuo aitriosios paprikos, kuri degina liežuvį, krienai atakuoja nosies ertmes. Tai nėra atsitiktinumas – tai chemija.
Kai tarkuojate ar kramtote krieną, jo ląstelės plyšta. Tą akimirką fermentas mirozinazė pradeda veikti junginį sinigriną ir paverčia jį alil izotiocianatu – lakia medžiaga, kuri greitai garuoja ir pakyla į nosies ertmes.
Ten ji dirgina trigeminalinio nervo galūnes – tuos pačius nervus, kurie jaučia skausmą, karštį ir šaltį. Smegenys interpretuoja tai kaip pavojų ir paleidžia gynybinę reakciją: ašaras, nosies išskyras, čiaudulį.
Visa tai įvyksta per keliasdešimt sekundžių. Ir praeina per 5–10 minučių, kai lakios medžiagos išsisklaido.
Kas vyksta virškinimo trakte
Krienai ne tik dirgina – jie aktyvuoja virškinimą.
Padidėja seilėtekis – burnoje gaminasi daugiau seilių, o tai pradeda maisto skaidymą dar prieš jam pasiekiant skrandį.
Stimuliuojama skrandžio sekrecija – išsiskiria daugiau skrandžio sulčių, kurios padeda virškinti baltymus.
Didėja apetitas – daugelis pastebi, kad po krienų norisi valgyti. Tai senas kulinarinis triukas: krienai prie mėsos patiekiami ne tik dėl skonio, bet ir dėl virškinimo pagerinimo.
Šaukštelyje krienų beveik nėra kalorijų, bet yra vitamino C, kalio, kalcio, magnio ir folio rūgšties. Maža porcija, bet vertinga.
Antimikrobinės savybės
Štai kur krienai tampa įdomūs ne tik kaip prieskoniai.
Laboratoriniai tyrimai rodo, kad alil izotiocianatas – ta pati medžiaga, kuri verčia verkti – turi stiprų antimikrobinį poveikį. Jis slopina:
- E. coli ir Salmonella – žarnyno infekcijų sukėlėjus
- Helicobacter pylori – bakteriją, sukeliančią skrandžio opą
- Įvairius grybelius, įskaitant odos infekcijas sukeliančius dermatofitus
Kai kuriose šalyse krienų ir kitų aštrių šaknų preparatai naudojami sinusitui ir bronchitui gydyti. Idėja paprasta: aštrūs garai padeda išvalyti kvėpavimo takus, o antimikrobinės medžiagos slopina bakterijas.
Ar tai reiškia, kad krienai gydo infekcijas? Ne visai. Laboratorija ir žmogaus organizmas – skirtingi dalykai. Bet kaip pagalbinė priemonė peršalimo metu – tikrai turi prasmės.
Ką rodo vėžio tyrimai
Glukozinolatai – junginiai, kurių gausu krienuose ir kituose bastutiniuose augaluose – domina vėžio tyrėjus.
Eksperimentai su ląstelių kultūromis ir laboratoriniais gyvūnais rodo, kad izotiocianatai gali:
- Sukelti vėžinių ląstelių žūtį (apoptozę)
- Sustabdyti vėžinių ląstelių dalijimąsi
- Aktyvuoti kepenų fermentus, kurie neutralizuoja kancerogenus
Tyrimai parodė poveikį storosios žarnos, plaučių ir skrandžio vėžio ląstelėms.
Tačiau – ir tai svarbu – žmogaus klinikinių tyrimų, patvirtinančių apsauginį poveikį, nėra. Krienų porcijos, kurias suvalgome per pietus, yra per mažos, kad galėtume tikėtis tokio pat efekto kaip laboratorijoje.
Mokslas čia tik pradžioje. Bet bastutiniai augalai (kopūstai, brokoliai, ridikai, krienai) tikrai verti vietos mityboje.
Kam krienai gali pakenkti
Krienai nėra visiems. Jų aštrumas gali tapti problema:
Skrandžio opa, refliuksas (GERD) – izotiocianatai dirgina gleivinę ir gali pabloginti simptomus. Jei turite šias problemas, krienai tikrai ne jums.
Uždegiminės žarnyno ligos – Krono liga, opinis kolitas – irgi reikalauja atsargumo.
Aukštas kraujospūdis – patys krienai nekenksmingi, bet parduotuvėse parduodami krienų padažai dažnai turi labai daug druskos. Reguliariai vartojant, tai gali kelti kraujospūdį.
Nėštumas ir mažų vaikų mityba – maži kiekiai patiekaluose nekenkia, bet papildų ar didelių dozių geriau vengti.
Skydliaukės problemos – glukozinolatai gali veikti skydliaukės funkciją. Jei turite hipotirozę ar vartojate skydliaukės vaistus, pasitarkite su gydytoju.
Kaip valgyti protingai
Krienai – stiprus produktas. Keletas patarimų:
Dozė – užtenka šaukštelio ar dviejų prie patiekalo. Daugiau nebūtinai geriau.
Šviežumas – šviežiai tarkuoti krienai turi daugiausia veikliųjų medžiagų. Stovėdami jie praranda aštrumą ir dalį naudingų junginių.
Ventiliacija – tarkuodami krienus, atidarykite langą arba įjunkite gartraukį. Garai tikrai stiprūs.
Deriniai – tradiciškai krienai patiekiami su mėsa, rūkyta žuvimi, burokėliais. Tai ne tik skanu, bet ir padeda virškinimui.
Esmė
Krienai – mažas, bet galingas produktas. Jų aštrumas nėra tik skonio reikalas – tai aktyvių biocheminių junginių veikimas. Jie stimuliuoja virškinimą, turi antimikrobinių savybių ir galbūt net apsauginį potencialą.
Tačiau tai nėra vaistas ir ne kiekvienam tinka. Jei turite jautrų skrandį ar virškinimo problemų – būkite atsargūs.
O jei esate sveiki – šaukštelis krienų prie šventinio patiekalo ne tik pagardins maistą, bet ir padarys kažką gero jūsų organizmui. Net jei teks šiek tiek paašaroti.





