Kas atsitinka jūsų kūnui, kai atsisakote saldumynų – rezultatai jus maloniai nustebins

surprising body transformations from quitting sweets

Atsisakius saldumynų, organizme įvyksta nepaprastų pokyčių. Energijos lygis stabilizuojasi per kelias dienas, nes normalizuojasi cukraus kiekis kraujyje. Psichikos aiškumas pagerėja per dvi savaites, nes sumažėja smegenų uždegimas. Odos išvaizda pasikeičia po 3-4 savaičių, nes sumažėja iššutimų ir uždegimų. Po 10-14 dienų atsistato skonio receptoriai ir padidėja jautrumas natūraliems skoniams. Smarkiai pagerėja miego kokybė ir pagilėja REM ciklai. Šie privalumai yra tik pradžia teigiamų pokyčių, kurie įvyksta atsisakius pridėtinio cukraus.

Energijos lygis stabilizuojasi per kelias dienas

Jūsų energijos lygis stabilizuojasi per kelias dienas

Reklama

Iš mitybos raciono išbraukus saldžius maisto produktus, energijos lygis paprastai stabilizuojasi vos per kelias dienas. Taip greitai pagerėja, nes dėl cukraus gliukozės kiekis kraujyje pakyla ir krenta, todėl atsiranda gerai pažįstamas „cukraus antplūdis”, po kurio jaučiamas nuovargis.

Be cukraus poveikio organizmas pradeda naudoti pastovesnius energijos šaltinius, tokius kaip sudėtiniai angliavandeniai, baltymai ir sveiki riebalai. Šie alternatyvūs maisto šaltiniai užtikrina ilgalaikį, o ne greitą energijos užtaisą, todėl po saldžių pietų daugeliui nebelieka energijos nuosmukio.

Dėl šio stabilizavimosi dažnai pagerėja dėmesio koncentracija, pagerėja miego kokybė ir padidėja produktyvumas visą dieną – nauda, kuri tampa vis labiau pastebima, kai organizmas prisitaiko veikti be perdirbtų cukrų.

Reklama

Smegenų migla atslūgsta, o protas vėl tampa aiškus

Per dvi savaites nuo pridėtinio cukraus atsisakymo daugelis žmonių praneša, kad smarkiai sumažėjo smegenų migla ir pagerėjo protinis aiškumas. Pažinimo funkcijos pagerėja, nes gliukozės kiekis kraujyje stabilizuojasi, todėl sumažėja insulino šuoliai, kurie gali pabloginti koncentraciją ir kognityvines funkcijas.

Tyrimai rodo, kad didelis cukraus kiekis trikdo neurologinius kelius ir gali prisidėti prie smegenų uždegimo. Sumažinus cukraus suvartojimą, pagerėja smegenų gebėjimas naudoti alternatyvius energijos šaltinius, o nervų jungtys veikia efektyviau.

Be to, sumažinus cukraus suvartojimą, gali pagerėti miego kokybė, o tai dar labiau pagerina kognityvinę veiklą. Dėl tokio bendro poveikio mąstymas tampa aštresnis, geriau išlaikoma atmintis ir padidėja gebėjimas sutelkti dėmesį į sudėtingas užduotis.

Reklama

Sumažėjus uždegimui, oda pasikeičia

Odos transformacijos, kai praeina uždegimas

Iš mitybos raciono pašalinus pridėtinį cukrų, oda akivaizdžiai pasikeičia per tris-keturias savaites. Šis pagerėjimas įvyksta, kai visame organizme sumažėja cukraus sukeltas uždegimas. Perteklinis cukraus vartojimas sukelia glikaciją – procesą, kuris pažeidžia kolageno ir elastino baltymus, būtinus odos elastingumui ir stangrumui.

Be nuolatinio cukraus antplūdžio odos ląstelės atsinaujina efektyviau. Spuogų protrūkiai paprastai sumažėja, nes stabilizuojasi hormonų lygis ir normalizuojasi sebumo gamyba. Daugelis žmonių praneša, kad sumažėja rožinės simptomai, sumažėja paburkimas ir tolygesnis odos atspalvis.

Reklama

Veido oda dažnai atrodo labiau sudrėkinta ir švytinti, nes pagerėja ląstelių sveikata, todėl cukraus kiekio mažinimo nauda iš karto matoma kitiems.

Atsistato skonio receptoriai ir sustiprėja natūralus skonis

Iš mitybos raciono pašalinus cukrų, skonio suvokimas nepaprastai pasikeičia. Vidutinio žmogaus skonio receptoriai atsinaujina maždaug kas 10-14 dienų, todėl sumažėjus cukraus vartojimui skonio receptoriai vėl tampa jautrūs skoniui.

Tyrimai rodo, kad per 1-2 savaites, sumažinus cukraus vartojimą, skonio receptoriai tampa jautresni subtiliems skoniams. Maistas, kuris anksčiau buvo laikomas neskanus, pavyzdžiui, daržovės, neskaldyti grūdai ir vaisiai, staiga atskleidžia sudėtingą skonį. Tai, kas anksčiau buvo laikoma saikingai saldžiu, gali tapti pernelyg sacharininiu skoniu.

Reklama

Tai vyksta dėl to, kad skonio receptoriai, kurių nebeužgožia dirbtinis saldumas, gali jautriau atpažinti natūralų cukrų ir subtilius skonio niuansus.

Smarkiai pagerėja miego kokybė

Atsisakius cukraus skonio receptoriai smarkiai pasikeičia, tačiau naktinis poilsis taip pat labai pagerėja. Tyrimai rodo, kad didelis cukraus kiekis sutrikdo miego struktūrą, nes sukelia cukraus kiekio kraujyje svyravimus visą naktį, o tai gali sukelti prabudimus vidury nakties.

Išbraukus saldumynus iš mitybos raciono, paprastai miego ciklai būna gilesni ir pailgėja atkuriamojo REM miego periodai. Smegenų neuromediatorių pusiausvyra pagerėja be cukraus poveikio, todėl natūrali melatonino gamyba gali vykti idealiai. Daugelis teigia greičiau užmiegantys ir atsibundantys tikrai žvalūs, o ne apsnūdę.

Reklama

Dėl pagerėjusios miego kokybės dienos metu atsiranda daugiau energijos, pagerėja kognityvinės funkcijos ir nuotaika.

Teigiami virškinimo sistemos pokyčiai

Atsisakius saldžių maisto produktų, per kelias savaites nuo mitybos pakeitimo pagerėja trys pagrindiniai virškinimo sistemos rodikliai. Pirma, žarnyno mikrobiomas atkuria pusiausvyrą, nes naudingosios bakterijos klesti, kai nėra cukraus pertekliaus, kuriuo anksčiau maitinosi kenksmingi mikroorganizmai.

Antra, daugeliui žmonių sumažėja pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis, nes sumažėja uždegimas visame virškinamajame trakte. Trečia, tuštinimasis tampa reguliarus ir pastovus.

Reklama

Šie pokyčiai vyksta todėl, kad cukraus vartojimas sutrikdo virškinimo fermentų gamybą ir skatina žarnyno uždegimą. Netrukdant cukrui, virškinimo sistema veikia efektyviau, tinkamai įsisavina maistines medžiagas ir veiksmingai šalina atliekas. Daugelis buvusių cukraus vartotojų praneša, kad, normalizavus virškinimo sistemos būklę, sumažėjo dirgliosios žarnos sindromo ir rūgšties refliukso simptomų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video