Kaip sutaupyti maisto produktams, neperėjus prie žemos kokybės produktų: 5 naudingi patarimai, kurie padės

save money keep quality

Maisto kainos kyla, o norai lieka tie patys – valgyti skaniai ir sveikai. Daugelis mano, kad taupyti reiškia pereiti prie pigesnių ir prastesnių produktų. Tačiau tai – mitas. Tikras taupymas prasideda ne nuo to, ką perkate, o nuo to, kaip perkate.

Žmonės, kurie moka apsipirkti protingai, nejaučia, kad kažko atsisako. Jų šaldytuvuose – tie patys kokybiški produktai, tik sąskaitos parduotuvėje gerokai mažesnės. Skirtumas tarp jų ir tų, kurie nuolat skundžiasi kainomis, slypi keliuose paprastuose įpročiuose, kuriuos gali įsisavinti bet kas.

Pirkinių sąrašas – ne formalumas, o taupymo pagrindas

Impulsyvūs pirkimai – didžiausias biudžeto priešas. Tyrimai rodo, kad žmonės, einantys į parduotuvę be sąrašo, išleidžia vidutiniškai 20–30 procentų daugiau nei planavo. Sprendimas paprastas – prieš išeinant susirašyti, ko tikrai reikia.

Geras sąrašas nėra chaotiškas prekių rinkinys. Jame produktai sugrupuoti pagal parduotuvės skyrius, nurodyti kiekiai ir kiekviena prekė susieta su konkrečiu patiekalu, kurį planuojate gaminti. Prieš rašydami sąrašą, peržiūrėkite, kas jau yra namuose – taip išvengsite dubliuojamų pirkimų.

Nustatykite sau biudžeto ribą ir stenkitės jos laikytis. Kai žinote sumą, kurią galite išleisti, lengviau atsisakyti nereikalingų dalykų.

Sezoniniai produktai ir parduotuvių prekės ženklai

Pomidorai žiemą ir braškės kovą kainuoja dvigubai ar trigubai brangiau nei sezono metu. Be to, jie dažnai būna neskanus, nes auginami šiltnamiuose arba gabenami iš tolimų šalių. Rinkdamiesi sezoninius vaisius ir daržoves, gaunate geresnį skonį už mažesnę kainą.

Vietos turgūs ir ūkininkų parduotuvės dažnai siūlo šviežesnius produktus nei didžiosios prekybos tinklų lentynos. Ir ne visada brangiau – ypač sezono įkarštyje.

Kitas būdas sutaupyti neprarandant kokybės – išbandyti parduotuvių prekės ženklus. Grūdai, miltai, konservai, pieno produktai su parduotuvės logotipu dažnai gaminami tose pačiose gamyklose kaip ir žinomi prekės ženklai. Skirtumas – tik pakuotė ir kaina. Palyginkite sudėtį ir išbandykite mažą pakuotę – gali būti, kad skirtumo nepajusite.

Lojalumo programos ir kainų palyginimas

Daugelis ignoruoja lojalumo korteles, manydami, kad tai nereikšmingos nuolaidos. Tačiau per metus jos gali sutaupyti šimtus eurų. Užsiregistravus lojalumo programose, gaunate tik nariams skirtas nuolaidas, personalizuotus kuponus ir papildomų privilegijų – nuo degalų nuolaidų iki taškų, kuriuos galima iškeisti į prekes.

Prieš perkant verta palyginti vieneto kainas – tai yra kainą už kilogramą ar litrą, o ne už pakuotę. Didesnė pakuotė ne visada reiškia geresnį sandorį. Daugelis parduotuvių programėlių leidžia greitai palyginti kainas ir rasti geriausius pasiūlymus.

Skaitmeniniai kuponai veikia geriausiai, kai juos naudojate planuotiems pirkimams, o ne impulsyviems. Jei kuponas skatina pirkti tai, ko jums nereikia – tai ne taupymas, o papildoma išlaida.

Dideli kiekiai ir tinkamas parduotuvės formatas

Perkant dideliais kiekiais pagrindinius produktus – ryžius, makaronus, aliejų, konservus – vieneto kaina gerokai sumažėja. Tačiau svarbu įvertinti, ar tikrai sunaudosite tiek, kiek perkate, ir ar turite kur laikyti.

Jei šeima nedidelė, galite susitarti su draugais ar kaimynais ir dalintis didelėmis pakuotėmis. Taip visi gauna naudą iš didmeninės kainos, bet nereikia sandėliuoti maišų su kruopomis.

Skirtingi parduotuvių formatai tinka skirtingiems pirkimams. Šviežias daržoves geriau pirkti turguje ar vietinėje parduotuvėje. Ilgai negendančius produktus – nuolaidų tinkluose ar didmeninėse parduotuvėse. Nėra vienos idealios vietos viskam, todėl protingas pirkėjas derina kelis šaltinius.

Gaminimas namuose ir atliekų mažinimas

Didžiausia taupymo galimybė slypi ne parduotuvėje, o virtuvėje. Gaminant namuose iš paprastų ingredientų – grūdų, ankštinių augalų, sezoninių daržovių – galima paruošti kelis patiekalus už tą pačią kainą, kurią sumokėtumėte už vieną paruoštą užkandį.

Maisto ruošimas dideliais kiekiais – puikus būdas sutaupyti ir laiko, ir pinigų. Išvirkite didesnį kiekį, supakuokite porcijomis ir užšaldykite. Taip turėsite paruoštą maistą užimtoms dienoms ir sumažinsite pagundą užsisakyti maistą į namus.

Galiausiai – mažinkite atliekas. Likučius panaudokite sriuboms, troškiniams ar salotoms. Laikykitės rotacijos principo: senesni produktai – į priekį, nauji – į galą. Išmestas maistas – tai išmesti pinigai.

Šie penki principai nereikalauja didelių pastangų, tačiau laikui bėgant rezultatai tampa akivaizdūs. Taupymas nebūtinai reiškia atsisakymą – kartais tai tiesiog protingesnis pasirinkimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video