Kaip pomidorai veikia širdį: 5 gydomosios šio daržovės savybės

tomatoes promote heart health

Pomidorai savo gydomosiomis savybėmis teikia penkias svarbias naudingas savybes širdžiai. Juose yra likopeno, galingo antioksidanto, mažinančio arterijų pažeidimus ir MTL oksidaciją. Didelis kalio kiekis juose padeda reguliuoti kraujospūdį, nes atsveria natrio poveikį. Pomidorai mažina kraujagyslių uždegimą slopindami uždegimo žymenis. Jie teigiamai veikia cholesterolio kiekį, mažina MTL ir išlaiko DTL. Apdorojimo būdai, ypač kepimas su aliejumi, padidina šių naudingų junginių biologinį prieinamumą. Dėl šių širdies ir kraujagyslių sistemos privalumų pomidorai yra būtinas maisto papildas.

Likopenas: Širdį saugantis antioksidantas pomidoruose

Likopenas, galingas karotinoidinis pigmentas, suteikia pomidorams išskirtinę raudoną spalvą ir yra viena iš naudingiausių sudedamųjų dalių širdies ir kraujagyslių sveikatai. Šis antioksidantas padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles ir skatina širdies ligas.

Reklama

Tyrimai rodo, kad likopenas mažina MTL cholesterolio oksidaciją ir mažina arterijų sienelių uždegimą. Tyrimai rodo, kad reguliarus likopeno vartojimas susijęs su mažesne aterosklerozės ir hipertenzijos rizika.

Virti pomidorai suteikia daugiau biologiškai prieinamo likopeno nei žali, nes termiškai apdorojant suardomos ląstelių sienelės ir pagerėja įsisavinimas. Vartojant pomidorus su sveikaisiais riebalais dar labiau padidėja likopeno biologinis įsisavinamumas kraujyje.

Kraujospūdžio reguliavimas: Kalio kiekis pomidoruose naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai: kaip pomidorų sudėtyje esantis kalis gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą?

Be antioksidacinės likopeno naudos, pomidoruose yra nemažai kalio, mineralo, kuris atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant kraujospūdį.

Reklama

Vidutinio dydžio pomidoruose yra maždaug 292 mg kalio, kuris padeda atsverti natrio poveikį organizmui. Šis mineralas atpalaiduoja kraujagyslių sieneles ir didina natrio išsiskyrimą, todėl veiksmingai mažina kraujospūdį.

Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu kalio turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, pomidorų, gali 20 % sumažinti hipertenzijos riziką. Reguliarus jų vartojimas padeda palaikyti sveiką kraujospūdį, nes palaiko tinkamą skysčių pusiausvyrą ir kraujagyslių funkciją.

Asmenims, sergantiems hipertenzija, pomidorų įtraukimas į kasdienį maistą yra praktiška mitybos intervencija, teikianti išmatuojamą naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.

Reklama

Uždegimo mažinimas: Pomidorų vaidmuo užkertant kelią arterijų pažeidimams

Lėtinis uždegimas arterijų sienelėse labai prisideda prie aterosklerozės vystymosi, tačiau pomidoruose yra daug junginių, kurie aktyviai kovoja su šiuo uždegiminiu procesu.

Karotenoidas likopenas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, slopina prouždegiminius citokinus ir mažina oksidacinį stresą kraujagyslėse. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant pomidorus mažėja C reaktyviojo baltymo ir interleukino-6 – dviejų pagrindinių uždegiminių žymenų, susijusių su širdies ligomis.

Be to, pomidorų flavonoidai, ypač kvercetinas ir kaempferolis, padeda išvengti endotelio disfunkcijos, slopindami NF-κB signalinius kelius. Ši apsauga palaiko arterijų elastingumą ir užkerta kelią plokštelių susidarymui.

Reklama

Priešuždegiminis poveikis labiausiai pasireiškia virtuose pomidorų produktuose, nes termiškai apdorojant padidėja likopeno biologinis prieinamumas suardant ląstelių sieneles.

Cholesterolio kiekio valdymas: Pomidorų poveikis lipidų profiliui

Įrodyta, kad reguliariai vartojami pomidorai daro didelę įtaką cholesterolio kiekiui, kuris yra labai svarbus širdies ir kraujagyslių sveikatos veiksnys. Likopenas, pagrindinis pomidorų karotinoidas, padeda mažinti MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį, kartu palaikydamas sveiką DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį.

Tyrimai rodo, kad virti pomidorų produktai dėl didesnio likopeno biologinio prieinamumo pasižymi geresniu cholesterolio kiekio mažinimo poveikiu nei žali pomidorai. Tyrimai rodo, kad 25-30 mg likopeno per dieną gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį iki 10 %.

Reklama

Be to, pomidoruose yra niacino ir skaidulų, kurie gerina lipidų profilį. Dėl šių junginių sinergetinio poveikio pomidorai ypač vertingi asmenims, sergantiems hipercholesterolemija arba turintiems aterosklerozės riziką.

Pomidorų perdirbimas ir biologinis prieinamumas: Maksimaliai padidinant naudą širdies sveikatai

Nors žali pomidorai yra naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, perdirbimo būdas daro didelę įtaką nuo širdies saugančių junginių, ypač likopeno, biologiniam prieinamumui.

Terminis apdorojimas, pvz., pomidorų virimas aliejuje, padidina likopeno biologinį prieinamumą iki 2-3 kartų, palyginti su termiškai neapdorotais pomidorais.

Reklama

Pomidorų pasta, padažas ir sultys koncentruoja šiuos junginius pašalinant vandenį.

Tyrimai rodo, kad perdirbtų pomidorų produktai pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos rodiklius labiau nei toks pat kiekis žalių pomidorų.

Tačiau perdirbimas gali sumažinti vitamino C kiekį.

Reklama

Kad pomidorai būtų kuo naudingesni širdžiai, ekspertai rekomenduoja į mitybos racioną įtraukti tiek žalius, tiek termiškai apdorotus pomidorų produktus, ypač vartojamus su sveikaisiais riebalais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like