Ką daryti, kad neskaudėtų keliai: mitybos specialistai nurodė 12 maisto produktų, stiprinančių sąnarius

foods that strengthen knees

Kelių skausmas – dažna problema, kuri neigiamai veikia gyvenimo kokybę ir riboja kasdienę veiklą. Nors daugelis ieško greitų sprendimų vaistinėse, mitybos specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad tam tikri maisto produktai gali padėti stiprinti sąnarius ir mažinti skausmą. Šiame straipsnyje aptarsime 12 maisto produktų, kurie, remiantis moksliniais tyrimais, gali padėti palaikyti sveikus kelius ir sumažinti sąnarių skausmą.

1. Kale (garbanotasis kopūstas): vitaminas K stipriems kremzliams ir kaulams

Garbanotasis kopūstas yra vienas vertingiausių žalių lapinių daržovių, kai kalbama apie sąnarių sveikatą:

  • Jame gausu vitamino K, kuris klinikiniais tyrimais siejamas su sveikesnėmis kremzlėmis ir lėtesniu osteoartrito progresavimu
  • Vitaminas K palaiko baltymus, dalyvaujančius kremzlių palaikymo ir kaulų mineralizacijos procesuose
  • Reguliarus, net ir nedidelis šio vitamino vartojimas prisideda prie kaulų tankio išsaugojimo

Praktiniai patarimai:

  • Įtraukite garbanotąjį kopūstą į salotas, kokteilius arba lengvai keptus patiekalus
  • Derinkite su sveikaisiais riebalais (alyvuogių aliejumi), kad pagerintumėte maistinių medžiagų įsisavinimą
  • Jei vartojate antikoaguliantus (kraujo skystinimo vaistus), prieš didinant vitamino K kiekį, pasitarkite su gydytoju

2. Špinatai: magnis, kalcis ir sąnarių stiprinimas

Špinatai yra dar vienas puikus žaliųjų lapinių daržovių pasirinkimas, turtingas mineralų, būtinų sąnarių sveikatai:

  • Juose gausu magnio ir kalcio – mineralų, reikalingų kaulų stiprumui ir sąnarių stabilumui
  • Špinatuose taip pat yra vitamino K, kuris palaiko kremzlių būklę
  • Reguliarus špinatus vartojimas gali patenkinti mineralų poreikį, kuris palaiko kaulų atsinaujinimą ir neuromiologinę funkciją aplink kelius

Praktiniai patarimai:

  • Rinkitės šiek tiek apvirti lapus, kad pagerintumėte mineralų pasisavinimą
  • Derinkite su vitamino C šaltiniu, kad palengvintumėte geležies absorbciją
  • Pridėkite sveikų riebalų (alyvuogių aliejaus), kad organizmas geriau pasisavintų vitaminą K

3. Lašiša: EPA/DHA uždegimui mažinti

Lašiša yra viena vertingiausių žuvų sąnarių sveikatai dėl joje esančių omega-3 riebalų rūgščių:

  • Joje gausu EPA ir DHA – ilgos grandinės omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina prouždegiminių citokinų ir eikozanoidų gamybą
  • Šios riebalų rūgštys mažina uždegimo žymenis ir gali sumažinti skausmą bei pagerinti funkcionavimą sergant osteoartritu
  • Lašiša taip pat palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą bei raumenų masę, padeda išlaikyti sveiką svorį ir sumažinti sąnarių apkrovą

Praktiniai patarimai:

  • Siekite suvalgyti dvi porcijas riebios žuvies per savaitę
  • Rinkitės grilintą, keptą orkaitėje arba virtą žuvį, kad išvengtumėte papildomų uždegimą skatinančių riebalų
  • Jei žuvies suvartojimas yra ribotas, pasitarkite su gydytoju dėl omega-3 papildų vartojimo

4. Skumbrė: omega-3 riebalų rūgštys skausmui malšinti

Skumbrė, kaip ir lašiša, yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, tačiau dažnai yra pigesnė alternatyva:

  • Joje gausu EPA ir DHA, kurie gali padėti sumažinti uždegimą skatinančius citokinus ir eikozanoidus
  • Klinikiniai tyrimai sieja jūrinius omega-3 riebalų rūgštis su sąnarių skausmo sumažėjimu ir funkcijos pagerėjimu
  • Skumbrė yra ekonomiškas šių svarbių maistinių medžiagų šaltinis

Praktiniai patarimai:

  • Du kartus per savaitę valgykite keptą, grilintą arba konservuotą vandenyje skumbrę
  • Stebėkite suvartojamų kalorijų kiekį, ypač jei bandote kontroliuoti svorį
  • Atsižvelkite į gyvsidabrio kiekį didesnių rūšių žuvyse ir vartokite įvairias jūros gėrybes

5. Graikiniai riešutai: augalinės omega-3 rūgštys ir kaulų apsauga

Graikiniai riešutai yra vienas geriausių augalinių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių:

  • Juose gausu alfa-linoleno rūgšties (ALA), kuri siejama su mažesniais uždegimo rodikliais ir sumažintu kaulų irimo procesu
  • Graikiniai riešutai taip pat yra magnio, vario ir polifenolių šaltinis, padedantys palaikyti kaulų matricą ir antioksidacinę apsaugą
  • Jie puikiai papildo jūros gėrybių teikiamas omega-3 riebalų rūgštis

Praktiniai patarimai:

  • Suvartokite maždaug saujelę (28 g) graikinių riešutų keletą kartų per savaitę
  • Įtraukite juos į salotas, jogurtą ar valgykite kaip užkandį
  • Kontroliuokite porcijas, nes riešutai yra kaloringa maisto grupė

6. Mėlynės: antocianinai, palengvinantys sąstingį

Mėlynės yra tikra maistinių medžiagų bomba, padedanti kovoti su sąnarių uždegimu:

  • Jose gausu antocianinų – stiprių flavonoidų, kurie mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, susijusį su osteoartritu
  • Klinikiniai tyrimai rodo, kad kasdienis mėlynių vartojimas gali sumažinti skausmą, pagerinti eiseną ir sumažinti sustingimą
  • Jos slopina proinflamacinius procesus ir padeda išsaugoti kremzlių vientisumą

Praktiniai patarimai:

  • Suvartokite pusę ar vieną puodelį (apie 120–240 ml) mėlynių per dieną
  • Rinkitės šviežias arba šaldytas mėlynes (be pridėtinio cukraus)
  • Įtraukite jas į pusryčius, kokteilius ar užkandžius

7. Braškės: vitamino C ir antioksidantų šaltinis

Braškės yra ne tik skanus desertas, bet ir puikus vitamino C šaltinis, būtinas sveikiems sąnariams:

  • Jose gausu vitamino C ir polifenolių antioksidantų, kurie palaiko kolageno sintezę ir mažina oksidacinį stresą sąnarių audiniuose
  • Klinikiniai tyrimai sieja vitamino C vartojimą su geresniu kolageno susidarymu, kuris padeda išlaikyti kremzlių ir sausgyslių vientisumą
  • Braškėse esantys polifenoliai turi priešuždegiminį poveikį, galintį sumažinti osteoartrito žymenis

Praktiniai patarimai:

  • Suvartokite vieną puodelį (apie 150 g) šviežių braškių kasdien
  • Įtraukite jas į pusryčius, kokteilius ar valgykite kaip užkandį
  • Rinkitės šviežias arba šaldytas braškės be pridėtinio cukraus

8. Ciberžolė (kurkuminas): natūralus priešuždegiminis preparatas

Ciberžolė yra vienas galingiausių natūralių priešuždegiminių prieskonių:

  • Jos aktyvusis junginys kurkuminas turi ryškų priešuždegiminį poveikį, galintį sumažinti kelio skausmą ir pagerinti funkcionavimą
  • Klinikiniai tyrimai rodo, kad kai kuriems pacientams simptomų palengvėjimas yra panašus į švelnių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) poveikį
  • Kurkuminas slopina uždegimo procesus, susijusius su sąnarių degeneracija

Praktiniai patarimai:

  • Rinkitės standartizuotus ekstraktus su geresniu įsisavinimu (su piperinu arba micelinės formos)
  • Tipinė konservatyvi dozė yra nuo 500 iki 2000 mg kurkumino per dieną pagal nurodymus
  • Būkite atsargūs, jei vartojate antikoaguliantus arba sergate tulžies pūslės liga
  • Derinkite ciberžolę su subalansuota, priešuždegimine dieta

9. Lęšiai ir pupelės: skaidulos, baltymai ir žarnyno sveikata

Ankštiniai augalai yra svarbūs ne tik vegetarų mityboje – jie taip pat naudingi sąnarių sveikatai:

  • Juose gausu tirpių ir netirpių skaidulų, kurios maitina naudingas žarnyno bakterijas
  • Šios bakterijos gamina trumpą grandinę turinčias riebalų rūgštis, mažinančias sisteminį uždegimą, susijusį su sąnarių skausmu
  • Lęšiuose ir pupelėse esančios amino rūgštys palaiko raumenų ir kremzlių atsinaujinimą
  • Jie taip pat padeda palaikyti sveiką svorį, o tai sumažina apkrovą keliams

Praktiniai patarimai:

  • Mirkykite ir kruopščiai virkite ankštinius, kad sumažintumėte virškinimo nemalonumus
  • Siekite suvartoti keletą porcijų per savaitę
  • Palaipsniui didinkite suvartojamą kiekį, kad žarnynas prisitaikytų

10. Kvinoja ir grikiai: sveiki grūdai, mažinantys uždegimą

Šie du sveiki grūdai yra puiki alternatyva baltų miltų produktams:

  • Juose yra visaverčių ar papildomų baltymų, skaidulų, magnio ir antioksidantų
  • Klinikiniai tyrimai rodo, kad šie produktai gali reguliuoti uždegimo žymenis
  • Jie padeda palaikyti sveiką svorį, kas yra ypač svarbu mažinant apkrovą keliams

Praktiniai patarimai:

  • Naudokite kvinoją kaip salotų pagrindą arba ruoškite grikių košę
  • Palaipsniui įtraukite šiuos produktus į savo mitybą, stebėdami individualų toleravimą
  • Kontroliuokite porcijų dydį, ypač jei bandote mažinti svorį

11. Ypač grynas alyvuogių aliejus: polifenoliai, kurie ramina sąnarių uždegimą

Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus yra ne tik skonio pagerintojas, bet ir vertingas priešuždegiminis produktas:

  • Jame esantys polifenoliai slopina COX fermentus ir mažina uždegimą skatinančius signalus
  • Tai gali palengvinti sąnarių skausmą ir patinimą
  • Ypač grynas alyvuogių aliejus turi daugiau polifenolių nei žemesnės kokybės aliejai

Praktiniai patarimai:

  • Pakeiskite sočiuosius riebalus ypač grynu alyvuogių aliejumi padažuose, troškiniuose ir marinatuose
  • Vartokite vieną ar du šaukštus per dieną su lapinėmis daržovėmis
  • Aptarkite vartojimą su gydytoju, jei vartojate kraujo skystinančius vaistus

12. Apelsinai: vitaminas C, kuris palaiko kolageno susidarymą

Apelsinai ir kiti citrusai yra puikus vitamino C šaltinis, būtinas kolageno gamybai:

  • Vitaminas C yra prolilo ir lizilo hidroksilazės fermentų, stabilizuojančių kolageną, kofaktorius
  • Kolagenas yra struktūrinis baltymas, esantis kremzlėse, raiščiuose ir sausgyslėse
  • Pakankamas vitamino C kiekis palaiko jungiamojo audinio sintezę ir atsinaujinimą, galbūt sulėtindamas degeneraciją

Praktiniai patarimai:

  • Suvartokite vieną vidutinio dydžio apelsiną per dieną arba lygiavertį citrusinį vaisių
  • Rinkitės vaisius, o ne sultis, kad gautumėte ir skaidulų
  • Jei jūsų dieta ribota, pasitarkite su gydytoju dėl vitamino C papildų

Išvados ir bendri patarimai

Nors šie 12 maisto produktų gali padėti palaikyti sąnarių sveikatą ir sumažinti kelių skausmą, svarbu atminti, kad jie yra dalis platesnės sveikatos strategijos:

  • Subalansuota mityba, praturtinta priešuždegiminiais maisto produktais, gali sumažinti sisteminį uždegimą
  • Svorio kontrolė yra vienas svarbiausių veiksnių mažinant apkrovą keliams
  • Reguliarus fizinis aktyvumas, ypač raumenų stiprinimas aplink kelius, gali pagerinti sąnarių stabilumą
  • Jei sąnarių skausmas yra nuolatinis ar stiprus, visada pasitarkite su gydytoju

Įtraukdami šiuos maisto produktus į kasdienę mitybą, galite padėti savo organizmui kovoti su uždegimu, stiprinti sąnarius ir pagerinti bendrą gyvenimo kokybę. Svarbiausia – nuoseklumas ir kantrybė, nes mitybos pokyčių nauda dažniausiai pasireiškia po tam tikro laiko.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video