Dabar sunku nustebinti žmones kepiniais iš obuolių. Jie yra patys pagrindiniai, kokie tik gali būti kepyklose. Tačiau prieš 100-150 metų daugelis valstiečių galėjo džiaugtis tik obuolių pyragais.
Tiesa ta, kad ne visi turėjo galimybę pirkti mėsą ar kiaušinius. Todėl gamindavo daržovių ar vaisių pyragus.
Dėl to pasaulyje yra daug kūrybiškų pyragų receptų. Verta pateikti vieno iš įdomių obuolių pyragų receptą.
Obuolių pyrago ingredientai:
- Grietinė — 150 g;
- Kiaušinių tryniai — 2 vnt.;
- Cukrus — 100 g;
- Miltai — 400 g;
- Kepimo milteliai — 1 a.š.;
- Sviestas — 200 g;
- Obuoliai — 6 vnt.;
- Kiaušinio baltymas — 1 vnt.
Obuolių pyrago gaminimas: Sumaišome grietinę su tryniais ir cukrumi, kruopščiai išmaišome. Persijojame miltus, sumaišome su kepimo milteliais. Į miltus dedame šaltą sviestą, rankomis kuriame sviesto trupinius.
Į trupinius įpilame grietinės mišinį, rankomis užminkome elastingą tešlą.
Tešlos rutulį 10 minučių paliekame šaldytuve, apvyniotą plėvele.
Nulupame obuolių odelę ir išimame sėklų lizdus, kiekvieną obuolį padalijame į dvi dalis. Tešlą padalijame į dvi dalis, abu rutulius iškočiojame į vienodo dydžio kvadratinius lakštus.
Ant vieno lakšto išdėliojame obuolių skilteles nedideliais atstumais viena nuo kitos. Tarpus tarp obuolių patepame kiaušinio baltymu.
Uždengame obuolius antru tešlos lakštu, užspaudžiame kraštus. Prispaudžiame vieną lakštą prie kito tarpuose tarp obuolių.
Kepimo popierių su pyragu dedame ant skardos. Kepame pyragą 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes orkaitėje.