Pasaulyje egzistuoja didžiulė paplotėlių įvairovė. Juos skiria pagal tešlos tipą — saldžioji, ruginė ir nerauginta. Taip pat paplotėliai gaminami skirtingais būdais, pavyzdžiui, yra tandyro kepimo metodas. Be to, kiekvienoje šalyje ir daugelyje tautų yra savi paplotėlių variantai.
Yra bannock — tai indų paplotėlis, galetai — prancūziškas paplotėlis, lavaš — armėniškas, kaukazietiškas paplotėlis. Kai kurie panašūs duonos gaminiai turi religinę reikšmę. Tokiu paplotėliu laikoma Maca. Tai vienintelė duonos rūšis, kurią leidžiama vartoti žydų šventės Pesach metu.
Pagaminkime paprastesnį ir nepriskirtiną kokiai nors šventei ar tautai bulvinį paplotėlį.
Bulvinio paplotėlio ingredientai:
- Bulvės — 2 vnt.;
- Kiaušiniai — 2 vnt.;
- Sūris — 30 g;
- Druska — ⅓ a.š.;
- Džiovintas maltas česnakas — žiupsnelis;
- Alyvuogių aliejus — 2 v.š.;
- Sviestas — 5 g;
- Petražolės — kelios šakelės.
Bulvinių paplotėlių gaminimas: Nuluptas bulves sutarkuojame stambia tarka. Įmušame į indą kiaušinius, pasūdome ir išmaišome. Smulkiname petražoles ir suberiame prie kiaušinių.
Nuplauname bulvių masę vandenyje, nusunkiame. Supilame kiaušinių mišinį su žalumynais į bulvių masę ir išmaišome.
Keptuvėje įkaitiname sviestą ir alyvuogių aliejų, dedame dalį bulvių masės. Ant bulvių masės sluoksnio smulkiai sutarkuojame sūrį.
Dedame likusią bulvių masę ant sūrio sluoksnio, tolygiai paskirstome.
Pabarstome paplotėlį džiovintu česnaku, uždengiame dangčiu ir gaminame ant vidutinės ugnies 10 minučių.
Tada apverčiame paplotėlį ant kitos pusės plokščios lėkštės pagalba.
Taip pat pabarstome džiovintu česnaku, gaminame ant lėtos ugnies 10 minučių po dangčiu.