Gydytojai įspėja, kad įprasti maisto produktai labai kenkia žarnyno sveikatai. Dirbtiniai saldikliai naikina naudingąsias bakterijas, o perdirbti grūdai pažeidžia žarnyno barjero funkciją. Šiuolaikiniuose pieno produktuose yra uždegimą sukeliančių baltymų ir antibiotikų pėdsakų. Daug omega-6 riebalų rūgščių turintys sėklų aliejai didina žarnyno pralaidumą. Maisto priedai, tokie kaip emulsikliai ir konservantai, keičia mikrobiomo sudėtį ir pažeidžia apsauginį žarnyno gleivių sluoksnį. Supratimas apie šiuos paslėptus pavojus padeda vartotojams priimti informacija pagrįstus sprendimus ir apsaugoti savo virškinimo ekosistemą.
Dirbtiniai saldikliai: Paslėpti virškinimą trikdantys veiksniai
Nors dirbtiniai saldikliai yra nekaloringa cukraus alternatyva, tyrimai vis dažniau rodo, kad jie gali smarkiai sutrikdyti žarnyno sveikatą.
Tyrimai rodo, kad tokie junginiai kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas gali pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį ir sumažinti naudingų mikroorganizmų populiaciją.
Šis žarnyno mikrobiotos sutrikimas gali sukelti gliukozės netoleravimą ir medžiagų apykaitos pokyčius.
Žurnale „Nature” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad dirbtiniai saldikliai gali sukelti disbiozę– žarnyno bakterijų bendrijų pusiausvyros sutrikimą, kuris lemia virškinimo diskomfortą ir uždegimą.
Ekspertai rekomenduoja riboti šių saldiklių vartojimą, ypač asmenims, kurie jau yra jautrūs virškinimui arba serga tokiomis ligomis kaip dirgliosios žarnos sindromas.
Perdirbti grūdai ir jų poveikis žarnyno pralaidumui
Baltoji duona, makaronai ir kiti rafinuoti grūdų produktai yra pagrindiniai šiuolaikinės vakarietiškos mitybos produktai, tačiau tyrimai rodo, kad jie gali labai pakenkti žarnyno barjero funkcijai.
Perdirbant grūdus pašalinamos skaidulinės medžiagos ir naudingos maistinės medžiagos, todėl susidaro produktai, kurie virškinimo metu greitai virsta cukrumi. Šis greitas virtimas sukelia uždegimą ir keičia žarnyno mikrobiomo sudėtį, dėl to gali padidėti žarnyno pralaidumas, paprastai vadinamas „nesandariu žarnynu”.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant perdirbtus grūdus sumažėja naudingųjų bakterijų, o uždegimą sukeliančių mikrobų daugėja.
Neperdirbti grūdai gali padėti išlaikyti žarnyno vientisumą, nes juose yra prebiotinių skaidulų, kurios maitina naudingąsias žarnyno bakterijas ir palaiko žarnyno barjero sveikatą.
Be laktozės: Kodėl pieno produktai gali pakenkti jūsų mikrobiomui?
Kiek žmonių mano, kad jų virškinimo diskomfortas dėl pieno produktų kyla tik dėl laktozės netoleravimo?
Tyrimai rodo, kad pieno produktai gali sutrikdyti žarnyno sveikatą ne tik dėl laktozės.
Šiuolaikiniuose pieno produktuose yra A1 kazeino baltymų, kurie virškinimo metu išskiria beta-kazomorfiną-7 ir gali sukelti uždegimą jautriems žmonėms.
Be to, įprastiniuose pieno produktuose dažnai yra antibiotikų, kurie gali pakeisti mikrobiomo sudėtį, sumažindami naudingų bakterijų populiacijas.
Tyrimai taip pat rodo, kad didelis sočiųjų riebalų kiekis piene gali padidinti tulžies rūgščių gamybą, o tai gali neigiamai paveikti žarnyno barjero funkciją.
Net pasterizuotuose pieno produktuose nėra naudingų fermentų, esančių žaliuose produktuose, todėl jie gali trukdyti tinkamam virškinimui ir mikrobų pusiausvyrai.
Uždegiminis sėklų aliejų poveikis žarnyno sveikatai
Augaliniai ir sėklų aliejai pakeitė šiuolaikinę mitybą, tačiau daugelis vartotojų nepakankamai įvertina jų poveikį žarnyno sveikatai.
Šiuose labai perdirbtuose aliejuose, įskaitant sojų, kukurūzų ir rapsų, yra neproporcingai daug omega-6 riebalų rūgščių, kurios gali skatinti uždegimą skatinančius procesus žarnyne.
Tyrimai rodo, kad per didelis šių aliejų vartojimas gali sutrikdyti žarnyno barjerą, todėl gali padidėti žarnyno pralaidumas, paprastai vadinamas „nesandariu žarnynu”.
Dėl šios būklės bakterijų komponentai ir maisto dalelės patenka į kraują ir sukelia sisteminį uždegimą.
Be to, sėklų aliejai gali pakeisti tulžies rūgščių, kurios atlieka svarbų vaidmenį virškinant ir palaikant mikrobų pusiausvyrą žarnyne, sudėtį.
Konservantai ir emulsikliai: Kaip maisto priedai keičia žarnyno funkciją?
Šiuolaikiniuose perdirbtuose maisto produktuose, be aliejų, yra daug priedų, kurie daro didelę įtaką žarnyno sveikatai.
Naujausiais tyrimais nustatyta, kad tokie įprasti konservantai kaip natrio benzoatas ir kalio sorbatas yra susiję su pakitusia žarnyno mikrobiomo sudėtimi.
Emulsikliai, tokie kaip karboksimetilceliuliozė (CMC) ir polisorbatas-80, kurių yra leduose ir salotų padažuose, pažeidžia žarnyną dengiantį apsauginį gleivių sluoksnį.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali padidinti žarnyno pralaidumą, dažnai vadinamą „nesandariu žarnynu”, todėl bakterijų komponentai gali sukelti uždegimą.
Maisto produktų gamintojai šiuos priedus naudoja siekdami prailginti galiojimo laiką ir pagerinti tekstūrą, tačiau vis daugiau įrodymų rodo, kad jie gali prisidėti prie žarnyno uždegimų ir medžiagų apykaitos sutrikimų, nes sutrikdo subtilią žarnyno floros pusiausvyrą.
Daug FODMAP turintys maisto produktai: Kada sveiki pasirinkimai sukelia virškinimo sutrikimus
Ironiška, bet daugelis maisto produktų, kurie laikomi maistine prasme geresniais, jautriems žmonėms gali sukelti didelį virškinimo diskomfortą dėl didelio FODMAP kiekio.
FODMAP – fermentuojamieji oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai – tai angliavandeniai, kurie nesuvirškinami ir fermentuojasi žarnyne.
Dažniausiai pasitaikantys daug FODMAP turintys maisto produktai yra česnakai, svogūnai, kviečiai, kai kurie vaisiai (obuoliai, kriaušės), ankštinės daržovės ir kai kurie pieno produktai.
Vartojami šie maisto produktai gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi, pilvo skausmą ir pakitusią žarnyno veiklą, ypač žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu.
Gastroenterologai dažnai rekomenduoja taikyti mažo kiekio FODMAP eliminavimo dietą, kad būtų nustatyti konkretūs maisto produktai, sukeliantys virškinimo sutrikimus, o po to juos strategiškai vėl įvesti, kad būtų nustatyta individuali tolerancijos riba.
Praktiniai žingsniai, kaip atkurti žarnyno pusiausvyrą po padarytos žalos
Atkuriant žarnyno sveikatą po pažeidimų, reikia imtis strateginių intervencijų, skirtų uždegimui, mikrobų pusiausvyrai ir žarnyno vientisumui.
Gydytojai paprastai rekomenduoja taikyti kelių etapų metodą, pradedant nuo uždegimą sukeliančių veiksnių, tokių kaip perdirbtas maistas, alkoholis ir žinomi dirgikliai, pašalinimo.
Po šio šalinimo etapo, įvedus prebiotikų skaidulų, palaipsniui atkuriamos naudingų bakterijų populiacijos, o tikslingai vartojant probiotikų, vėl įvedamos tam tikros mikrobų padermės.
Tyrimai rodo, kad kaulų sultinys, fermentuotas maistas ir daug cinko turintys maisto produktai padeda atkurti žarnyno barjerą.
Streso valdymo būdai dar labiau papildo mitybos priemones, nes žarnyno ir smegenų ašis daro didelę įtaką virškinimo funkcijai.
Reguliarus fizinis aktyvumas didina mikrobų įvairovę ir gerina žarnyno motoriką, todėl greičiau pasveikstama.