Gydytojai įspėja: populiarūs sūriai gali sutrikdyti žarnyno mikroflorą

cheese disrupts gut microbiome

Naujausi tyrimai rodo, kad tam tikros sūrio rūšys gali neigiamai paveikti žarnyno sveikatą. Gastroenterologai nustatė penkias sūrio rūšis, kurios gali sutrikdyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą. Tai brandinti mėlynieji sūriai, lydyti sūriai ir keletas minkštųjų sūrių rūšių. Šiuose maisto produktuose yra junginių, kurie konkuruoja su naudingomis bakterijomis arba į virškinimo sistemą patenka kenksmingų mikroorganizmų. Tokie simptomai kaip pilvo pūtimas ir nereguliarus tuštinimasis dažnai signalizuoja apie žarnyno floros sutrikimus. Mokslo žinios apie šias sąveikas padeda vartotojams priimti pagrįstus mitybos sprendimus.

Sūrio ir žarnyno mikrobiomo sąveikos moksliniai pagrindai

Sudėtingas sūrio vartojimo ir žarnyno mikrobiotos ryšys yra įdomi mitybos ir mikrobiologijos sankirta. Tyrimai rodo, kad skirtingose sūrio rūšyse yra skirtingų bakterijų kultūrų, kurios gali turėti įtakos žarnyno floros sudėčiai.

Brandintuose sūriuose paprastai yra naudingų probiotikų, pavyzdžiui, Lactobacillus ir Bifidobacterium, kurie gali palaikyti virškinimo sistemos sveikatą. Tačiau dėl terminio apdorojimo apdorotuose sūriuose šių gyvųjų kultūrų dažnai nebūna. Be to, kai kuriuose sūriuose esantis didelis riebalų kiekis gali pakeisti tulžies rūgšties gamybą ir netiesiogiai paveikti mikrobiomo pusiausvyrą.

Mokslininkus ypač domina, kaip fermentuoti pieno produktai gali būti naudingų bakterijų patekimo į žarnyno ekosistemą priemonė, galinti turėti ne tik pagrindinį mitybos poveikį, bet ir poveikį mikrobams.

Penkios sūrių rūšys, greičiausiai sukeliančios virškinimo sutrikimus

Tam tikrų sūrio rūšių vartojimas gali sukelti didelių virškinimo sutrikimų jautriems asmenims, ypač tiems, kurie turi specifinį jautrumą arba virškinamojo trakto sutrikimų.

Tyrimais nustatytos penkios sūrių rūšys, dažniausiai susijusios su virškinimo sutrikimais:

  1. brandinti mėlynieji sūriai (Rokforas, Gorgonzola) – juose yra didelis histamino kiekis.
  2. Perdirbti sūrio produktai – dažnai juose yra virškinimą dirginančių priedų
  3. Šviežias ožkos sūris – ypač problemiškas tiems, kurie netoleruoja laktozės
  4. trigubos grietinėlės rūšys – per didelis riebalų kiekis lėtina virškinimą
  5. Importuoti minkštieji sūriai – juose gali būti mikroorganizmų, kurie konkuruoja su naudingomis žarnyno bakterijomis.

Šie sūriai gali pakeisti žarnyno mikrofloros sudėtį ir sustiprinti dirgliosios žarnos sindromu ar uždegiminėmis ligomis sergančių žmonių simptomus.

Įspėjamieji ženklai, kad vartojamas sūris turi įtakos žarnyno sveikatai

Nors tam tikros sūrio rūšys kelia didesnę virškinimo sutrikimų riziką, fiziologinių reakcijų į probleminį sūrio vartojimą atpažinimas leidžia žmonėms sąmoningai koreguoti mitybą.

Dažniausiai pasitaikantys įspėjamieji požymiai yra pilvo pūtimas praėjus kelioms valandoms po vartojimo, nereguliarus tuštinimasis, nuolatinis diskomfortas pilve ir padidėjęs dujų išsiskyrimas. Sunkesni požymiai yra rūgšties refliuksas, odos bėrimas ar netikėtas nuovargis suvalgius sūrio.

Šių simptomų stebėjimas kartu su sūrio vartojimo įpročiais padeda nustatyti problemines sūrio rūšis. Daugelis žmonių pastebi ryšį tarp brandintų sūrių ir virškinamojo trakto sutrikimų, o kiti simptomus pirmiausia patiria vartodami lydytus sūrius. Reakcijų stebėjimas vedant maisto dienoraštį suteikia vertingų asmeninių duomenų sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams, vertinantiems galimus mikrobiomo sutrikimus.

Kaip perdirbimo metodai veikia sūrio poveikį žarnyno florai

Įvairūs sūrio perdirbimo būdai iš esmės keičia šių pieno produktų sąveiką su žarnyno mikrobiota. Žalio pieno sūriuose paprastai yra naudingų bakterijų, kurios teigiamai veikia žarnyno floros įvairovę, o pasterizuojant šie mikroorganizmai pašalinami.

Brandinant sūrius atsiranda įvairių bakterijų padermių, o ilgiau brandinamuose sūriuose dažnai būna sudėtingesnių bakterijų profilių. Druskos kiekis perdirbimo metu turi įtakos mikrobų išgyvenamumo rodikliams, nes didesnis druskos kiekis slopina tam tikras naudingas bakterijas.

Pramoninių fermentų naudojimas, palyginti su tradiciniu šliužo fermentu, taip pat keičia fermentacijos modelius ir daro įtaką sūrio komponentų metabolizmui žarnyne. Dirbtiniai priedai ir konservantai, esantys lydytuose sūriuose, priešingai nei tradiciškai gaminamuose sūriuose, gali sutrikdyti mikrobų pusiausvyrą.

Ekspertų rekomendacijos, kaip rinktis sveikesnį sūrį

Pasak pirmaujančių mitybos specialistų ir gastroenterologų, pasirinkus tinkamas sūrio rūšis, galima labai pagerinti žarnyno mikrobiomo sveikatą ir kartu mėgautis šiuo populiariu pieno produktu.

Ekspertai rekomenduoja pirmenybę teikti brandintiems fermentiniams sūriams, tokiems kaip brandintas čederis, goda ir tradicinė feta, kuriuose yra naudingų probiotikų, palaikančių mikrobų įvairovę. Žaliavinio pieno sūriai, jei jie tinkamai parenkami, pasižymi papildomais naudingais mikroorganizmais, kurių trūksta pasterizuotiems sūriams.

Virškinimo sveikatos specialistė daktarė Marisa Collins siūlo sūrį vartoti su daug skaidulų turinčiu maistu, kad būtų optimizuotas probiotikų poveikis. „Sūrį derinant su neskaldytais grūdais, vaisiais ar daržovėmis sukuriamas sinbiotinis poveikis, kuris maitina naudingąsias žarnyno bakterijas”, – aiškina ji.

Subalansuotas mėgavimasis sūriu ir žarnyno sveikatos apsauga

Dauguma sūrio mėgėjų gali palaikyti gerą virškinamojo trakto sveikatą, taikydami strateginius vartojimo būdus, kuriais atsižvelgiama ir į gastronominį malonumą, ir į mikrobiomo gerovę.

Subalansuotas sūrio vartojimas reikalauja saikingumo ir apgalvotų derinių. Ekspertai siūlo riboti brandintų ar lydytų sūrių kiekį iki 1-2 porcijų per savaitę ir derinti juos su prebiotikais, pavyzdžiui, česnakais, svogūnais ir daug skaidulų turinčiomis daržovėmis.

Probiotinių maisto produktų, tokių kaip jogurtas ar kefyras, vartojimas kartu su sūriu gali padėti kompensuoti galimus mikrobiomo sutrikimus.

Jautriems žmonėms, palaipsniui pradėjus vartoti nedidelius kiekius žalio pieno ar tradiciškai fermentuotų sūrių, žarnynas prisitaiko ir gauna naudingų bakterijų, kurios palaiko, o ne trikdo žarnyno florą.

Tyrimais patvirtintos alternatyvos jautraus virškinimo sūrių mėgėjams

Yra keletas tyrimais patvirtintų alternatyvų jautrų virškinimą turintiems asmenims, kurie vis tiek nori mėgautis sūriu be virškinimo diskomforto.

Augaliniai sūrio pakaitalai, pagaminti iš riešutų, visų pirma anakardžių ir migdolų, pasižymi panašia tekstūra ir probiotikais. Žurnale „Journal of Functional Foods” paskelbti tyrimai rodo, kad fermentuotuose kokosų ir sojų produktuose yra naudingų bakterijų padermių.

Brandintuose sūriuose, pavyzdžiui, parmezane ir brandintame čederio sūryje, yra mažiau laktozės nei šviežiuose sūriuose, todėl jie gali būti tinkami asmenims, netoleruojantiems laktozės. Be to, klinikiniais tyrimais įrodyta, kad virškinimo fermentų vartojimas prieš vartojant pieno produktus padeda sumažinti virškinamojo trakto simptomus, kartu išsaugant autentiško sūrio vartojimo malonumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video