Gydytojai įspėja apie krevetės pavojų, apie kurį mažai kas žino

Krevetės – vienas populiariausių šventinio stalo delikatesų. Elegantiškas užkandis, kuris puošia ir Kalėdų, ir Naujųjų metų stalą. Tačiau gydytojai primena, kad šios jūros gėrybės gali sukelti nemalonumų, jei nesilaikoma kelių paprastų taisyklių.

Parazitų rizika nepakankamai apdorotose krevetėse

Didžiausia rizika susijusi su žaliomis ar nepakankamai termiškai apdorotomis krevetėmis. Jose gali būti anizakidų – parazitinių kirmėlių, kurios randamos daugelyje jūros gėrybių.

Patekę į organizmą, anizakidai gali sukelti stiprų pilvo skausmą, pykinimą ir vėmimą. Sunkesniais atvejais parazitai gali įsiskverbti į žarnyno sienelę ir sukelti uždegimą. Simptomai paprastai pasireiškia per kelias valandas ar dienas po užkrėsto maisto suvartojimo.

Gera žinia – aukšta temperatūra kepant arba ilgalaikis šaldymas (−20 °C mažiausiai 7 dienas) sunaikina šiuos parazitus. Todėl tinkamai paruoštos krevetės yra saugios.

Cholesterolis ir širdies sveikata

Krevetėse yra santykinai daug cholesterolio – apie 190 mg 100 gramų. Tai daugiau nei daugelyje kitų baltymų šaltinių. Tiesa, šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad maiste esantis cholesterolis ne taip stipriai veikia kraujo cholesterolio lygį, kaip anksčiau manyta.

Vis dėlto žmonėms, kurie jau turi padidėjusį cholesterolio kiekį ar širdies ir kraujagyslių problemų, patartina nevalgyti krevetių dideliais kiekiais. Ypač jei jos patiekiamos su riebiais padažais ar keptos giliame riebalų vonelėje.

Šventinio stalo sindromas

Krevetės pačios savaime nėra sunkus maistas. Problema dažniausiai kyla dėl konteksto – per šventes jos valgosios kartu su daugybe kitų patiekalų, riebiais padažais, alkoholiu.

Persivalgymas jūros gėrybėmis kartu su kitu šventinio stalo maistu dažnai sukelia pilvo pūtimą, sunkumo jausmą ir virškinimo sutrikimus. Pridėjus didelį druskos kiekį, kuris būdingas daugeliui paruoštų jūros gėrybių, gali padidėti ir kraujospūdis.

Kaip mėgautis krevetėmis saugiai

Kelios paprastos taisyklės padės išvengti nemalonumų:

Pirkite kokybiškas krevetes iš patikimų šaltinių. Šaldytos krevetės dažnai saugesnės nei „šviežios”, nes šaldymo procesas sunaikina parazitus.

Kepkite pakankamai ilgai – krevetės turi būti visiškai permatomo balto ar rausvo atspalvio, tvirtos tekstūros. Pilkšva ar permatoma spalva rodo, kad jos dar žalios.

Patiekite krevetes kaip užkandį ar priedą, ne kaip pagrindinį patiekalą. Taip natūraliai kontroliuosite porciją.

Rinkitės lengvesnius gaminimo būdus – virtas ar griliuotas krevetes su citrinos sultimis vietoj keptų tešloje ar mirkytų majonezo padaže.

Palikite laiko virškinimui prieš miegą. Vėlyva sunki vakarienė, nepriklausomai nuo to, ar joje yra krevetės, gali sutrikdyti miegą ir sukelti diskomfortą.

Po šventinio stalo trumpas pasivaikščiojimas padės virškinimui ir bendrai savijautai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video