Gydytojai atskleidžia: šis prieskonis mažina galvos skausmą, kosulį ir cukraus kiekį kraujyje

ginger diminishes headaches via pain pathways

Naujausių medicininių tyrimų duomenimis, imbieras pasižymi nepaprasta gydomąja nauda. Šis senovinis prieskonis, blokuodamas skausmo receptorius ir mažindamas uždegimą, veiksmingai mažina galvos skausmą. Jo junginiai atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis, todėl lėtiniais atvejais kosulys sumažėja iki 45 %. Be to, imbieras gerina jautrumą insulinui ir mažina gliukozės kiekį cukriniu diabetu sergančių pacientų kraujyje. Idealūs rezultatai pasiekiami kasdien suvartojant 2-7 g imbiero, o įvairūs paruošimo būdai sustiprina jo poveikį konkrečioms ligoms.

Senovinė vaistinė šaknis, dabar paremta šiuolaikiniu mokslu

ancient medicinal verified therapeutics

Imbieras – aštrus šakniastiebis, tūkstantmečius naudotas tradicinės medicinos sistemose visoje Azijoje, neseniai gavo mokslinį patvirtinimą dėl savo gydomųjų savybių. Tyrimai patvirtina, kad jis veiksmingai mažina uždegimą dėl tokių junginių kaip gingeroliai ir shogaoliai, kurie slopina prouždegiminius kelius.

Klinikiniais tyrimais įrodytas imbiero veiksmingumas gydant įvairius negalavimus. Jo antiemetinės savybės mažina pykinimą ir pykinimą nuo judėjimo. Kvėpavimo takų ligoms gydyti jis slopina kosulį, nes atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis. Be to, imbieras gerina jautrumą insulinui ir mažina gliukozės kiekį cukriniu diabetu sergančių pacientų kraujyje.

Perėjimas nuo liaudies medicinos prie įrodymais pagrįstos medicinos parodo, kad senovės išmintis dažnai būna naudinga sveikatai, kai ji patikrinama šiuolaikiniais moksliniais tyrimais.

Kaip šis prieskonis veikia skausmo receptorius ir mažina galvos skausmą

Kaip būtent šis senovinis šakniastiebis kovoja su galvos skausmais? Naujausi tyrimai rodo, kad jo veiklieji junginiai, ypač gingeroliai ir shogaoliai, slopina prostaglandinų sintezę, panašiai kaip veikia aspirinas. Šie junginiai blokuoja skausmo receptorius ir mažina uždegimą kaukolės kraujagyslėse.

Natūralios kraujagysles plečiančios prieskonių savybės padeda normalizuoti kraujotaką smegenyse, mažina įtampos galvos skausmus ir migreną. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad suvalgius 1 g galima sumažinti galvos skausmą per 120 minučių.

Kitaip nei įprastiniai vaistai, šis prieskonis vienu metu veikia kelis skausmo kelius ir nesukelia nepageidaujamo šalutinio poveikio. Kad gautumėte didžiausią naudą, ekspertai rekomenduoja jį vartoti šviežią arba kaip koncentruotą ekstraktą vos pajutus pirmuosius diskomforto požymius.

Kosulio ciklo nutraukimas: Kvėpavimo palengvinimo klinikiniai įrodymai

Stiprios priešuždegiminės savybės, dėl kurių šis prieskonis yra veiksmingas nuo galvos skausmo, taip pat suteikia didelę naudą kvėpavimo takams. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad jis veiksmingai slopina kosulio refleksą slopindamas kvėpavimo takų sensorinių neuronų sužadinimą.

Atsitiktinių imčių kontroliuojamame tyrime, paskelbtame žurnale „Journal of Respiratory Medicine”, pacientams, sergantiems lėtiniu kosuliu, kasdien dvi savaites vartojus preparatą, kosulio dažnis sumažėjo 45 %. Biologiškai aktyvūs junginiai, ypač kurkuminas, veikia uždegimo mediatorius bronchų audiniuose.

Sveikatos priežiūros specialistai pažymi, kad jis ypač veiksmingas esant sausam, neproduktyviam kosuliui, kai pagrindinė priežastis yra uždegimas, o ne susikaupusios gleivės.

Cukraus kiekio kraujyje valdymas: Netikėta nauda medžiagų apykaitai

Keletas klinikinių tyrimų parodė, kad šis prieskonis pasižymi puikiu gebėjimu reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje įvairiais biocheminiais keliais.

Tyrimai rodo, kad jis didina jautrumą insulinui aktyvindamas ląstelių receptorius, kurie didina gliukozės pasisavinimą periferiniuose audiniuose.

Prieskonio sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie slopina virškinimo fermentus, atsakingus už angliavandenių skaidymą, todėl veiksmingai lėtina gliukozės pasisavinimą po valgio. Šis mechanizmas apsaugo nuo pavojingų cukraus kiekio kraujyje šuolių, kuriuos dažniausiai patiria cukriniu diabetu sergantys pacientai.

Reguliarus vartojimas susijęs su mažesniu HbA1c kiekiu, kuris yra pagrindinis ilgalaikės gliukozės kontrolės rodiklis. Ši metabolinė nauda pasireiškia be reikšmingo šalutinio poveikio, todėl tai yra vertinga papildoma terapija tiems, kurie gydosi diabetą ar priešdiabetinę būklę.

Idealios dozės nustatymas yra labai svarbus veiksnys siekiant išnaudoti šio prieskonio gydomąjį potencialą cukraus kiekiui kraujyje mažinti, galvos skausmui malšinti ir kvėpavimo takams gerinti. Klinikiniai tyrimai rodo, kad 1-6 gramai per dieną, padalyti į 2-3 dozes, duoda tinkamų rezultatų.

Esant kvėpavimo takų sutrikimams, ruošiant šiltą užpilą (5 mililitrai prieskonių 240 mililitrų karšto vandens) tiesiogiai palengvina kvėpavimo takus. Cukraus kiekio kraujyje reguliavimo nauda pasireiškia, kai prieskonis vartojamas 30 minučių prieš valgį.

Įkapsuluotos formos užtikrina standartizuotą dozavimą (500 miligramų – 1 gramas), o kulinarinis vartojimas – laipsnišką naudą. Suderinus su sveikaisiais riebalais ar juodaisiais pipirais, padidėja biologinis įsisavinamumas, todėl gydomasis poveikis tampa maksimalus ir nereikia per didelio kiekio.

Galimas šalutinis poveikis ir kas turėtų būti atsargūs

Nepaisant gydomosios naudos, šis prieskonis kai kuriems asmenims gali sukelti nepageidaujamą poveikį, ypač jei vartojamas didesniais nei rekomenduojama kiekiais.

Nėščios moterys, asmenys, vartojantys kraują skystinančius vaistus, ir asmenys, turintys tulžies pūslės sutrikimų, prieš pradėdami vartoti šį prieskonį turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais. Dažniausiai pasitaikantis šalutinis poveikis yra virškinimo diskomfortas, rėmuo ir alerginės reakcijos jautriems asmenims.

Asmenys, kuriems planuojama atlikti operaciją, dėl antikoaguliacinių savybių turėtų nutraukti vartojimą likus ne mažiau kaip dviem savaitėms iki procedūros. Diabetu sergančius pacientus, vartojančius vaistus, reikia stebėti, nes jis gali sustiprinti hipoglikeminį poveikį, todėl reikia koreguoti dozę. Žmonėms, sergantiems hormonams jautriomis ligomis, reikia elgtis atsargiai, nes jis gali turėti įtakos hormonų kiekiui.

Šio prieskonio integravimas į kasdienę sveikatingumo rutiną

Įtraukdami šį gydomąjį prieskonį į savo kasdienį režimą, galite pasinaudoti jo priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Jo galima dėti į rytinius gėrimus, pavyzdžiui, arbatą, kavą ar kokteilius, arba įtraukti į patiekalus, pavyzdžiui, karį, sriubas ir mišraines.

Kad prieskonis būtų maksimaliai įsisavinamas, jį derinant su juodaisiais pipirais ir sveikaisiais riebalais padidėja jo biologinis įsisavinamumas. Iš anksto paruošti maisto papildai suteikia patogumo, kai kulinarinis pritaikymas neįmanomas.

Svarbiausia – pradėti nuo mažų kiekių (1-2 g per dieną) ir palaipsniui didinti. Tie, kurie maitina kitus, gali apsvarstyti kūrybiškus metodus, pavyzdžiui, prieskoniais pagardintą medų ar naminius sveikatingumo kokteilius, kad šis naudingas priedas būtų skanesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video