Žalioji pasta žiemai: vasaros skoniai jūsų virtuvėje ištisus metus

 

Kas yra žalioji pasta ir kodėl verta ją gaminti?

Vasaros soduose auga gausybė šviežių žolelių, kurių dažnai užtenka ne tik kasdieniam maisto gaminimui, bet ir atsargų kaupimui. Patyrę namų kulinarai šį sezoninį derlių paverčia universaliu žaliuoju padažu (pasta), kurį galima naudoti ištisus metus. Bazilikas, krapai, petražolės ir mėta sukuria ryškų skonio derinį, kuris paįvairina žiemos patiekalus ir primena vasaros sodų gėrybes.

Šis augalinis pagardas, papildytas graikiniais riešutais, česnaku ir aštriais pipirais, suteikia gilumo daugeliui patiekalų. Paprastas konservavimo būdas garantuoja, kad vasaros aromatas išliks jūsų virtuvėje ir tada, kai šviežių žolelių bus mažai ir jos bus brangios.

Vasaros žolelių gausa: gamtos skonių įamžinimas

Vasaros sodai pasiekia derliaus piką, kai kulinarinės žolelės pasižymi skonių ir aromatų gausa, kuri dažnai pranoksta tai, ką galima rasti šaltesniais mėnesiais. Šis sezoninis gausumas suteikia puikią galimybę konservuoti intensyvius natūralius skonius jų geriausios kokybės metu.

Žolelės, tokios kaip bazilikas, petražolės, krapai ir mėta, sudėtingiausią skonio profilį įgyja būtent šiltu oru. Paversdami šias žoleles į universalią žalią pastą, jūs galite išsaugoti ne tik jų skonį, bet ir maistines savybes. Šis konservavimo būdas atsižvelgia į produktų sezoniškumą ir leidžia sukurti praktišką, skonį koncentruotą ingredientą, tinkamą naudoti virtuvėje ištisus metus.

Žaliosios pastos receptas

Ingredientai:

  • 350 g raudonojo baziliko
  • 100 g žaliojo baziliko
  • 50 g šviežių krapų
  • 50 g petražolių
  • 30 g šviežios mėtos (pasirinktinai)
  • 100 g graikinių riešutų
  • 5-7 skiltelės česnako
  • 1-2 aštrūs pipirai (pagal skonį)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos (arba pagal skonį)
  • 2-3 valgomieji šaukštai alyvuogių arba rafinuoto aliejaus

Paruošimo būdas:

  1. Žolelių paruošimas:
    • Visas žoleles kruopščiai nuplaukite
    • Palikite išdžiūti ant švaraus rankšluosčio (labai svarbu pašalinti visą drėgmę)
    • Nuo petražolių ir krapų nuimkite storus stiebus
    • Nuo mėtos nuskinkite tik lapelius
  2. Pastos gaminimas:
    • Nuvalykite ir susmulkinkite česnaką
    • Išimkite sėklas iš aštrių pipirų (jei norite mažiau aštrumo)
    • Naudodami mėsmalę arba smulkintuvą, susmulkinkite visas žoleles kartu su graikiniais riešutais, česnaku ir pipirais
    • Jei naudojate blenderį, susmulkinkite palaipsniui, dažnai sustodami nuvalyti kraštus
    • Įmaišykite druską
    • Jei reikia, įpilkite aliejaus, kad pasiektumėte norimą konsistenciją
  3. Konservavimas:
    • Sterilizuokite stiklainius: išplaukite karštu vandeniu su muilu, nuskalaukite ir kaitinkite orkaitėje 10 minučių 120°C temperatūroje
    • Kol stiklainiai dar šilti, supilkite paruoštą pastą, palikdami apie 1 cm erdvės viršuje
    • Ant viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus, kad apsaugotumėte nuo oro
    • Sandariai uždarykite dangtelius

Laikymo būdai, kad galėtumėte mėgautis ištisus metus

Tinkamai laikoma žalioji pasta išlieka šviežia ir išlaiko savo skonį ilgą laiką. Štai keletas laikymo variantų:

Šaldytuve:

  • Stiklainiuose su sandariais dangteliais žalioji pasta šaldytuve išsilaikys 3-4 savaites
  • Įsitikinkite, kad ant paviršiaus visada yra plonas aliejaus sluoksnis
  • Po kiekvieno naudojimo nuvalykite stiklainio kraštus švariu šaukštu

Šaldiklyje:

  • Supilkite pastą į ledo kubelių formeles ir užšaldykite
  • Užšalusius kubelius sudėkite į sandarų maišelį arba indą
  • Pažymėkite paruošimo datą
  • Šaldiklyje žalioji pasta išsilaikys iki 6 mėnesių
  • Kubelių formatas leidžia naudoti nedidelius kiekius, neatšildant visos partijos

Kūrybiški būdai panaudoti namuose pagamintą žaliąją pastą

Šis universalus žalias pagardas gali tapti jūsų slaptu ginklu virtuvėje. Štai keletas idėjų, kaip jį panaudoti:

Maisto gaminimui:

  • Įmaišykite šaukštą į karštus makaronus su trupučiu makaronų virimo vandens
  • Naudokite kaip bazę naminei picai
  • Pagardinkite sriubas paskutinę virimo minutę
  • Sumaišykite su grietine ar majonezu ir gaukite skanų padažą salotoms
  • Patepkite ant duonos ir uždėkite sūrio – gaunasi puikus sumuštinis

Mėsos ir žuvies patiekalams:

  • Naudokite kaip marinatą vištienai ar žuviai
  • Ištirpinkite gabalėlį svieste ir užpilkite ant kepsnio
  • Įtrinkite į mėsą prieš kepant ant grotelių
  • Sumaišykite su trupučiu medaus ir glazūruokite kepsnį

Daržovių patiekalams:

  • Pagardinkite keptas daržoves
  • Įmaišykite į bulvių košę
  • Suteikite ryškų skonį troškintiems ar garuose ruoštiems patiekalams
  • Sumaišykite su tarkuotomis daržovėmis ir pagaminkite sveikus kotletus

Patarimai tobulam rezultatui

  • Naudokite tik šviežias, sveikas žoleles be geltono atspalvio
  • Prieš gamybą įsitikinkite, kad žolelės visiškai sausos
  • Proporcijas galite keisti pagal skonį – jei mėgstate baziliką, pridėkite jo daugiau
  • Graikinių riešutų vietoje galite naudoti kedro riešutus, migdolus ar saulėgrąžų sėklas
  • Jei ruošiate pastą šaldymui, galite pridėti šiek tiek mažiau aliejaus, o likusį įmaišyti atšildę
  • Jei norite ryškesnės žalios spalvos, į verdantį vandenį įdėkite šaukštą sodos, trumpai panardinkite žoleles ir greitai perkelkite į ledinio vandens vonelę

Žalioji pasta – tai būdas išsaugoti vasaros skonį ir aromatą ilgiems žiemos mėnesiams. Šis paprastas, bet nepaprastai universalus pagardas praturtins jūsų kasdienius patiekalus ir primins apie šiltą vasaros sodą net šalčiausiomis žiemos dienomis.

Išbandykite šį receptą, kol dar galima rasti gausybę šviežių žolelių, ir džiaukitės vasaros skoniu ištisus metus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video