Žalioji arbata dėl didelio katechinų, ypač EGCG, kiekio yra veiksmingiausias gėrimas, padedantis greitai sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Vartojant 2-3 puodelius per dieną, MTL kiekį galima sumažinti iki 10 %, kartu išlaikant sveiką DTL cholesterolio kiekį. Augaliniais steroliais praturtinti gėrimai yra dar vienas galingas pasirinkimas, mažinantis cholesterolio įsisavinimą 7-10 %. Nesaldintos spanguolių sultys ir avižų pienas yra papildoma alternatyva, veikianti skirtingais mechanizmais. Šios įrodymais pagrįstos galimybės siūlo natūralius sprendimus, pranokstančius standartinius vaistų vartojimo būdus.
Žalioji arbata: Antioksidantų jėgainė
Žalioji arbata – tai naudingų junginių lobynas, todėl ji yra stiprus sąjungininkas kovoje su padidėjusiu cholesterolio kiekiu. Įrodyta, kad joje esantys katechinai, ypač EGCG (epigalokatechino galatas), slopina cholesterolio absorbciją žarnyne ir gerina jo išsiskyrimą.
Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 2-3 puodelius galima iki 10 % sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį, išlaikant sveiką DTL kiekį. Šis poveikis siejamas su žaliosios arbatos gebėjimu mažinti cholesterolio sintezę kepenyse ir gerinti bendrą lipidų apykaitą.
Kad žalioji arbata duotų geriausią naudą, mirkykite ją 3-5 minutes ir vartokite be pieno, kuris gali trukdyti įsisavinti katechinus.
Augaliniais steroliais praturtinti gėrimai: Mokslinis proveržis
Augaliniai steroliai, įtraukti į kasdien vartojamus gėrimus, sukėlė revoliuciją cholesterolio valdymo srityje. Šie junginiai, struktūriškai panašūs į cholesterolį, konkuruoja dėl įsisavinimo virškinamajame trakte ir reguliariai vartojami veiksmingai sumažina cholesterolio įsisavinimą 7-10 %.
Praturtintose apelsinų sultyse, pieno pakaitaluose ir kokteilių pagrinduose dabar yra kliniškai veiksmingos 1,5-3 g augalinių sterolių dozės per parą.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad nuolatinis šių gėrimų vartojimas gali sumažinti MTL cholesterolio kiekį per tris reguliaraus vartojimo savaites, o tai yra patogi alternatyva tradiciniams sterolių papildams ar vaistams asmenims, kurių cholesterolio kiekis yra ribinis.
Spanguolių sultys: Netikėtas kovotojas su cholesteroliu
Nors praturtintuose gėrimuose cholesterolio kiekį tikslingai mažina augaliniai steroliai, spanguolių sultys tampa natūralia alternatyva, netikėtai mažinančia lipidų kiekį.
Tyrimai rodo, kad spanguolių polifenoliai padeda padidinti DTL (gerojo cholesterolio) kiekį, o kartu mažina MTL oksidaciją ir bendrą cholesterolio kiekį. Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtame tyrime įrodyta, kad reguliariai vartojant spanguoles, padidėjusį cholesterolio kiekį turinčių dalyvių MTL sumažėjo iki 10 %.
Atrodo, kad spanguolių sultys veikia keliais mechanizmais, įskaitant antioksidacines savybes ir cholesterolio absorbcijos žarnyne slopinimą.
Kad sultys būtų itin naudingos, rinkitės nesaldintas rūšis, nes pridėtinis cukrus gali neutralizuoti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
Avižų pienas: daugiau nei tik pieno alternatyva
Pastaraisiais metais išpopuliarėjęs avižų pienas tapo ne tik madinga pieno alternatyva laktozės netoleruojantiems žmonėms.
Tyrimai rodo, kad šiame augalinės kilmės gėrime yra beta gliukanų, tirpių skaidulų, kurios reguliariai vartojant gali padėti sumažinti MTL cholesterolio kiekį 5-7 %.
Skirtingai nuo daugelio alternatyvių ne pieno produktų, avižų pienas pasižymi mitybiniu profiliu, kuris specialiai skirtas širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Beta gliukanai virškinimo trakte sudaro į gelį panašią medžiagą, kuri susijungia su cholesterolio molekulėmis ir neleidžia joms absorbuotis į kraują.
Be to, avižų pienas yra baltymingas ir dažnai praturtintas vitaminais D ir B12, palaikančiais bendrą širdies sveikatą.
Raudonasis vynas saikingai: Širdies sveikatos ryšys
Nors saikingo raudonojo vyno vartojimo ir cholesterolio kiekio valdymo ryšys yra prieštaringas, mokslininkai jį nuodugniai ištyrė.
Įrodymai rodo, kad resveratrolis, raudonajame vyne esantis polifenolis, gali padėti padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį ir kartu sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio oksidaciją.
Svarbiausia yra saikingumas,kuris apibrėžiamas kaip viena 150 mililitrų taurė per dieną moterims ir ne daugiau kaip dvi vyrams.
Peržengus šią ribą, neigiamas alkoholio poveikis nusveria galimą naudą.
Raudonųjų veislių vynuose, pavyzdžiui, Pinot Noir, resveratrolio koncentracija yra didesnė nei kituose vynuose.
Tiems, kurie nevartoja alkoholio, violetinės vynuogių sultys suteikia panašių polifenolių be etanolio.
Psyllium lukštų gėrimai: Pluoštinių skaidulų sprendimas
Pereinant nuo alkoholio gėrimų prie augalinės kilmės skaidulinių gėrimų, psyllium lukštų gėrimai yra galingas sprendimas kovai su cholesteroliu, paremtas išsamiais moksliniais tyrimais.
Ši tirpi ląsteliena virškinamajame trakte suformuoja gelio pavidalo medžiagą, kuri prisijungia prie cholesterolio dalelių ir neleidžia joms absorbuotis į kraują.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad kasdien suvartojant 10-15 g psyllium skaidulų per 8 savaites MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį galima sumažinti 5-10 %.
Psyllium gėrimus paprasta paruošti sumaišius lukštų miltelius su vandeniu arba sultimis. Norint pasiekti geriausių rezultatų, vartojimą reikėtų padalyti į kelias porcijas per dieną, tinkamai drėkinant organizmą.
Pomidorų sultys: Likopeno vaidmuo valdant cholesterolio kiekį kraujyje
Pomidorų sultys dėl gausaus likopeno kiekio yra ryškus pretendentas į natūralių gėrimų, kovojančių su cholesterolio kiekiu, arsenalą. Įrodyta, kad šis galingas antioksidantas mažina MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir didina DTL (gerojo) cholesterolio kiekį.
Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 25-30 mg likopeno, bendras cholesterolio kiekis gali sumažėti iki 10 %. Vienoje 240 mililitrų pomidorų sulčių porcijoje yra maždaug 22 mg likopeno.
Perdirbant pomidorus padidėja likopeno biologinis prieinamumas, todėl sultys yra idealus jo tiekimo būdas. Kad sultys būtų kuo naudingesnės, rinkitės mažai natrio turinčias rūšis be pridėtinio cukraus ar konservantų.