Paruoškite keletą stiklainių, pasirinkdami kelis iš šių receptų – tokie konservuoti burokėliai žiemai tikrai jums pravers. Saldūs burokėliai žiemai barščiams ir „kailiniams”, burokėlių „ikrai” ir marinuoti sveiki, be sterilizavimo ir po kapronine dangteliu – surinkome visokių receptų, kuriuos galima pagaminti iš šios daržovės, kad žiemą nešvaistytumėte laiko ir taupytumėte.
Burokėliai yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas, suteikiantis organizmui ne tik spalvingą akcentą lėkštėje, bet ir gausybę naudingų medžiagų. Antioksidantais turtingi burokėliai padeda stiprinti imunitetą, gerina virškinimą ir mažina uždegimą organizme. Reguliarus burokėlių vartojimas padeda palaikyti normalų kraujospūdį ir gali sumažinti širdies ligų riziką.
Burokėliai žiemai barščiams
Švelniai konservuoti burokėliai puikiai tinka barščiams virti, salotoms gaminti, arba juos galima tiesiog patiekti kaip garnyrą. Šie tarkuoti burokėliai ruošiami be sterilizavimo. Šis receptas buvo populiarus sovietiniais laikais, todėl dar vadinamas burokėliais žiemai kaip SSRS.
Ingredientai:
- 3 kg burokėlių
- 150 ml augalinio aliejaus
- 2 šaukšteliai druskos (su kaupu)
- 6 valgomieji šaukštai cukraus (su kaupu)
- 2 šaukšteliai citrinos rūgšties (be kaupo)
Išvirkite burokėlius, atvėsinkite ir nulupkite. Sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į puodą, įdėkite aliejaus, druskos, cukraus, citrinos sulčių, išmaišykite. Užvirinkite ir troškinkite 15 minučių, retkarčiais pamaišydami. Išdalinkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite. Apverskite stiklainius dugnu į viršų ir apvyniokite. Atvėsus laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Burokėliai „Kailinių” salotoms ruošiami tokiu pačiu būdu. Kaip alternatyvą, galite burokėlius užšaldyti. Tam išvirkite burokėlius, atvėsinkite, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Sudėkite į maišelius ir dėkite į šaldiklį.
Burokėliai žiemai, marinuoti su šiaudeliais
Marinuoti burokėliai su prieskoniais puikiai tinka kaip savarankiškas užkandis arba kaip priedas prie kitų salotų. Jie taip pat puikiai tinka barščiams su actu.
Ingredientai:
- 1 kg burokėlių
- 1 l vandens
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 2 lauro lapai
- 2-3 gvazdikėliai
- 8 juodieji pipirai
- 70 ml acto (9%)
Išvirkite burokėlius iki minkštumo, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Sumaišykite vandenį, druską, cukrų, lauro lapus, gvazdikėlius ir pipirus, užvirinkite ir pavirkite 5 minutes. Sudėkite burokėlius į marinatą, užvirinkite, įpilkite acto ir pavirkite dar 2 minutes. Išdalinkite į sterilizuotus stiklainius kartu su marinatu. Užsukite, apverskite ir apvyniokite – kol visiškai atvės.
Burokėliai su česnaku žiemai
Tokie marinuoti burokėliai stiklainiuose – puikus užkandis. Jie marinuojami griežinėliais, o pagal pageidavimą, be jau nurodytų prieskonių, galite pridėti ir kitų – pavyzdžiui, kalendros sėklų ir gvazdikėlių.
Ingredientai:
- 1-1,5 kg burokėlių
- 1 galva česnako
- 3-4 lauro lapai
Marinatui (3 l):
- 2-2,5 l vandens
- 150-100 g acto (9%)
- 5 valgomieji šaukštai cukraus
- 3 valgomieji šaukštai druskos (arba pagal skonį)
- Kvapieji pipirai
- Juodieji pipirai
Išvirkite arba iškepkite burokėlius, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais, sudėkite į sterilizuotus stiklainius, įmaišydami česnako skilteles ir lauro lapus. Užvirinkite vandenį su druska, cukrumi, prieskoniais, pavirkite 2 minutes. Supilkite marinatą į stiklainius, įpilkite acto, uždenkite dangteliu ir gerai suplakite.
Tokie burokėliai laikomi žiemai po kapronine dangteliu šaldytuve.
Burokėliai korėjietiškai žiemai
Konservuoti burokėliai su prieskoniu korėjietiškoms morkomis yra aromatingi ir šiek tiek aštrūs.
Ingredientai:
- 1 kg burokėlių
- 2 svogūnai
- 200 ml augalinio aliejaus
- 1 pakelis prieskonio korėjietiškoms morkoms
- Druska pagal skonį
- Cukrus pagal skonį
- 100 ml acto (9%)
Nuluptus burokėlius sutarkuokite korėjietiškai morkų tarka. Susmulkinkite svogūnus ir šiek tiek pakepinkite. Sumaišykite burokėlius ir svogūnus, įdėkite prieskonių, druskos, cukraus, acto, išmaišykite. Palikite marinuotis 2-3 valandoms. Išdalinkite į sterilizuotus stiklainius, uždenkite dangteliais. Puodo dugną išklokite rankšluosčiu ir įdėkite stiklainius, įpilkite vandens – jis turėtų siekti stiklainių „pečius”. Užvirinkite vandenį ir sterilizuokite dar 15 minučių. Išimkite stiklainius ir užsukite. Apverskite, apvyniokite ir atvėsinkite.
Sveiki burokėliai su actu žiemai
Jei nėra laiko virti ir tarkuoti, burokėlius galima konservuoti stiklainiuose sveikus. Vėliau juos galima naudoti salotoms arba antriesiems patiekalams.
Ingredientai:
- 1-1,3 kg nedidelių burokėlių
- 5 juodieji pipirai
- 2 kvapieji pipirai
- 1 lauro lapas
- 500 ml vandens
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- 1/2 valgomojo šaukšto cukraus
- 1 valgomasis šaukštas acto 9%
Išvirkite burokėlius – jie turėtų lengvai persiverti peiliu. Atvėsinkite, nulupkite. Į sterilizuotą stiklainį įdėkite pipirų, lauro lapą, daržoves – jos turėtų būti glaudžiai sudėtos. Sumaišykite vandenį, druską, cukrų, užvirinkite, pavirkite 2 minutes. Įpilkite acto, išmaišykite, supilkite marinatą į stiklainį, uždenkite dangteliu.
Atraskite burokėlių naudą savo kasdienėje mityboje
Konservuoti burokėliai – puikus būdas praturtinti žiemos valgiaraštį ir užtikrinti, kad jūsų organizmas gautų reikalingų maistinių medžiagų net šaltuoju metų laiku. Jie ne tik padeda palaikyti gerą virškinimą, bet ir teigiamai veikia kraujo spaudimą, stiprina imunitetą, padeda išlaikyti odos elastingumą. Burokėlių sultyse esantis nitratas virsta azoto oksidu, kuris gerina kraujagyslių elastingumą ir gali padėti sumažinti kraujospūdį.
Paruoškite įvairių tipų konservuotų burokėlių, kad žiemą galėtumėte ne tik mėgautis jų skoniu, bet ir stiprinti savo sveikatą!