Aš visada maniau, kad perdirbti maisto produktai tik padidina svorį, bet jie slepia dar didesnę grėsmę.

processed food poses hidden dangers

Anksčiau maniau, kad apdorotas maistas – tai tik kelias į svorio augimą, kurį galiu suvaldyti kontroliuodama porcijas arba mankštindamasi. Nesuvokiau, kad su kiekvienu kąsniu mano kūne vyksta tylus karas. Šie dirbtinai sukurti produktai ne tik padidina mūsų taliją, bet ir sistemingai ardo mūsų žarnyno mikrobiomą, sukelia lėtinį uždegimą ir keičia mūsų smegenų cheminę struktūrą. Didžiausią nerimą kelianti dalis? Šis poveikis pasireiškia nepriklausomai nuo to, ar išlaikote sveiką svorį. Tikrasis pavojus slypi toli po paviršiumi.

Paslėptas karas jūsų žarnyne: Kaip itin perdirbtas maistas naikina naudingas bakterijas

Kiekvieną kartą, kai vartojate itin apdorotus maisto produktus, virškinimo sistemoje vyksta tylus mūšis. Atradau, kad šie produktai ne tik padidina jūsų taliją, bet ir sistemingai naikina naudingas žarnyno bakterijas, būtinas jūsų sveikatai.

Šiuose maisto produktuose yra emulsiklių, dirbtinių saldiklių ir konservantų, kurie pažeidžia subtilią mikrobiomo pusiausvyrą. Atlikus išsamesnį tyrimą paaiškėjo, kad šios medžiagos naikina naudingąsias bakterijas ir maitina kenksmingąsias.

Pasekmės neapsiriboja tik virškinimu: susilpnėjęs imunitetas, padidėjęs uždegimas ir net pakitusi nuotaikos reguliacija. Jūsų žarnyno mikrobiomas daro įtaką beveik visoms organizmo sistemoms, todėl šis paslėptas karas kelia grėsmę jūsų bendrai gerovei.

Daugiau nei kalorijos: Maisto priedų sukeliama uždegiminė reakcija

Nors naudingųjų žarnyno bakterijų naikinimas yra vienas iš perdirbto maisto puolimo prieš sveikatą frontų, pastebėjau, kad tuo istorija nesibaigia. Maisto priedai sukelia uždegimines reakcijas, kurios neapsiriboja vien kalorijomis.

Įprasti konservantai, tokie kaip BHA, BHT ir natrio nitritas, suaktyvina imunines ląsteles ir sukelia lėtinį žemo lygio uždegimą. Šis nuolatinis uždegimas siejamas su atsparumu insulinui, širdies ir kraujagyslių ligomis bei neurologiniais sutrikimais.

Net emulsikliai – nekaltai skambantys ingredientai, dėl kurių produktai išlieka glotnūs – gali pažeisti žarnyno barjerus, todėl uždegimo molekulės patenka į kraujotaką.

Ypač nerimą kelia tai, kad šios uždegiminės reakcijos pasireiškia nepriklausomai nuo suvartojamų kalorijų kiekio ar svorio ir paveikia net tuos, kurie išoriškai atrodo sveiki.

Cheminiai kokteiliai: Endokrininę sistemą ardantys junginiai, slypintys pakuotėse

Pakuotės, supančios mūsų perdirbtus maisto produktus, kelia dar vieną pavojų sveikatai, kurį atskleidžiau atlikdamas tyrimą. Daugelyje maisto produktų pakuočių yra bisfenolio A (BPA) ir ftalatų – cheminių medžiagų, kurios, imituodamos hormonus, trikdo mūsų endokrininę sistemą.

Šie junginiai ne tik lieka pakuotėje, bet ir patenka į maistą, ypač kai jis kaitinamas, rūgštus ar riebus. Tyrimai šias chemines medžiagas sieja su vaisingumo problemomis, medžiagų apykaitos sutrikimais ir vaikų raidos sutrikimais.

Didžiausią nerimą kelia jų paplitimas– jų yra visur, pradedant skardinių įdėklais ir baigiant plastikinėmis pakuotėmis. Net alternatyviuose gaminiuose, kuriuose nėra BPA, dažnai yra panašių trikdančių medžiagų, tokių kaip BPS ir BPF.

Kaip genetiškai modifikuotas maistas kenkia smegenų chemijai: Kaip modifikuotas maistas kenkia smegenų chemijai?

Be rūpesčių, susijusių su pakuotėmis, atradau kai ką ne mažiau nerimą keliančio ir apie pačius perdirbtus maisto produktus: jie yra moksliškai sukurti taip, kad sukeltų priklausomybę.

Maisto produktų gamintojai ištobulino „palaimos tašką” – idealų cukraus, druskos ir riebalų derinį, kuris skatina dopamino išsiskyrimą jūsų smegenų atlygio centre. Ši neurologinė reakcija imituoja priklausomybę nuo tokių medžiagų kaip kokainas ir nikotinas.

Šis ciklas klastingas: valgote, patiriate malonumą, trokštate daugiau ir išsiugdote toleranciją, reikalaujančią didesnių porcijų. Jūsų smegenų alkio ir sotumo signalai sutrinka.

Ši priklausomybė ypač kenkia pažeidžiamoms bendruomenėms ir sukelia priklausomybę, kuri kenkia sveikatai ir gerovei.

Maistinių medžiagų tuštuma: Trūkstamų mikroelementų trūkumas ir jų poveikis ląstelių sveikatai

Gilindamasis į perdirbto maisto tyrimus, atskleidžiau nerimą keliantį mitybos paradoksą: šiuolaikinių maisto produktų pakuotės žada naudą sveikatai, o jų sudėtyje sistemingai trūksta pagrindinių mikroelementų, reikalingų mūsų ląstelėms funkcionuoti.

Ši „maistinių medžiagų tuštuma” atsiranda dėl apdorojimo metodų, kuriais pašalinami natūralūs vitaminai ir mineralai. Net ir tada, kai gamintojai „praturtina” produktus, jie paprastai prideda tik nedidelę dalį prarastų medžiagų, dažnai sintetinėmis formomis, kurių mūsų organizmas efektyviai nepanaudoja.

Pasekmės pasireiškia palaipsniui: susilpnėja imuninė funkcija, pablogėja pažinimo funkcijos ir pažeidžiamos ląstelės. Jūsų organizmo atstatomosios sistemos tiesiog negali veikti be šių mikroelementų. Šis tylus trūkumas gali būti pavojingesnis už pačias kalorijas.

Ciklo nutraukimas: Praktiniai žingsniai, kaip sumažinti itin apdorotų maisto produktų kiekį be nepritekliaus

Palaipsniui atsisakant itin apdorotų maisto produktų nereikia kardinaliai keisti gyvenimo būdo ar patirti nepritekliaus jausmo, kuris dažnai baigiasi nesėkme. Pastebėjau, kad maži, nuoseklūs pokyčiai duoda ilgalaikių rezultatų ir nesukelia pasipriešinimo.

Pradėkite nuo to, kad išsiaiškinsite, kokius maisto produktus dažniausiai renkatės ir kas savaitę pakeiskite tik vieną. Apsipirkdami maisto prekių parduotuvėse laikykitės perimetro, kuriame yra sveikų maisto produktų. Savaitgaliais gaminkite nesudėtingus patiekalus, kad išvengtumėte patogumų spąstų.

Nenuvertinkite skonio lavinimopoveikio – po kelių savaičių be dirbtinių priedų sveiki maisto produktai tampa nepaprastai skanesni. Jūsų skonis prisitaiko, sumažėja potraukis, o tai, kas anksčiau atrodė kaip pasiaukojimas, tampa pageidavimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video