Sūdyti lašiniai su šašlyko skoniu: pagal Zitą – užkandis visoms progoms

Aromatingi, pikantiški, minkšti sūdyti lašiniai, kvepiantys šašlyku – toks užkandis tinka prie duonos, ant sumuštinių, prie karštų bulvių ir net ant šventinio stalo. Receptas paprastas, be rūkymo ar ilgų procedūrų – visą darbą už jus atlieka sūrymas ir prieskoniai.

Žemiau – lašiniai pagal Zitą, kuriuos lengva pasigaminti ir patogu laikyti šaldiklyje.

Ingredientai

Lašiniams

  • Lašiniai (krūtinėlė su mėsos sluoksniais) – 1,5 kg

Sūrymui

(Iš šių kiekių pasidarysite vieną porciją sūrymo. Reikės dviejų porcijų – pirmai ir antrai užpilai.)

  • Vanduo – 1 l

  • Druska – 100 g

  • Laurų lapai – 3 vnt.

  • Juodieji pipirai žirneliais – 15 vnt.

  • Kvapieji pipirai žirneliais – 6 vnt.

  • Kebabo prieskoniai – 1 a. š.

Į stiklainius

  • Krapai – po šakelę į stiklainį

  • Petražolės – po šakelę į stiklainį

  • Česnakas – pagal skonį (2–4 skiltelės į stiklainį)

  • Norint galima dėti ir kelis svogūno žiedus aromatui

Stiklainiai – 0,5 arba 0,7 l, švariai išplauti ir nusausinti.

Lašinių paruošimas

Lašinius pirmiausia reikia tvarkingai paruošti.

  • Nuplaukite lašinius po šaltu vandeniu.

  • Gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais – drėgmė nereikalinga.

  • Supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais – maždaug 3–5 cm pločio, kad būtų patogu ir sūdyti, ir vėliau pjaustyti.

Pirmasis sūrymas ir laikymas kambario temperatūroje

Sūrymo virimas

  1. Į puodą supilkite 1 l vandens.

  2. Suberkite 100 g druskos, lauro lapus, juoduosius ir kvapiuosius pipirus, kebabo prieskonius.

  3. Užvirkite ir pavirkite apie 4 minutes, kad prieskoniai atiduotų aromatą.

  4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kol sūrymas visiškai atvės – lašiniai pilami tik šaltu sūrymu.

Stiklainių paruošimas ir užpylimas

  1. Į kiekvieną stiklainį įdėkite:

    • po krapų ir petražolių šakelę,

    • kelias česnako skilteles,

    • jei norite – kelis svogūno žiedus.

  2. Sudėkite lašinių gabaliukus tankiai, bet nesukemšdami iki košės.

  3. Užpilkite šaltu paruoštu sūrymu iki pat viršaus, kad lašiniai būtų visiškai apsemti.

  4. Uždenkite dangteliais (nebūtina užsukti labai sandariai) ir palikite kambario temperatūroje 2 dienoms.

Per šias 2 dienas lašiniai pradeda sūrtis ir prisigeria prieskonių.

Antrasis sūrymas ir brandinimas šaldytuve

Po dviejų dienų pirmasis sūrymas savo darbą jau padarė.

  1. Nupilkite visą skystį iš stiklainių, kiek įmanoma geriau.

  2. Pasiruoškite naują sūrymą iš tų pačių proporcijų:

    • 1 l vandens,

    • 100 g druskos,

    • prieskoniai kaip pirmame etape.
      Vėl užvirinkite, pavirkite apie 4 minutes ir visiškai atvėsinkite.

  3. Lašinius stiklainiuose iš naujo užpilkite šaltu sūrymu.

  4. Dabar stiklainius jau galima sandariai užsukti.

  5. Padėkite į šaldytuvą 3 dienoms – per šį laiką lašiniai pilnai subręs, skonis taps gilesnis, šašlyko prieskoniai susijungs su česnakais ir žolelėmis.

Laikymas ir patiekimas

Pasibaigus brandinimo laikui:

  1. Išimkite lašinių gabaliukus iš stiklainių.

  2. Gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

  3. Suvyniokite į pergamentinį popierių arba foliją.

  4. Laikykite šaldiklyje – taip lašiniai išsilaiko ilgai, o gabaliukus visada galima nupjauti nuo sušalusio gabalo.

Patiekiant lašinius geriausia:

  • plonai supjaustyti riekelėmis,

  • duoti su juoda duona, svogūnu, agurku,

  • arba naudoti kaip užkandį prie karštų patiekalų ar ant sumuštinių.

Tai toks receptas, kuris „dirba už jus“ – truputis darbo pradžioje, kelių dienų laukimas, ir turite pasiruošusį, visada po ranka esantį sūdytų lašinių užkandį su šašlyko skoniu pagal Zitą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video