Kas nutiks jūsų kūnui, jei kasdien vartosite aliejų

Kasdienis aliejaus vartojimas keičia maistinių medžiagų įsisavinimą, didina riebalų tirpių vitaminų absorbciją ir skatina pilnesnį, ilgiau trunkančią sotumo jausmą. Maži kiekiai gali stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje po valgio ir sulėtinti skrandžio ištuštėjimą, tačiau aliejai yra kaloringi, o įprastas jų vartojimas dažnai suteikia perteklinės energijos, kuri gali sukelti svorio padidėjimą. Svarbus yra aliejaus tipas: sočiųjų riebalų turintys aliejai didina LDL ir ilgalaikį širdies ir kraujagyslių ligų riziką, o nesočiųjų riebalų turintys aliejai paprastai apsaugo širdį Praktinis porcijų kontrolė ir sveikesnių aliejų pasirinkimas sumažina žalą, o toliau paaiškinama, kaip tai padaryti.

Kaip kasdienis aliejaus vartojimas veikia maistinių medžiagų įsisavinimą ir sotumo jausmą

Kartu su daržovėmis ar kitais riebalų tirpių vitaminų šaltiniais, nedidelis kasdienis aliejaus ar sviesto kiekis gali žymiai padidinti maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai A, D, E ir K, įsisavinimą, nes maistinės lipidai palengvina micelių susidarymą ir įsisavinimą žarnyne.

Įrodymai rodo, kad nedidelis riebalų kiekis padidina mikroelementų biotinkamumą, gerindamas bendrų valgymų maistinę vertę. Riebalai taip pat didina sotumo jausmą, padėdami globėjams skatinti pastovų maisto vartojimą ir mažinti užkandžiavimą.

Tačiau, kadangi aliejai yra kaloringi, o kai kurie jų sudėtyje yra sočiųjų riebalų, rekomenduojama vartoti minimalias porcijas ir širdžiai naudingus aliejus, siekiant subalansuoti maistinių medžiagų įsisavinimą ir ilgalaikę gerą savijautą.

Trumpalaikis energijos ir virškinimo atsakas į aliejaus vartojimą

Nedidelis maistinio aliejaus kiekis, suvartotas su maistu, gali pakeisti greitą energijos ir virškinimo atsaką, sulėtindamas skrandžio ištuštėjimą ir pakeisdamas makroelementų signalizavimą, o tai kai kuriems žmonėms lemia stabilesnį gliukozės kiekį kraujyje po valgio ir ilgesnį sotumo jausmą, o kitiems – ypač po labai riebių, mažai angliavandenių turinčių patiekalų – gali sukelti trumpalaikį nuovargį ar vangumą popietę.

Stebėjimai rodo, kad aliejai padidina riebalų tirpių vitaminų įsisavinimą ir sotumo jausmą, padėdami slaugytojams planuoti subalansuotus patiekalus.

Atvirkščiai, riebus keptas maistas arba didelės aliejaus porcijos gali sulėtinti virškinimą, sukelti pilvo pūtimą arba sumažinti budrumą.

Apgalvotas naudojimas – lengvi padažai, aliejaus lašai – palaiko ilgalaikę energiją ir virškinimo komfortą tiems, kuriems maistas patiekiamas.

Kalorijų kiekis ir galimi svorio pokyčiai dėl reguliaraus aliejaus vartojimo

Reguliarus aliejaus pridėjimas į maistą gali žymiai padidinti kasdienį kalorijų kiekį, nes aliejai yra kaloringi (apie 120 kalorijų viename šaukšte), o maži, dažni vartojimai greitai susikaupia; per kelias savaites ar mėnesius šis papildomas energijos kiekis, jei jis nekompensuojamas sumažintu kalorijų kiekiu kitur ar padidintu fiziniu aktyvumu, padidina svorio padidėjimo tikimybę.

Stebėjimai ir metabolizmo tyrimai rodo, kad įprastas aliejaus vartojimas gali sukelti nuolatinį kalorijų perteklių. Tie, kurie ruošia maistą kitiems, turėtų stebėti porcijų dydį, matuoti pridėtus riebalus ir subalansuoti maistą su daržovių ir liesų baltymų kiekiu, kad būtų išlaikytas sotumo jausmas ir išvengta nenumatyto svorio padidėjimo dėl paslėptų kalorijų.

Aliejai, sočiųjų riebalų ir ilgalaikiai širdies sveikatos rizikos veiksniai

Dažnai ilgalaikis vartojimas aliejų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, epidemiologiniuose tyrimuose siejamas su blogesniais širdies ir kraujagyslių sistemos rezultatais, todėl rekomenduojama riboti tokių riebalų vartojimą ir rinktis nesočiųjų riebalų alternatyvas.

Stebėjimo duomenys sieja ilgalaikį sočiųjų riebalų turinčių aliejų vartojimą su aukštesniu LDL cholesteroliu, uždegimo žymenimis ir padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Klinikiniai gydytojai ir visuomenės sveikatos institucijos tai interpretuoja kaip kaupiamą poveikį, didinantį ilgalaikę širdies ligų tikimybę, ypač žmonėms, turintiems lipidų sutrikimų.

Tie, kurie aptarnauja kitus – slaugytojai, maisto planuotojai, bendruomenės virėjai – turėtų suprasti gyventojų lygio riziką, kad galėtų apsaugoti pažeidžiamus asmenis. Nedidelis, įrodymais pagrįstas sočiųjų riebalų vartojimo sumažinimas gali prisidėti prie kolektyvinės širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos be drastiškų mitybos pokyčių.

Sveikesni aliejaus pasirinkimai ir praktiniai būdai sumažinti žalą

Dažnai tinkamo maisto ruošimui skirto riebalų pasirinkimas daro pastebimą poveikį ilgalaikei sveikatai: sočiųjų riebalų turinčių teptinių ir kepimo aliejų pakeitimas nesočiųjų riebalų turinčiais, pvz., alyvuogių, avokadų ar graikinių riešutų aliejumi, mažina LDL ir palaiko priešuždegiminius profilius įrodymais pagrįstuose mitybos modeliuose.

Praktiniai veiksmai apima naudojimąsi matuojamais kiekiais, pirmenybės teikimą ekstra tyrai alyvuogių aliejui padažams ir aukštoje temperatūroje stabilių aliejų pasirinkimą kepimui saikingai.

Mažos sviesto porcijos gali padėti vitaminų įsisavinimui ir sotumo jausmui, bet jos turėtų būti ribojamos tiems, kurie turi padidėjusį cholesterolio kiekį.

Skatinimas valgyti bendrus patiekalus, kuriuose akcentuojamos daržovės, neskaldytos grūdų ir nedidelis kiekis sveikų aliejų, padeda apsaugoti bendruomenės sveikatą, tuo pačiu gerbiant skonį ir tradicijas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video