Kai už lango pilka, šlapia ir niūru, mano virtuvė virsta jaukiausiu kampu visame pasaulyje. O viskas prasidėjo prieš dvejus metus, kai grįžusi iš kelionės po Šiaurės Italiją parsivežiau receptą, pakeitusį mano požiūrį į rudens vakarus.
„Tu turi paragauti Panettone,” – pasakė man Milane gyvenanti draugė Alessandra, kai skundžiausi rudens depresija. „Šis pyragas – tai ne tik maistas, tai terapija!” Tuomet nusijuokiau, bet dabar suprantu – ji buvo visiškai teisi.
Panettone, šis aukštas, purus itališkas kepalas, tradiciškai kepamas Kalėdoms, tapo mano slaptu ginklu prieš rudens melancholiją. Svaiginantis aromatas, lengva tešla ir unikalus skonis pavertė paprastus lietingus vakarus tikrais malonumais, kurių laukiu visą dieną.
Paslaptis, kuri džiugina
„Ar žinai, kodėl italai taip mėgsta Panettone? Nes jo nereikia minkyti rankomis,” – juokdamasi aiškino Alessandra. Ir ji teisi – visą sunkų darbą atlieka mikseris, o jums lieka tik mėgautis procesu.
Šis receptas kiek skiriasi nuo tradicinio – jį pritaikiau būtent mūsų rudens orams, kad būtų dar jaukiau. Kai už lango ūžauja vėtra, o jūs patogiai įsitaisę prie židinio su šviežiai iškepta Panettone riekele – nėra geresnės akimirkos pasaulyje.
Ingredientai magiškam vakarui:
- 620 g kvietinių miltų (geriausia aukščiausios rūšies)
- 14 šviežių kiaušinių trynių (taip, tikrai 14 – tai ne klaida!)
- 220 g cukraus
- 2 valgomieji šaukštai lietuviško medaus
- 230 g sviesto (kambario temperatūros)
- 270 ml pieno
- 40 g šviežių mielių (ne sausų!)
- Žiupsnelis druskos
- 3 lašai vanilės ekstrakto
- 250 g rudens gėrybių mišinio: džiovintų spanguolių, razinų ir obuolių
- 100 ml konjako (galima pakeisti obuolių sidru, jei nemėgstate alkoholio)
- 100 ml karšto vandens
- Cinamono žiupsnelis (nebūtina, bet rudeniškai)
- 2 apelsinų žievelės (tik geltonoji dalis!)
Jaukumo ritualas, arba kaip gaminti:
- Pirmasis žingsnis: vaisių paruošimas
Rudens vakaras prasideda nuo džiovintų vaisių aromato. Sumaišykite spanguoles, razinas ir džiovintus obuolius dideliame dubenyje. Užpilkite konjaku (arba obuolių sidru) ir karštu vandeniu, įberkite cinamono žiupsnelį. Uždenkite ir palikite mirkti dviem valandoms – per tą laiką jie prisigeria skysčio ir įgauna sodrų skonį.
„Kol vaisiai mirksta, aš dažniausiai užsidegu keletą žvakių ir paruošiu arbatą – tai mano asmeninis ritualas,” – dalinuosi su draugais, kai jie klausia, kodėl mano Panettone toks ypatingas.
- Antrasis žingsnis: tešlos pradžia
Pašildykite pieną iki kūno temperatūros – jis turi būti šiltas, bet ne karštas. 100 ml pieno sumaišykite su mielėmis ir šaukštu cukraus. Pamažu įmaišykite dalį miltų, kol gausite tirštos grietinės konsistencijos masę. Uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 10 minučių.
Tuo metu likusius miltus persijokite į didelį dubenį, sumaišykite su likusiu cukrumi ir druska. Įtrinkite apelsinų žieveles pirštais – taip išlaisvinate eterines aliejus, kurie suteiks nepakartojamą aromatą.
- Trečiasis žingsnis: sulaukime magijos
Kiaušinių trynius išplakite iki purumo. Kai raugas pakils ir taps putlus, supilkite jį į trynius ir švelniai išmaišykite. Miltų viduryje padarykite duobutę ir supilkite trynių masę. Pamažu įmaišykite miltus, tada po truputį dėkite minkštą sviestą.
Plakite viską mikseriu su kablio formos antgaliu apie 5 minutes – tešla turi būti elastinga ir šilkinė. Įmaišykite medų ir vanilę. Uždenkite dubenį ir palikite šiltoje vietoje 2 valandoms.
„Šis laukimas – mano mėgstamiausias laikas,” – kartą prisipažinau draugei. „Įsijungiu mėgstamą serialą, įsisupusi į pledą, ir žinau, kad kažkas magiška vyksta virtuvėje.”
- Ketvirtasis žingsnis: tobulas finišas
Po dviejų valandų tešla turėtų būti padvigubėjusi. Nusausinkite išbrindusius vaisius ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Plakite dar 10 minučių, kad vaisiai tolygiai pasiskirstytų.
Paruoškite kepimo formą – jei neturite specialios Panettone formos, tiks ir apvali, aukšta kepimo forma. Išklokite ją kepimo popieriumi ir supilkite tešlą iki 1/3 formos aukščio. Tešla dar pakils!
Uždenkite formą švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar 1,5 valandos, kol tešla pakils ir bus 2 cm žemiau formos krašto.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite 25-30 minučių, kol viršus gražiai paruduoja. Mano paskutinis triukas: prieš pabaigą ant viršaus apibarstau truputį cukraus – jis suformuoja traškią, karamelizuotą plutelę.
Rudeniškas malonumas: kaip mėgautis Panettone
Kai Panettone iškepa, visas namas prisipildo tokio aromato, kad net niūriausia rudens diena tampa šviesesnė. Bet kaip jį valgyti? Štai mano mėgstamiausi būdai:
Prie arbatos – didelis puodelis juodos arbatos su citrinos griežinėliu ir šilta Panettone riekė – tobulas derinys lietingam vakarui.
Su karštu šokoladu – kai lauke itin šalta, ruošiu tirštą karštą šokoladą ir mirkau jame Panettone gabaliuką.
Prie židinio – jei turite židinį, būtinai mėgaukitės Panettone jo šviesoje. Šiluma, traškančios malkos ir šio pyrago skonis sukuria nepakartojamą atmosferą.
Pusryčiams – nors keista, bet Panettone puikiai tinka ir prie rytinės kavos. Truputį paskrudintas ir pateptas sviestu – tai pusryčiai, dėl kurių verta keltis net lietingą sekmadienio rytą.
Kodėl šis receptas pakeitė mano rudens vakarus?
Kepti Panettone – tai ne tik apie maistą. Tai apie ritualą, kuris leidžia pasirūpinti savimi ir savo artimaisiais tamsiu metų laiku.
„Kartais svarbiausia ne rezultatas, o kelionė,” – mėgdavo sakyti mano močiutė. Panettone kepimas – tai kelionė, kuri prasideda nuo pirmojo džiovintų vaisių mirkymo ir tęsiasi iki paskutinio trupinio suvalgymo.
Kai pradėjau reguliariai kepti Panettone rudenį, pastebėjau, kad mano namai tapo traukos centru draugams. „Pas tave visada taip gera,” – sako jie, nesuvokdami, kad didelę dalį to jaukumo sukuria paprastas itališkas pyragas.
Tad kitą kartą, kai už lango lietus plaks į stiklą, o vėjas kauks kamine, prisiminkite – geriausias būdas įveikti rudens melancholiją jau yra jūsų rankose. Reikia tik miltų, kiaušinių, mielių ir noro sukurti šilumą ten, kur jos labiausiai reikia – savo namuose.
Pastaba: nors tradiciškai Panettone yra Kalėdų kepinys, italai mane išmokė nesaistyt gerų dalykų prie konkrečių datų. Geras receptas vertas būti mėgaujamasi bet kuriuo metų laiku!