Bananai išliks ilgai ir nesuminkštės: ką daryti

Ar kada nors įsigijote gražių, geltonų bananų kekę, kad po kelių dienų rastumėte juos padengtus rudomis dėmėmis ir pernelyg minkštus? Šis visiems pažįstamas scenarijus gali sukelti nusivylimą, ypač tiems, kurie mėgsta šiuos vaisius būtent tobulo prinokimo stadijoje. Gera žinia – egzistuoja keletas patikrintų būdų, kaip prailginti bananų gyvavimo laiką ir išlaikyti juos šviežius bei skanius ilgesnį laiką.

Pradėkite nuo tinkamo pasirinkimo parduotuvėje

Bananų ilgaamžiškumo istorija prasideda dar parduotuvėje. Rinkitės bananus, kurie yra truputį žalesni nei norėtumėte juos valgyti. Ieškokite tų, kurių galiukai vis dar šiek tiek žalsvi, o kotelis tvirtas ir sveikas. Vengite bananų su jau matomais minkštimais ar įbrėžimais, nes šios vietos greičiau pradės tamsėti.

„Idealiu atveju, pirkite bananus skirtingose prinokimo stadijose,” pataria maisto mokslų tyrėja dr. Jurgita Kazlauskienė. „Taip turėsite vaisių, tinkamų valgyti iš karto, ir tų, kurie prinoks vėliau savaitės eigoje.”

Atskirti, bet ne vieniši

Nors dažnai matome bananus parduodamus kekėmis, namuose juos geriau atskirti. Bananai išskiria etileno dujas, kurios skatina vaisių nokimą. Kuo daugiau bananų laikoma kartu, tuo daugiau šių dujų susikaupia, ir tuo greičiau jie prinoksta.

„Atskirkite bananus nuo kekės ir laikykite juos atskirai, bet ne per toli vienas nuo kito,” rekomenduoja kulinarijos ekspertas Tomas Rimkus. „Tai sulėtins nokimo procesą ir leis mėgautis tobulai prinokusiais bananais beveik visą savaitę.”

Vėsa – bananų draugas (bet tik su saiku)

Kambario temperatūroje bananai noksta greičiau, tačiau šaldytuvas gali būti jūsų slaptas ginklas kovoje su pernokimu. Tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip pasinaudoti šia strategija.

„Nelaikykite žalių bananų šaldytuve,” perspėja Kazlauskienė. „Šaltis gali sustabdyti nokimo procesą, ir jie niekada neprinoks tinkamai. Vietoj to, palaukite, kol bananai pasieks jums patinkantį prinokimo laipsnį, ir tik tada perkėlkite juos į šaldytuvą.”

Šaldytuve laikomi bananai gali patamsėti iš išorės, tačiau jų vidus išliks šviežias ir saldus. Jei nepatinka tamsūs bananai, galite tiesiog nulupti juos prieš valgant.

Vyniojimas – paprasta, bet efektyvu

Vienas paprasčiausių būdų prailginti bananų gyvavimo laiką – įvynioti jų kotelius į maistinę plėvelę. Būtent per kotelius bananai išskiria didžiąją dalį etileno dujų, todėl šio plotelio izoliavimas gali žymiai sulėtinti nokimo procesą.

„Įvyniokite kiekvieną kotą atskirai į maistinę plėvelę arba aliuminio foliją,” siūlo Rimkus. „Jei norite būti dar efektyvesni, po kiekvieno banano suvartojimo iš naujo įvyniokite likusių bananų kotelius.”

Ekologiškesnė alternatyva – naudoti daugkartinio naudojimo silikoninius bananų dangtelius, kuriuos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Laikymo vieta turi reikšmės

Nors dažnai bananus laikome vaisių dubenėliuose kartu su kitais vaisiais, tai nėra optimalu jų ilgaamžiškumui. Kai kurie vaisiai, ypač obuoliai ir persikai, taip pat išskiria etileno dujas, kurios paspartins bananų nokimą.

„Laikykite bananus atskirai nuo kitų vaisių, vėsioje, sausoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių,” rekomenduoja dr. Kazlauskienė. „Idealu būtų kabinti juos ant specialaus vaisių kablio, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti aplink kiekvieną bananą.”

Užšaldymas – tobulas sprendimas ilgalaikiam laikymui

Jei pastebėjote, kad bananai prinoksta greičiau nei spėjate juos suvalgyti, užšaldymas yra puikus sprendimas. Prinokusius bananus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į sandarų indą arba šaldiklio maišelį.

„Užšaldyti bananai išlieka geri iki trijų mėnesių ir yra tobuli kokteilių, ledų ar bananų duonos gaminimui,” teigia Rimkus. „Be to, tiesiogiai iš šaldiklio išimti bananų griežinėliai tampa puikiu užkandžiu karštą vasaros dieną – jie primena ledus, tik be pridėtinio cukraus.”

Išmintingas pernokusių bananų panaudojimas

Net jei nesugebėjote išvengti bananų pernokimo, neverta jų išmesti. Tamsūs, minkšti bananai yra idealūs kepiniams, nes jie yra saldesni ir lengviau sutrinama jų konsistencija.

„Pernokę bananai yra slaptas ingredientas tobulai bananų duonai ar keksiukams,” pabrėžia Rimkus. „Juos taip pat galite sutrinti ir užšaldyti mažomis porcijomis, kad bet kada galėtumėte panaudoti kepiniams.”

Taikant šiuos paprastus, bet efektyvius metodus, galite džiaugtis šviežiais, tobulai prinokusiais bananais ilgesnį laiką ir sumažinti maisto atliekų kiekį. Galiausiai, tai ne tik ekonomiška, bet ir ekologiška – mažiau išmestų maisto produktų reiškia mažesnį poveikį aplinkai.

Tad kitą kartą, kai atsidarę vaisių pintinę rasite beveik pernokusius bananus, žinosite, ką daryti, kad išvengtumėte šios dažnos virtuvės dilemos ateityje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video