Naujausi moksliniai tyrimai kelia susirūpinimą dėl arbatos virimo iš nevalyto vandentiekio vandens. Mokslininkai užfiksavo chemines reakcijas tarp chloro junginių, esančių komunaliniame vandenyje, ir arbatos polifenolių, kurių metu susidaro potencialiai kenksmingi trihalometanai. Šie šalutiniai produktai gali kauptis organizme ir ilgainiui sukelti šlapimo pūslės uždegimą ir inkstų darbą. Reguliariai geriantiems arbatą kyla ypatinga rizika dėl nuolatinio poveikio. Dr. Cheno tyrimai išryškina konkrečius molekulinius kelius, kuriais vyksta ši sąveika, ir skatina sveikatos apsaugos pareigūnus persvarstyti vieno iš labiausiai pasaulyje vartojamų gėrimų saugos gaires.
Vandens ir arbatos sąveikos cheminės priežastys

Vandens ir arbatos lapelių molekulinė sąveika yra sudėtingas ekstrakcijos procesas, kurį lemia keli cheminiai principai. Vandenyje esantys mineralai daro didelę įtaką šiam cheminiam procesui, nes kalcio, magnio ir bikarbonatai sukuria skirtingus ekstrakcijos profilius.
Vandentiekio vandenyje esantys chloro junginiai gali susijungti su arbatos polifenoliais, todėl gali susidaryti trihalometanai – junginiai, susiję su sveikatos problemomis, kai jie vartojami reguliariai. Be to, ruošiant arbatą gali susikoncentruoti sunkieji metalai, kurių kartais būna savivaldybių vandens sistemose.
Idealus ekstrakcijos pH intervalas (6,8-7,2) subalansuoja skonio junginius ir sumažina aitrumą. Vandens temperatūra taip pat turi įtakos tam, kokie junginiai ekstrahuojami, o norint pasiekti optimalių rezultatų, skirtingoms veislėms reikalingi tam tikri temperatūros intervalai.
Chloro junginiai ir jų paslėpti pavojai
Iš anksčiau minėtų cheminių medžiagų chloro junginiai yra ypač svarbūs dėl jų paplitimo savivaldybių vandens sistemose ir galimo poveikio sveikatai.
Nors chloro dezinfekcinės medžiagos veiksmingai naikina kenksmingus mikroorganizmus, reaguodamos su organinėmis medžiagomis jos sukuria šalutinius produktus, vadinamus trihalometanais (THM). Šie junginiai siejami su šlapimo pūslės vėžiu ir reprodukcinėmis problemomis, jei reguliariai vartojami didesniais kiekiais.
Ruošiant arbatą chloro junginiai gali susijungti su arbatos polifenoliais, taip sumažindami jų biologinį prieinamumą ir pakeisdami skonio savybes. Naudojant filtruotą vandenį arba leidžiant vandentiekio vandeniui stovėti neuždengtam 24 valandas, chloras išsisklaido, todėl padidėja ir saugumas, ir skonis.
Paaiškinti daktaro Cheno tyrimų rezultatai

Perversmą sukėlęs daktaro Čeno tyrimas atskleidė, kad verdant arbatą nevalytu vandentiekio vandeniu gali išsiskirti kenksmingų junginių. Jo komanda Hangdžou universitete atrado, kad savivaldybių vandens sistemose esančios chloro pagrindu pagamintos dezinfekavimo priemonės reaguoja su arbatos polifenoliais, todėl susidaro anksčiau nenustatyti chloro šalutiniai produktai.
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad šie junginiai gali slopinti naudingas žarnyno bakterijas ir potencialiai sukelti ilgalaikių virškinamojo trakto problemų. Didžiausią nerimą kelia tai, kad virinant vandentiekio vandenį trumpiau nei tris minutes nepavyksta pašalinti šių reaktyvių chloro junginių.
Dr. Čenas rekomenduoja naudoti filtruotą vandenį arba prieš ruošiant arbatą leisti vandentiekio vandeniui pastovėti 24 valandas, kad gerokai sumažėtų šių potencialiai kenksmingų medžiagų poveikis.
Poveikis sveikatai reguliariai geriantiems arbatą
Reguliariai geriančių arbatą poveikis sveikatai
Reguliariai arbatą geriantys žmonės gali susidurti su rimtomis pasekmėmis sveikatai dėl nuolatinio chlorintų šalutinių produktų, esančių jų gėrimuose, poveikio. Tyrimai rodo, kad trihalometanai ir haloacto rūgštys, susidarančios chlorui sąveikaujant su arbatos junginiais, ilgainiui gali kauptis audiniuose.
Kasdienis arbatos vartojimas didina šlapimo pūslės uždegimo, inkstų streso ir galimo ląstelių pažeidimo rizikos veiksnius. Tyrimai rodo, kad tiems, kurie kasdien išgeria 3 ir daugiau puodelių nevalyto vandentiekio vandens, būdingi padidėję oksidacinio streso biomarkeriai, palyginti su filtruoto vandens vartotojais.
Sveikatos specialistai rekomenduoja imtis paprastų prevencinių priemonių: naudoti filtruotą vandenį, leisti vandentiekio vandeniui pastovėti prieš verdant arba investuoti į vandens valymo sistemas, specialiai sukurtas chloro junginiams šalinti.
Saugesnės alternatyvos tobulam puodeliui išvirti

Siekiant tobulo arbatos puodelio, reikia apsvarstyti vandens kokybės alternatyvas, kurios sumažina pavojų sveikatai ir kartu išsaugo skonį. Filtruotas vanduo yra praktiškas sprendimas, nes iš jo pašalinami teršalai ir išsaugomos svarbiausios mineralinės medžiagos, kurios pagerina arbatos skonį.
Šaltinio vanduo, kuriame yra natūralių mineralų, yra dar viena puiki galimybė idealiai išgauti arbatos junginius.
Siekiant didžiausio saugumo, distiliuotą vandenį galima remineralizuoti specialiai arbatai ruošti skirtais maistiniais mineraliniais priedais. Elektriniai virduliai su įmontuotomis filtravimo sistemomis – patogi technologinė pažanga arbatos mėgėjams.
Galiausiai, tobulas arbatos ruošimo metodas suderina vandens švarumą ir mineralų sudėtį, kad būtų užtikrintas ir saugumas, ir juslinis išskirtinumas.
Ką sako pasaulio sveikatos apsaugos pareigūnai
Daugybė pasaulio sveikatos organizacijų išleido įspėjimus dėl galimo pavojaus, susijusio su arbatos ruošimui naudojamu vandentiekio vandeniu. Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad neapdorotame vandenyje gali būti kenksmingų teršalų, kurie gali išsiskirti, kai jis kaitinamas, ir iš jo gali išsiskirti junginiai, darantys įtaką arbatos kokybei ir saugumui.
Europos maisto saugos tarnyba rekomenduoja filtruotą vandenį, kad būtų sumažintas sunkiųjų metalų poveikis, ypač regionuose, kuriuose sensta infrastruktūra. Visuomenės sveikatos departamentai visoje Azijoje taip pat rekomenduoja naudoti išvalyto vandens sistemas.
Sveikatos apsaugos pareigūnai pažymi, kad nors išsivysčiusiose šalyse paprastai laikomasi saugaus vandens standartų, vis dar galimas vietinis užterštumas. Jų nuomone, filtruotas arba šaltinio vanduo yra saugiausias kasdienio arbatos vartojimo variantas, ypač pažeidžiamoms gyventojų grupėms.