Ar ši pamiršta žuvis yra sveikesnė už lašišą? Ekspertų atsakymas jus nustebins.

forgotten fish healthier than salmon

Sardinės iš tiesų gali būti sveikesnės už lašišą, nes jose yra daugiau omega-3 ir mažiau teršalų, pavyzdžiui, gyvsidabrio ir polichlorintų bifenilų. Šiose nedidelėse žuvyse yra itin daug vitamino B12, vitamino D, kalcio iš valgomųjų kaulų ir aukštos kokybės baltymų – ir visa tai už nedidelę lašišos kainą. Aplinkosauginiu požiūriu sardinės yra tvaresnis pasirinkimas, darantis minimalų poveikį aplinkai. Išsamus šios pamirštos jūros gėrybės maistingumo profilis suteikia įtikinamų privalumų tiek asmeninei sveikatai, tiek planetos gerovei.

Susipažinkite su sardinėmis: Pamiršta maistinė jėgainė – sardinės.

Kada paskutinį kartą jūsų pietų lėkštėje buvo sardinės? Šios mažos riebios žuvys beveik išnyko iš amerikiečių valgiaraščio, nepaisant jų išskirtinės maistinės vertės.

Sardinės pasižymi įspūdingu omega-3 riebalų rūgščiųkiekiu – jų koncentracija vienoje porcijoje net lenkia lašišą. Jose taip pat gausu vitamino B12, vitamino D, kalcio ir baltymų. Be to, jos yra mažos, todėl jose yra nedaug gyvsidabrio, palyginti su didesnėmis žuvimis.

Dažnai parduodamos konservuotos su nepažeistais kaulais, sardinės aprūpinamos biologiškai prieinamu kalciu, kuris naudingas kaulų sveikatai. Dėl savo prieinamos kainos jos yra prieinamos tiems, kurie ieško maistinių medžiagų turinčių produktų už nedidelį biudžetą, ir yra išskirtinės maistinės vertės bendruomenės maitinimo programoms.

Omega-3 varžybos: Sardinės lyginamos su lašiša.

affordable omega 3 rich sardine alternative

Omega-3 varžybos: Sardinės lyginamos su lašiša.

Nors lašiša labai vertinama dėl joje esančių omega-3 rūgščių, sardinės iš tikrųjų turi daugiau šių nepakeičiamų riebalų rūgščių vienoje porcijoje. Įprastinėje 100 g sardinių porcijoje yra apie 1480 mg omega-3, o tokioje pačioje porcijoje lašišos – apie 1220 mg.

Sardinės pasižymi šiuo maistiniu pranašumu, nesukeldamos susirūpinimo dėl PCB ir gyvsidabrio, kurie kartais aptinkami didesnėse žuvyse, pavyzdžiui, lašišose. Be to, sardinės pasižymi šiomis naudingomis savybėmis už nedidelę kainą, todėl yra ekonomiškas pasirinkimas vartotojams, besirūpinantiems savo sveikata.

Įspūdingas omega-3 kiekis palaiko širdies sveikatą, mažina uždegimus ir prisideda prie idealios smegenų veiklos.

Daugiau nei omega-3: Visą maistinį profilį.

sardines comprehensive nutritional profile

Daugiau nei Omega-3: Visą maistinį profilį.

Nors omega-3 riebalų rūgštys yra išskirtinė sardinių savybė, šios mažos žuvys, be garsiųjų riebalų rūgščių, pasižymi nepaprastai išsamiu, gausiu ir reikšmingu maistinių medžiagų rinkiniu.

Sardinės pasižymi išskirtiniu vitamino B12 kiekiu, o viena porcija suteikia daugiau nei 300 % paros poreikio – gerokai daugiau nei lašiša. Dėl valgomų kaulų jose taip pat yra daugiau kalcio, kuris sudaro apie 35 % paros poreikio, palyginti su lašiša.

Be to, sardinės turi įspūdingą kiekį vitamino D, seleno, fosforo ir baltymų. Jose yra mažiau gyvsidabrio nei didesnėse žuvyse, pavyzdžiui, lašišose, todėl jas saugiau vartoti reguliariai, ypač nėščioms moterims ir vaikams.

Kainos analizė: Daugiau maistinių medžiagų už jūsų kišenę

Ekonominis sardinių pranašumas yra vienas iš labiausiai įtikinamų, tačiau nepastebėtų jų privalumų, palyginti su lašiša. Lašiša paprastai kainuoja 17-33 eurus už kilogramą, o sardinės vidutiniškai kainuoja tik 4-11 eurų už kilogramą .

Atlikus sąnaudų ir naudos analizę paaiškėjo, kad vienam išleistam eurui sardinės suteikia daugiau omega-3 nei lašiša. Už 3 eurus kainuojančioje sardinių skardinėje yra maždaug 2 gramai omega-3, tuo tarpu lašišai reikia išleisti tris kartus daugiau.

Biudžetą taupančioms šeimoms, siekiančioms kuo didesnės maistinės naudos, sardinės yra itin vertingos, neatsisakant svarbiausių maistinių medžiagų ar sveikatai naudingų medžiagų.

Tvarumo veiksniai: Poveikio aplinkai palyginimas

Kaip smarkiai skiriasi sardinių ir lašišų poveikis aplinkai? Kontrastas yra didelis. Sardinėms, kaip mažoms pelaginėms žuvims, reikia minimalių išteklių, o gaudant jas gaubiamaisiais tinklais priegauda yra beveik nulinė.

Tuo tarpu auginant išaugintas lašišas susidaro daug atliekų, joms reikia antibiotikų, o pašarui dažnai išnaudojamos laukinių žuvų populiacijos. Vienam kilogramui išaugintos lašišos paprastai reikia 1,4-1,8 kg laukinių žuvų.

Laukinių lašišų poveikis yra mažesnis nei ūkiuose auginamų lašišų veislių, tačiau vis tiek viršija sardinių efektyvumą. Monterėjaus įlankos akvariumo programa „Seafood Watch” sardines nuolat priskiria prie tvariausių jūros gėrybių, kurias gali rinktis aplinką tausojantys vartotojai.

Paruošimo būdai, dėl kurių sardinės yra skanios

Daugelis vartotojų nesiryžta įtraukti sardinių į savo mitybos racioną, nepaisant jų tvarumo privalumų, visų pirma dėl to, kad nežino tinkamų paruošimo būdų.

Sardinės tampa kulinariniu skanėstu, jei naudojamos paprastos priemonės: kepimas ant grotelių su alyvuogių aliejumi ir citrina, marinavimas acte su žolelėmis arba kepimas keptuvėje su česnaku ir džiūvėsėliais. Viduržemio jūros regiono būdu ruošiant sardines naudojami pomidorai, kaparėliai ir alyvuogės, o azijietiškai – sojų padažas ir imbieras. Pradedantiesiems patartina rinktis veisles be kaulų ir odos.

Konservuotas sardines patogu patiekti ant skrebučio su avokadu arba įmaišyti į makaronų patiekalus. Šviežias sardines reikia ruošti minimaliai: nulupti, išdarinėti ir greitai išvirti, kad išliktų švelnus jų skonis.

Ką kardiologai sako apie sardinių poveikį širdies sveikatai

Daugelis kardiologų pradėjo rekomenduoti sardines kaip širdies sveikatai palankios mitybos pagrindą, nurodydami jų išskirtinį omega-3 riebalų rūgščių profilį ir unikalią naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.

Dr. Elizabeth Johnson, Klivlando širdies centro kardiologė, aiškina, kad sardinėse omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA koncentracija yra didesnė nei daugelyje kitų žuvų šaltinių. Šie junginiai padeda mažinti uždegimą, mažina trigliceridų kiekį ir stabilizuoja širdies ritmą.

Žurnale „Journal of Cardiovascular Medicine” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sardines mažėja kraujospūdis ir gerėja arterijų funkcija. Omega-3 ir natūraliai sardinėse esančio CoQ10 derinys sukuria tai, ką kai kurie specialistai vadina „tobulu gamtos vaistu širdžiai”.

Smegenų sveikatai naudingos medžiagos, kurių pasigendate

Nors sardinės pasižymi nepaprastais širdies ir kraujagyslių sistemos privalumais, plačioji visuomenė vis dar nepakankamai vertina jų neurologinę naudą. Tyrimai rodo, kad šios mažos žuvys turi daug omega-3 riebalų rūgščių DHA ir EPA, kurios palaiko kognityvines funkcijas ir gali padėti išvengti su amžiumi susijusio smegenų būklės blogėjimo.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sardines gerėja atmintis, mažėja nervinių audinių uždegimas ir galimas apsisaugojimas nuo Alzheimerio ligos. Žuvyje esantis didelis vitamino B12 kiekis dar labiau palaiko neurologinę sveikatą, nes palaiko mielino apvalkalus, kurie izoliuoja nervų ląsteles.

Tiems, kurie siekia idealios smegenų sveikatos, įtraukiant sardines į savaitės valgiaraščius, gaunama neuroprotekcinių maistinių medžiagų, kurių dažnai trūksta šiuolaikinėje mityboje.

Perėjimas: Kaip įtraukti sardines į savo mitybą?

Vartotojams, įpratusiems prie švelnesnių žuvų rūšių, tokių kaip lašiša ar tilapija, iš pradžių gali atrodyti sudėtinga pereiti nuo gerai žinomų žuvų prie sardinių. Tačiau yra keletas lengvai prieinamų būdų, kaip į patiekalus įtraukti šią maistinę galią turinčią žuvį.

Pradedantieji gali pradėti nuo alyvuogių aliejuje supakuotų sardinių, kurios pasižymi ne tokiu intensyviu skoniu. Jų galima dėti į makaronų patiekalus, salotas arba tepti ant viso grūdo skrebučių su avokadu.

Drąsesni valgytojai gali paragauti sardinių pomidorų padaže su ryžiais arba įmaišytų į žuvies pyragėlius.

Iš anksto paruoštos rūšys su citrina, žolelėmis ar pipirais yra patogus pasirinkimas, reikalaujantis minimalaus pasiruošimo ir užtikrinantis maksimalią maistinę naudą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video