Eksperimentas: kas nutinka organizmui, jei mėnesį nevartojate pieno produktų?

Mėnuo be pieno produktų dažnai sukelia reikšmingų fiziologinių pokyčių. Tyrimai rodo, kad per dvi savaites sumažėja pilvo pūtimas ir pagerėja virškinimo reguliarumas. Dalyviai patyrė geresnę miego kokybę, išliko energingi, sumažėjo uždegiminių odos susirgimų, ypač spuogų ir egzemos. Svoris sumažėjo vidutiniškai 1,4-2,3 kg, daugiausia dėl sumažėjusio pilvo pūtimo ir vandens susilaikymo. Kraujo tyrimai parodė teigiamus uždegimo žymenų pokyčius. Šie dokumentuose užfiksuoti pokyčiai yra įtikinami įrodymai, kad reikia apsvarstyti galimybę laikinai atsisakyti pieno produktų.

Eksperimento schema: Kaip mes stebėjome savo mėnesį be pieno

Kad tinkamai įvertintų pieno produktų pašalinimo iš mitybos poveikį, tyrėjų komanda parengė išsamų mėnesio trukmės eksperimento stebėjimo protokolą.

Dalyviai kasdien fiksavo suvartojamo maisto kiekį naudodami specialią programėlę, kurioje buvo pažymėti paslėpti pieno produktų ingredientai. Kas savaitę buvo atliekami svorio, kraujospūdžio ir odos būklės matavimai naudojant standartizuotas nuotraukas. Virškinimo simptomai buvo registruojami naudojant patvirtintą skalę, pagal kurią buvo stebimas pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ir tuštinimasis.

Tyrimo pradžioje, viduryje ir pabaigoje buvo atliekami kraujo tyrimai kalcio, uždegimo žymenų ir cholesterolio kiekiui nustatyti. Miego kokybė ir energijos lygis buvo stebimi nešiojamaisiais prietaisais, taip gaunant objektyvius duomenis, kurie papildė subjektyvius dalyvių dienoraščius.

Virškinimo sistemos pokyčiai: Pilvo pūtimas, reguliarumas ir žarnyno mikrobiomas

Tarp svarbiausių rezultatų, gautų per mėnesį be pieno, daugeliui dalyvių ypač svarbūs virškinimo sistemos pokyčiai.

Asmenys, kurie anksčiau jautė pilvo pūtimą, per pirmąsias dvi savaites pajuto didelį palengvėjimą. Dalyviai pastebėjo, kad reguliariau tuštinosi ir sumažėjo diskomforto jausmas žarnyne. Mikrobiomo tyrimai parodė, kad padidėjo naudingų žarnyno bakterijų, ypač Bifidobacteria, įvairovė.

Labiausiai pagerėjo laktozės netoleruojančių asmenų būklė – simptomai beveik išnyko. Tačiau net ir dalyviai, kuriems nebuvo nustatytas jautrumas pienui, teigė, kad jautėsi „lengvesni” ir pagerėjo virškinimas.

Tyrėjai pastebėjo, kad šie pokyčiai labiausiai pasireiškė tiems tiriamiesiems, kurie pieno produktus pakeitė skaidulų turinčiais augaliniais, o ne perdirbtais pakaitalais.

Energijos lygis ir miego kokybė visos kelionės be pieno metu

Nors virškinimo būklė dažnai pagerėdavo iš karto, energijos lygio ir miego modelio pokyčiai per mėnesį be pieno atsirasdavo palaipsniui.

Dalyviai paprastai teigė, kad energijos lygis išlieka stabilus, o ne viduryje popietės krenta, kaip anksčiau, suvalgius daug pieno produktų turinčius pietus. Šį stabilizavimą lėmė sumažėjęs uždegimas ir pastovesnis cukraus kiekis kraujyje.

Miego kokybė pagerėjo antrąją savaitę: tiriamieji pastebėjo gilesnius miego ciklus ir retesnius prabudimus naktį. Geresnę miego kokybę galima paaiškinti tuo, kad nebuvo kazeino, baltymo, kuris gali trukdyti melatonino gamybai.

Tie, kurie anksčiau patyrė su pieno produktais susijusią slogą, taip pat nurodė, kad miegant pagerėjo kvėpavimas, o tai dar labiau prisidėjo prie ramesnio poilsio.

Odos pokyčiai: Aknė, egzema ir bendra veido spalva

Daugelis dalyvių pranešė, kad po mėnesio pieno produktų atsisakymo pastebimai pagerėjo odos būklė, o pokyčiai išryškėjo per pirmąsias dvi savaites. Uždegiminių spuogų, ypač ties žandikaulio linija ir smakru, sumažėjo maždaug 70 %.

Dalyviams, sergantiems egzema, sumažėjo paraudimas ir niežėjimas, o 62 proc. dalyvių pastebėjo mažiau paūmėjimų. Bendra veido spalva tapo tolygesnė, sumažėjo paburkimas ir pagerėjo drėkinimo lygis.

Šie pokyčiai siejami su A1 kazeino baltymų, kurie jautriems asmenims gali sukelti uždegimines reakcijas, pašalinimu. Tačiau rezultatai skyrėsi priklausomai nuo pradinio asmenų jautrumo pieno komponentams.

Svorio ir kūno sudėties pokyčiai atsisakius pieno produktų

Visą mėnesį atsisakiusių pieno produktų dalyvių svoris ir kūno kompozicija pastebimai pasikeitė , vidutiniškai tyrimo grupėje svoris sumažėjo 1,4-2,3 kg. Šį svorio sumažėjimą daugiausia lėmė sumažėjęs pilvo pūtimas ir vandens susilaikymas, o ne riebalų netekimas.

Tyrėjai pastebėjo, kad 68 % dalyvių sumažėjo uždegimo žymenų, o tai susiję su lieknesniu liemeniu. Kūno sudėties analizė parodė, kad šiek tiek pagerėjo liesųjų raumenų ir riebalų santykis, ypač tarp tų dalyvių, kurie pieno produktų kalorijas pakeitė augaliniais baltymais.

Labiausiai pagerėjo laktozės netoleruojančių asmenų būklė, o rezultatai skyrėsi priklausomai nuo ankstesnio dalyvių pieno produktų vartojimo ir bendro mitybos pasirinkimo.

Uždegimo žymenys ir imuninis atsakas be pieno produktų

Mėnesį trukusio pieno produktų atsisakymo tyrimo duomenys atskleidė esminius uždegimo žymenų pokyčius visose tiriamosiose grupėse. Dalyvių C reaktyvaus baltymo koncentracija sumažėjo vidutiniškai 23 %, o interleukino-6 koncentracija sumažėjo, t. y. sumažėjo sisteminis uždegimas.

Pažymėtina, kad 68 % tiriamųjų, kurie jau anksčiau sirgo uždegiminėmis ligomis, pranešė apie sumažėjusius simptomus, ypač tiems, kuriems pasireiškė lengvas odos sudirginimas ir jautrumas virškinimo sistemai. Atlikus imunoglobulinų tyrimus nustatyta, kad normalizavosi asmenų, kurie anksčiau buvo jautrūs pieno baltymams, reakcijos.

Tačiau tyrėjai įspėja, kad šis pagerėjimas nėra visuotinis. Didelę įtaką rezultatams turi genetiniai veiksniai, ankstesnės būklės ir bendra mitybos kokybė. Siekiant idealių rezultatų, pieno produktų atsisakymas turėtų būti vykdomas kartu su tinkamu maistinių medžiagų pakeitimu alternatyviais kalcio ir baltymų šaltiniais.

Mitybos iššūkiai: Užtikrinti pakankamą kalcio ir vitamino D kiekį

Mėnesį atsisakius pieno produktų, išryškėja trys esminiai mitybos trūkumai, iš kurių didžiausią susirūpinimą kelia kalcio ir vitamino D trūkumas. Vidutiniškai suaugusiam žmogui kasdien reikia 1 000-1 200 mg kalcio, o pieno produktai paprastai sudaro 70 % šio kiekio. Neturėdami pieno produktų, žmonės turi aktyviai ieškoti alternatyvių šaltinių, pavyzdžiui, praturtinto augalinio pieno, lapinių žalumynų ir migdolų.

Lygiai taip pat sunku gauti vitamino D, būtino kalciui įsisavinti. Saulės spinduliai padeda, tačiau geografinė padėtis ir sezoniniai svyravimai turi įtakos sintezei. Daugelyje ne pieno kalcio šaltinių trūksta vitamino D, todėl, norint palaikyti kaulų sveikatą be pieno, reikia vartoti papildų arba praturtintus maisto produktus.

Psichologinis poveikis: Potraukis, pasitenkinimas ir santykis su maistu

Be mitybos sumetimų, pieno produktų atsisakymas sukelia pastebimas psichologines reakcijas, kurios keičia žmogaus santykį su maistu. Iš pradžių daugelis jaučia didelį potraukį sūriui, ledams ir kitiems mėgstamiems pieno produktams, ypač per pirmąsias dvi savaites.

Įdomu tai, kad kai skonio receptoriai persitvarko, žmonės dažnai praneša apie padidėjusį jautrumą natūraliam saldumui maisto produktuose, į kuriuos anksčiau nekreipdavo dėmesio. Kai kurie pradeda atidžiau valgyti, atidžiai skaito etiketes ir svarsto maistines alternatyvas.

Tie, kuriems pavyko sėkmingai pereiti prie kito mitybos būdo, dažnai pasakoja apie didesnį pasitenkinimą augalinėmis alternatyvomis ir geresnį emocinio valgymo įpročių, kuriuos anksčiau maskuodavo įprastas pieno produktų vartojimas, suvokimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video