Nemalonus skonis burnoje: ką tai gali reikšti?

unpleasant oral taste potential medical concern

Nemalonus skonis burnoje gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Dėl prastos burnos higienos, dantenų ligų ir dantų infekcijų dažnai susikaupia bakterijų. Vaistai, pavyzdžiui, antibiotikai ir antidepresantai, gali keisti skonio suvokimą. Virškinimo sutrikimai, ypač GERL, dažnai sukelia kartumo ar rūgštumo pojūčius. Taip pat gali prisidėti kvėpavimo takų ligos, neurologiniai veiksniai, hormonų pokyčiai ir mitybos trūkumai. Supratimas apie konkrečią priežastį padeda nustatyti tinkamas gydymo galimybes ir prevencines priemones.

Dantų ligos priežastys: Burnos higienos problemos ir infekcijos

Bloga burnos higiena yra pagrindinė nemalonaus skonio burnoje priežastis. Kai bakterijos kaupiasi ant dantų ir dantenų, jos gamina junginius, sukeliančius kartumo ar nemalonų skonį. Šios bakterijų sankaupos sudaro dantų apnašas, kurios sukietėja ir virsta dantų akmenimis, jei nėra reguliariai šalinamos.

Burnos ertmės infekcijos labai prisideda prie skonio sutrikimų. Dantenų ligos (periodontitas), dantų pūliniai ir burnos pienligė gali išskirti nemalonaus skonio medžiagas. Dėl dantų ėduonies (ėduonies) jautrūs dantų sluoksniai susiduria su maisto dalelėmis, kurios skyla ir sukelia rūgštų ar metalo skonį.

Reguliarus dantų valymas dantų šepetėliu, tarpdančių siūlu ir profesionalus valymas padeda išvengti šių problemų ir palaikyti normalią skonio funkciją.

Šalutinis vaistų poveikis ir vaistų sukelti skonio sutrikimai

Daugybė receptinių vaistų gali pakeisti skonio suvokimą, todėl nuolat jaučiamas nemalonus skonis, apibūdinamas kaip kartus, metalinis ar rūgštus. Dažniausiai tai būna antibiotikai (metronidazolas, klaritromicinas), širdies ir kraujagyslių vaistai (AKF inhibitoriai, kalcio kanalų blokatoriai), antidepresantai ir kai kurie vėžio gydymo būdai.

Šie vaistai gali tiesiogiai stimuliuoti skonio receptorius, keisti seilių sudėtį arba pažeisti skonio receptorius. Be to, kai kurie vaistai išsiskiria į seiles, todėl nurijus atsiranda nemalonus skonis. Vaistų sukelta disgeuzija paprastai išnyksta nutraukus vaistų vartojimą arba pakoregavus jų dozę.

Pacientai, patiriantys skonio sutrikimų, prieš keisdami bet kokį vaistų vartojimo režimą turėtų pasitarti su gydytoju, nes gali būti taikomi alternatyvūs gydymo būdai.

Virškinimo sistemos sutrikimai ir rūgšties refliuksas

Įvairūs virškinimo sistemos sutrikimai gali pasireikšti nemaloniu skoniu burnoje, ypač dažnai pasitaikanti gastroezofaginio refliukso liga (GERL). Kai skrandžio rūgštis grįžta atgal į stemplę, ji gali patekti į gerklę ir burną, sukeldama kartaus ar rūgštaus skonio pojūtį.

Kiti virškinimo sutrikimai, galintys sukelti skonio sutrikimus, yra šie:

  • Pepsinės opos
  • Hiatalinė išvarža
  • Tulžies pūslės liga
  • Krono liga
  • Kepenų funkcijos sutrikimas

Šios būklės dažnai sukelia papildomų simptomų, pavyzdžiui, rėmenį, rijimo sunkumus, regurgitaciją ar diskomfortą pilve. Gydant pagrindinį virškinimo sutrikimą, paprastai skonio sutrikimai išnyksta. Gyvenimo būdo pakeitimai, pavyzdžiui, vengimas vartoti maisto produktus, valgymas mažesniais kiekiais ir neatsigulinėjimas po valgio, gali padėti įveikti simptomus.

Kvėpavimo sutrikimai, turintys įtakos skonio suvokimui

Kvėpavimo sutrikimai, turintys įtakos skonio suvokimui

Kvėpavimo takų infekcijos ir sutrikimai dažnai lemia skonio sutrikimus, todėl burnoje atsiranda nemalonių pojūčių. Viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, įskaitant peršalimą, sinusitą ir gripą, gali laikinai pakeisti skonio suvokimą dėl nosies takų ir uoslės receptorių uždegimo.

Lėtinės ligos, pavyzdžiui, alerginis rinitas ir nosies polipai, gali sukelti nuolatinį metalo ar kartumo skonį. Po nosies lašėjimo ant skonio receptorių nusėda gleivės, kuriose yra uždegimą sukeliančių cheminių medžiagų, todėl atsiranda nemalonus skonis.

Bronchitas ir plaučių uždegimas taip pat gali turėti įtakos skoniui dėl sisteminio uždegimo.

Gydant pagrindinę kvėpavimo takų ligą, skonio sutrikimai paprastai išnyksta, nors atsigavimas gali užtrukti keletą savaičių, kol užgis uždegiminiai audiniai.

Neurologiniai veiksniai, lemiantys skonio sutrikimus

Skonio sutrikimai dažnai atsiranda dėl sudėtingų nervinių takų, apdorojančių skonio informaciją, sutrikimų. Kaukolės nervų (veidinio, glosofaringinio ir klajoklio), perduodančių skonio signalus, pažeidimai gali sukelti disgeuziją arba nuolatinį nemalonų skonį. Tokios būklės kaip Bell’o paralyžius, išsėtinė sklerozė ir epilepsija gali sutrikdyti normalų skonio apdorojimą.

Smegenų traumos, paveikusios talamą arba salų žievę, gali iškreipti skonio suvokimą. Neurodegeneraciniai sutrikimai, tokie kaip Parkinsono ir Alzhaimerio ligos, dažnai pasireiškia skonio sutrikimais prieš pasireiškiant kitiems simptomams. Migrena ir tam tikrų rūšių priepuoliai gali laikinai pakeisti skonio pojūtį ir pasireikšti metalo ar kartumo pojūčiais.

Hormonų svyravimai ir jų poveikis skoniui

Hormonų svyravimai ir jų poveikis skoniui

Hormonų pokyčiai įvairiais gyvenimo etapais gali iš esmės pakeisti skonio suvokimą ir lemti nemalonius skonio pojūčius. Nėštumas dažnai sukelia disgeuziją (skonio iškraipymus), daugelis moterų dėl padidėjusio estrogenų ir progesterono kiekio jaučia metalo ar kartumo skonį.

Menopauzės metu sumažėjus estrogenų kiekiui, skonis taip pat nukenčia, kartais sukeldamas burnos deginimo sindromą. Skydliaukės disbalansas– tiek hipotirozė, tiek hipertirozė – gali pakeisti skonio receptorių funkciją, todėl nuolat jaučiamas kartumo ar metalo pojūtis.

Streso hormonų, tokių kaip kortizolis, svyravimai gali padidinti skonio jautrumą, ypač kartiems junginiams. Su cukriniu diabetu susiję hormonų sutrikimai veikia skonį dėl sumažėjusios seilių gamybos ir pakitusios gliukozės apykaitos skonio receptoriuose.

Mitybos trūkumai ir medžiagų apykaitos sutrikimai

Daugeliui pagrindinių maistinių medžiagų tenka lemiamas vaidmuo palaikant normalią skonio funkciją, o trūkumas dažnai pasireiškia nuolatiniu nemaloniu skoniu burnoje. Cinko, vitamino B12 ir geležies trūkumas ypač susijęs su disgeuzija,kuri dažnai apibūdinama kaip metalo, kartumo ar rūgštumo skonio pojūtis.

Metaboliniai sutrikimai, pavyzdžiui, diabetas, gali sukelti skonio sutrikimų, kai gliukozės kiekis kraujyje nekontroliuojamas. Taip pat dėl inkstų ar kepenų funkcijos sutrikimų kraujyje gali susikaupti atliekų, kurios keičia skonio suvokimą.

Tinkama diagnozė, nustatyta atlikus kraujo tyrimus, gali padėti nustatyti šias pagrindines mitybos ar medžiagų apykaitos priežastis, todėl galima taikyti tikslingą gydymą papildais arba gydyti pirminį sutrikimą.

Kada kreiptis į gydytoją dėl nuolatinių skonio problemų

Nors dauguma skonio sutrikimų išnyksta savaime arba juos galima pašalinti koreguojant mitybą, tam tikros nuolatinės skonio problemos reikalauja skubaus medicininio įvertinimo.

Pacientai turėtų kreiptis į gydytoją, jei nemalonus skonis tęsiasi ilgiau nei dvi savaites, ypač jei kartu pasireiškia tokie simptomai kaip nepaaiškinamas svorio kritimas, stiprus burnos džiūvimas, rijimo sunkumai ar burnos tirpimas. Staiga atsiradusį metalo skonį reikia nedelsiant įvertinti, nes jis gali rodyti sunkias būkles, įskaitant insultą, neurologinius sutrikimus ar inkstų funkcijos sutrikimus.

Asmenys, kuriems skonio sutrikimai pasireiškia kartu su karščiavimu, veido skausmu arba po galvos traumos, neturėtų delsti kreiptis į gydytoją, nes šie deriniai rodo, kad gali būti rimtų susirgimų, reikalaujančių profesionalaus įvertinimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video