Riebalai tirpsta savaime: kaip pomidorų vartojimas gali padėti išvengti ligų

tomatoes promote fat loss

Pomidoruose yra junginių, kurie gali pagerinti riebalų apykaitą ir sumažinti ligų riziką. Pomidoruose esantis likopenas yra stiprus antioksidantas, galintis padidinti adiponektino, reguliuojančio gliukozės ir riebalų rūgščių skaidymą, kiekį. Reguliarus pomidorų vartojimas daro teigiamą įtaką medžiagų apykaitos procesams ir kartu užtikrina širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugą, nes slopina cholesterolio sintezę. Pomidorai taip pat pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, ypač prieš prostatos, plaučių ir skrandžio vėžį. Tinkami paruošimo būdai gali padidinti šią naudą sveikatai tiems, kurie ieško natūralių sveikatingumo sprendimų.

Mokslas apie pomidorų riebalų deginimo potencialą

Nors pomidorai plačiai žinomi dėl juose esančių vitaminų ir kulinarinio įvairiapusiškumo, plačioji visuomenė mažiau supranta jų galimą vaidmenį riebalų apykaitoje.

Reklama

Tyrimai rodo, kad pomidoruose yra junginių, kurie gali turėti įtakos lipidų apykaitai. Atrodo, kad likopenas, karotenoidas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, veikia genų, susijusių su riebaliniu audiniu, raišką. Tyrimai rodo, kad jis gali padidinti adiponektino, hormono, reguliuojančio gliukozės ir riebalų rūgščių skaidymą, kiekį.

Be to, didelis chromo kiekis pomidoruose gali pagerinti insulino funkciją, pagerinti gliukozės apykaitą ir sumažinti riebalų kaupimąsi. Natūrali citrinos rūgštis taip pat gali padėti virškinimo ir medžiagų apykaitos procesams.

Šie mechanizmai, nors ir daug žadantys, reikalauja tolesnių klinikinių tyrimų, kad būtų galima nustatyti geriausią suvartojimo lygį medžiagų apykaitos naudai gauti.

Reklama

Likopenas: Raudonuosiuose pomidoruose esantis slaptas ginklas

Likopenas yra gausiausias prinokusių pomidorų karotinoidas, suteikiantis jiems būdingą ryškiai raudoną spalvą ir kartu pasižymintis nepaprasta nauda sveikatai. Šis galingas antioksidantas padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas.

Tyrimai rodo, kad likopeno biologinis įsisavinamumas padidėja, kai pomidorai verdami arba apdorojami su nedideliu kiekiu sveikų riebalų. Tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant likopeną sumažėja tam tikrų rūšių vėžio, ypač prostatos vėžio, ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Likopenas taip pat gali apsaugoti nuo saulės daromos žalos ir stiprinti odos sveikatą.

Reklama

Nors yra maisto papildų, likopeno galima gauti su nesmulkintais pomidorais, kurie suteikia papildomų naudingų maistinių medžiagų ir skaidulų.

Kaip reguliarus pomidorų vartojimas veikia medžiagų apykaitą

Daugybė tyrimų rodo, kad reguliarus pomidorų vartojimas gali teigiamai paveikti medžiagų apykaitos procesus žmogaus organizme. Tyrimai rodo, kad pomidorai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerindami atsparumą insulinui, todėl gali būti naudingi asmenims, sergantiems metaboliniu sindromu ar 2 tipo diabetu.

Pomidoruose esančių antioksidantų, vitaminų ir skaidulų derinys palaiko veiksmingą medžiagų apykaitą. Mažas kalorijų kiekis ir didelis vandens kiekis pomidoruose padeda pasisotinti ir kartu suteikia svarbiausių maistinių medžiagų.

Reklama

Be to, atrodo, kad pomidoruose esantys junginiai daro įtaką riebalų apykaitai ir gali sumažinti lipidų kaupimąsi audiniuose.

Nors pomidorai nėra stebuklingas maisto produktas svoriui reguliuoti, jų įtraukimas į subalansuotą mitybą gali palaikyti bendrą medžiagų apykaitos sveikatą dėl šių įvairiapusių mechanizmų.

Pomidorų vaidmuo mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Tyrimai rodo, kad pomidorai yra labai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, visų pirma dėl juose esančių antioksidantų. Karotenoidas likopenas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, stabdo cholesterolio sintezę ir skatina MTL skilimą, todėl veiksmingai mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant pomidorus mažėja trombocitų agregacija, todėl mažėja trombų susidarymo rizika. Be to, pomidoruose esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o vitaminas C stiprina kraujagyslių sieneles.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad asmenims, vartojantiems pomidorų produktus 5-7 kartus per savaitę, širdies ir kraujagyslių ligų rizika yra maždaug 30 % mažesnė nei tiems, kurie juos vartoja retai.

Šis apsauginis poveikis stipriausias, kai pomidorai vartojami su širdžiai naudingais riebalais.

Reklama

Pomidorų junginių savybės, padedančios kovoti su vėžiu

Pomidorai ne tik naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir pasižymi nepaprastomis priešvėžinėmis savybėmis, patvirtintomis gausiais moksliniais įrodymais.

Pagrindinis pomidorų karotinoidas likopenas slopina prostatos, plaučių ir skrandžio vėžį. Tyrimai rodo, kad jis gali sutrikdyti vėžinių ląstelių augimo ciklą ir sukelti piktybinių ląstelių apoptozę (užprogramuotą ląstelių mirtį).

Be to, pomidoruose yra kitų apsauginių junginių, pavyzdžiui, vitamino C, vitamino A ir flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus, pažeidžiančius DNR.

Reklama

Gyventojų tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant pomidorus sumažėja sergamumas vėžiu.

Pomidorų virimas padidina likopeno biologinį prieinamumą, todėl pomidorų padažas ir pasta yra ypač naudingi kovai su vėžiu.

Kūrybiški būdai, kaip į savo mitybą įtraukti daugiau pomidorų

Pomidorų įtraukimas į kasdienę mitybą nebūtinai turi apsiriboti tradicinėmis salotomis ir sumuštiniais. Jų maišymas į kokteilius su vaisiais užmaskuoja jų rūgštingumą ir išsaugo maistines savybes.

Reklama

Vyšninių pomidorų kepimas sustiprina jų skonį ir yra universalus priedas makaronams, grūdų dubenėliams ar kiaušiniams.

Naminiai pomidorų padažai leidžia kontroliuoti natrio ir cukraus kiekį. Juos galima ruošti partijomis ir užšaldyti.

Pomidorų sriubos gali sušildyti šaltesniais mėnesiais.

Reklama

Užkandžiaujant galima užkąsti dehidratuotų pomidorų traškučių, kuriuose yra koncentruoto likopeno. Įdaryti pomidorai su kvinoja, pupelėmis ar liesais baltymais virsta sotiais patiekalais.

Net pusryčiams pomidorai gali būti naudojami Viduržemio jūros regiono įkvėptuose patiekaluose, pavyzdžiui, šakšukoje.

Optimalūs paruošimo būdai, siekiant maksimaliai padidinti naudą sveikatai

Nors žali pomidorai turi daug sveikatai naudingų savybių, jų paruošimo būdas daro didelę įtaką jų maistingumui. Virimas padidina likopeno biologinį prieinamumą suardydamas ląstelių sieneles, todėl šis galingas antioksidantas tampa labiau prieinamas organizmui.

Reklama

Lengvas padažymas alyvuogių aliejuje optimizuoja riebaluose tirpių maistinių medžiagų, tokių kaip likopenas ir beta karotenas, įsisavinimą. Verdant garuose geriau išsaugomi vandenyje tirpūs vitaminai nei verdant, kai maistingosios medžiagos išplaunamos.

Kepinant išryškėja skonis ir padidėja antioksidantų kiekis. Kad pomidorai būtų maksimaliai maistingi, vartokite ir žalius, ir virtus pomidorus.

Venkite pernelyg ilgo virimo laiko ir didelio karščio, kuris gali susilpninti tam tikrus karščiui jautrius vitaminus, pavyzdžiui, vitaminą C.

Reklama

NE VISI GALI VARTOTI POMIDORUS, DAUGIAU APIE TAI STRAIPSNYJE

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video