Sveika pica prasideda nuo pagrindo: glitimo neturinti tešla, kuri nenusileidžia klasikinei

healthy fiber rich pizza dough

 

Norint sukurti sveiką picos tešlą, reikia strateginių miltų alternatyvų ir maistinių medžiagų patobulinimų. Sumaišykite miltus be glitimo, pavyzdžiui, sorų, sorų ir rudųjų ryžių, su skaidulinių medžiagų turinčiais ingredientais, pavyzdžiui, maltais linų sėmenimis ir psiliumo luobelėmis. Šie pakaitalai užtikrina struktūros vientisumą ir padidina maistinę vertę. Švelnus minkymas ir tinkami rauginimo būdai garantuoja tvirtą, aromatingą plutą. Tradicinę picos tešlą paverčiant maistinių medžiagų turinčia alternatyva, atsiveria daug įdomių galimybių kulinariniams tyrinėjimams.

Supratimas apie miltų be glitimo alternatyvas

Nors tradicinės picos tešlos pagrindą sudaro kvietiniai miltai, jautriems glitimui ar sergantiems celiakija asmenims reikia alternatyvių miltų variantų. Sorų, sorų ir rudųjų ryžių miltai yra maistingas picos tešlos pagrindas, suteikiantis būtinų maistinių medžiagų ir saugus vartoti tiems, kurie vengia glitimo.

Šiuos alternatyvius miltus galima strategiškai derinti, kad būtų sukurta subalansuota tekstūra ir skonis. Tapijokos krakmolas didina tešlos elastingumą, o psiliumo luobelės padeda imituoti glitimo rišamąsias savybes.

Dirbant su glitimo neturinčiais miltais labai svarbu kruopščiai išmatuoti svorį, nes jų tankis ir drėgmės kiekis labai skiriasi, o tai turi tiesioginės įtakos galutinės tešlos konsistencijai ir savybėms.

Pluošto kiekio didinimas picų tešloje

enhancing pizza dough nutrition

Be glitimo neturinčių miltų alternatyvų, picų tešla suteikia galimybę padidinti maistinę vertę strategiškai įtraukiant skaidulinių medžiagų. Viso grūdo miltuose, pavyzdžiui, kvietiniuose ir spelta miltuose, lieka sėlenos ir gemalai, todėl natūraliai padidėja skaidulinių medžiagų kiekis.

Kepėjai gali dar labiau padidinti maistinę vertę įmaišydami maltų linų sėmenų, ispaninio šalavijo (chia) sėklų arba psiliumo luobelių, kurios suteikia daug skaidulinių medžiagų viename valgomajame šaukšte. Daug skaidulinių medžiagų turintys miltų pakaitalai, pavyzdžiui, avižų ar migdolų miltai, suteikia papildomų skaidulinių medžiagų.

Smulkiai tarkuotų daržovių, pavyzdžiui, cukinijų ar špinatų, įmaišymas į tešlą ne tik padidina skaidulinių medžiagų kiekį, bet ir suteikia drėgmės bei svarbių maistinių medžiagų, todėl pica iš paprasto pasimėgavimo tampa maistingesniu patiekalu.

Pagrindiniai ingredientai sveikesnei picos plutai

healthier pizza crust ingredients

Dauguma sveikata besirūpinančių kepėjų pripažįsta, kad maistingos picos pagrindas prasideda nuo kruopščiai parinktų picos plutos ingredientų.

Glitimo neturintys miltų mišiniai, į kurių sudėtį įeina pilno grūdo grūdai, pavyzdžiui, soros ar sorgai, suteikia būtinų maistinių medžiagų ir skaidulų. Psiliumo luobelės pagerina virškinimą ir pagerina tekstūrą.

Alternatyvūs miltai, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų, pasižymi mažesniu angliavandenių kiekiu ir didesniu skaidulų kiekiu. Malti linų sėmenys ir ispaninio šalavijo sėklos suteikia vertingų omega-3 riebalų rūgščių, o sveiki aliejai, pvz., alyvuogių ar avokadų, padidina maistinę vertę.

Šie strateginiai ingredientų pasirinkimai tradicinę picos tešlą paverčia sveikesniu ir maistingesnių medžiagų turinčiu subalansuoto patiekalo pagrindu.

Maišymo ir minkymo būdai

Pasirinkę aukštos kokybės ingredientus maistingai picos plutai, kepėjai turi įvaldyti tikslius tešlos be glitimo maišymo ir minkymo būdus.

Naudojant stovintį maišytuvą su tešlos kablio priedu, užtikrinamas idealus maišymas ir tolygi konsistencija. Švelniai minkykite tešlą 5-10 minučių, kol ji taps vientisa, lipnios tekstūros, stengdamiesi nepridėti papildomų miltų, kurie galėtų pakenkti hidratacijai.

Į sausus ingredientus įmaišykite psyllium lukštų, kad pagerintumėte struktūros vientisumą ir išlaikytumėte drėgmę. Leiskite tešlai pailsėti ir pakilti 45-60 min. kambario temperatūroje – tai padės sukurti idealią plutos tekstūrą ir struktūrą.

Tešlos kildinimas ir poilsis

Tešlos užtepimas ir pailsinimas

Kiekvienai sėkmingai picos tešlai be glitimo reikalingas kruopščiai valdomas rauginimo procesas, kurio metu žaliaviniai ingredientai virsta aromatinga, gerai struktūrizuota pluta.

Kepėjai turėtų uždengti suformuotą tešlą rankšluosčiu, kad paviršius neišdžiūtų ir būtų išsaugota drėgmė fermentacijos metu. Palaikykite idealią 24-27 °C temperatūrą, kad mielės būtų aktyviausios ir tinkamai pakiltų.

Kildinimo trukmė paprastai svyruoja nuo 45 minučių iki 1 valandos, kad tešla įgautų sudėtingą skonį ir atvirą, netaisyklingą trupinių struktūrą.

Atidžiai stebint išvengiama pernelyg ilgo brandinimo, kuris gali pakenkti tešlos struktūriniam vientisumui ir galutinei plutos kokybei.

Tobulo picos pagrindo formavimas

Tobulo picos pagrindo formavimas

Gerai išminkytą tešlą be glitimo paverčiant puikiu picos pagrindu, reikia sumanios formavimo technikos, kuri išsaugotų subtilią jos struktūrą.

Pradėkite ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus, naudodami miltais pabarstytas rankas, kad nesuliptų. Paspauskite tešlos centrą, kad padarytumėte duobutę, tada švelniai ištempkite ir pasukite į išorę, kol pasieksite 25-28 cm skersmenį. Išlaikykite šiek tiek pakeltą plutos kraštą.

Tempimas rankomis neleidžia išsipūsti oro burbuliukams ir užtikrina purią tekstūrą. Formuotą pagrindą uždenkite rankšluosčiu, kad neišdžiūtų per 45 min. iki 1 val. kambario temperatūroje trunkantį rauginimą.

Naudokite lengvai miltais pabarstytą picos krapštuką, kad būtų lengva perkelti, o kraštus aptepkite alyvuogių aliejumi, kad pagerėtų skonis.

Kepimo patarimai, kaip pasiekti traškią tekstūrą

Kai picos pagrindas meistriškai suformuotas, kepimo procesas tampa svarbiausiu, norint išgauti traškią, auksinę plutelę.

Kepėjai turėtų įkaitinti picos akmenį arba plieną iki 245 °C temperatūros, kad iš karto susidarytų garai, skatinantys traškų pagrindą. Didelės hidratacijos tešla su padidintu vandens kiekiu prisideda prie atviros trupinių struktūros ir pagerina tekstūrą.

Naudojant viso grūdo miltus, pavyzdžiui, speltos arba viso grūdo kviečių, pridedama skaidulų ir padidinamas traškumas. Prieš kepant lengvai patepkite alyvuogių aliejumi, kuris apsaugo nuo išdžiūvimo ir padeda išgauti auksinę išorę.

Sumažinus priedų kiekį, pluta išlieka vientisa ir norimai traški.

Mitybos pakeitimai

Nors tradicinėje picos tešloje dažnai naudojami rafinuoti balti miltai, mitybos pokyčiai gali labai pagerinti šio mėgstamo patiekalo sveikatingumą.

Naudojant viso grūdo miltus, pavyzdžiui, speltos arba viso grūdo kviečių, padidėja skaidulų kiekis, o tai skatina geresnį virškinimą ir sotumą. Pridėjus psyllium lukštų arba maltų linų sėmenų, padidėja drėgmė ir maistinė vertė.

Eksperimentuojant su alternatyviais miltais, pavyzdžiui, avinžirnių, avižų ar migdolų, galima gauti svarbių maistinių medžiagų, baltymų ir sumažinti priklausomybę nuo glitimo.

Natūralūs saldikliai, pavyzdžiui, trinti bananai ar obuolių padažas, gali pakeisti pridėtinį cukrų, taip dar labiau pagerindami maistinę sudėtį ir nepablogindami skonio ar tekstūros.

Papildomos maistinės vertės papildymo strategijos

Patobulinus picos tešlą maistinėmis savybėmis, dėmesys sutelkiamas į priedų optimizavimą, kad jie būtų kuo naudingesni sveikatai.

Įvairios spalvingos daržovės, pavyzdžiui, paprikos, špinatai ir grybai, suteikia būtinų vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų. Liesi baltymų šaltiniai, pavyzdžiui, ant grotelių kepta vištiena arba ankštinės daržovės, pakeičia apdorotą mėsą ir pagerina picos maistingumą.

Naminiai pomidorų padažai su šviežiomis žolelėmis leidžia geriau kontroliuoti cukraus kiekį. Maistinių medžiagų turintys priedai, tokie kaip avokadas, riešutai ir sėklos, suteikia sveikų riebalų ir papildomų skaidulų, todėl pica virsta ne gardžiu patiekalu, o maistine prasme subalansuotu ir gerą savijautą palaikančiu pasirinkimu.

Be glitimo pagamintos picos tešlos laikymas ir pašildymas

Picų tešlos be glitimo laikymas ir pašildymas

Be glitimo pagamintai picos tešlai reikia specialių laikymo ir pašildymo būdų, kad būtų išlaikyta jos kokybė ir tekstūra. Šaldymas yra idealus konservavimo būdas, nes žalia tešla gali išlikti šviežia iki trijų dienų, jei laikoma sandariame inde.

Prieš formuodami kepėjai turėtų leisti atšaldytai tešlai 15-30 minučių pailsėti kambario temperatūroje, kad su ja būtų lengviau dirbti.

Iškeptas plutas galima užšaldyti trims mėnesiams, jei jos sandariai suvyniotos, kad nenudegtų šaldiklyje.

Atliekant picos gabalėlių šildymą, suvyniojus į foliją ir penkias minutes pašildžius skrudintuve 150 °C temperatūroje, plutelė išlaiko norimą traškumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like