Kodėl negalima maišyti alkoholio ir antibiotikų – pavojingo derinio paaiškinimas

Alkoholio maišymas su antibiotikais gali sukelti sunkias reakcijas – nuo pykinimo ir paraudimo iki pavojingo kraujospūdžio padidėjimo. Kai kurie antibiotikai, pavyzdžiui, metronidazolas ir trimetoprimo-sulfametoksazolas, tiesiogiai sąveikauja su alkoholiu, slopindami aldehido dehidrogenazę. Be tiesioginių reakcijų, alkoholis blogina imuninės sistemos veiklą, blogina gijimą, mažina antibiotikų veiksmingumą ir apkrauna kepenis. Šis derinys taip pat gali padidinti atsparumą antibiotikams. Saugios alternatyvos – vanduo, žolelių arbatos ir vaisių gėrimai. Išsamus šių pavojingų sąveikų vaizdas atskleidžia, kodėl medikai nuolat pataria atsisakyti šio rizikingo derinio.

Mokslas apie antibiotikų ir alkoholio sąveiką

Nors daugelis pacientų sulaukia bendro pobūdžio patarimų vengti alkoholio gydymo antibiotikais metu, mokslinė tikrovė yra labiau niuansuota ir priklauso nuo konkrečių vaistų rūšių.

Reklama

Kai kurie antibiotikai, ypač metronidazolas, tinidazolas ir sulfametoksazolas, tiesiogiai sąveikauja su alkoholiu, slopindami alkoholį metabolizuojantį fermentą aldehido dehidrogenazę. Ši sąveika sukelia į disulfiramą panašią reakciją, kurios simptomai yra paraudimas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas ir tachikardija.

Vartojant kitus antibiotikus, alkoholio vartojimas gali nesukelti tiesioginės cheminės sąveikos, tačiau gali susilpninti imuninę funkciją, todėl gali sumažėti organizmo gebėjimas kovoti su infekcija ir kartu padidėti virškinimo trakto šalutinio poveikio ir kepenų apkrovos rizika.

Dažniausiai pasitaikantys antibiotikai, kurie stipriai reaguoja su alkoholiu

Nors daugelio antibiotikų sąveika su alkoholiu yra minimali, keli šios klasės vaistai gali sukelti sunkias ir potencialiai pavojingas reakcijas, kai vartojami kartu su alkoholiniais gėrimais.

Reklama

Metronidazolas (Flagyl), tinidazolas ir trimetoprimo-sulfametoksazolas (Bactrim) gali sukelti į disulfiramą panašias reakcijas, kurioms būdingas pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, paraudimas ir padažnėjęs širdies plakimas.

Dėl sąveikos su kai kuriuose alkoholiniuose gėrimuose esančiu tiraminu linezolidas gali sukelti pavojingai padidėjusį kraujospūdį.

Tuberkuliozei gydyti vartojamas cikloserinas gali padidinti alkoholio neurologinį poveikį ir traukulių riziką.

Reklama

Šios reakcijos gali pasireikšti per 10-30 minučių po alkoholio vartojimo ir gali išlikti kelias valandas.

Mišinio keliama tiesioginė ir ilgalaikė rizika sveikatai

Alkoholio ir antibiotikų derinys sukelia tiek tiesioginių, tiek ilgalaikių pasekmių sveikatai, neapsiribojant specifinėmis reakcijomis į vaistus.

Trumpalaikė rizika – tai sustiprėjęs šalutinis poveikis, pavyzdžiui, galvos svaigimas, mieguistumas ir koordinacijos sutrikimai, galintys sukelti nelaimingus atsitikimus ar kritimus. Alkoholis taip pat gali sumažinti antibiotikų veiksmingumą, nes keičia medžiagų apykaitą ir apkrauna kepenis, kurios perdirba abi medžiagas.

Reklama

Ilgalaikis susirūpinimas kyla dėl kepenų pažeidimo, ypač kai tokie antibiotikai kaip izoniazidas ar ketokonazolas vartojami kartu su alkoholiu.

Pakartotinis maišymas gali prisidėti prie atsparumo antibiotikams didėjimo, nes nutrauktas arba neveiksmingas gydymas leidžia bakterijoms išsiugdyti imunitetą. Toks modelis galiausiai gali pareikalauti stipresnių vaistų, sukeliančių didesnį šalutinį poveikį.

Kaip alkoholis kenkia gijimo procesui

Kai pacientai, gydydamiesi antibiotikais, vartoja alkoholį, labai sutrinka natūralūs organizmo gijimo mechanizmai.

Reklama

Alkoholis slopina imuninės sistemos funkciją, mažindamas baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir silpnindamas jų gebėjimą kovoti su infekcijomis. Alkoholis taip pat sukelia dehidrataciją, todėl lėtėja žaizdų gijimas ir mažėja vaistų pasisavinimas.

Be to, alkoholis sutrikdo atsigavimui būtiną miego režimą, mažina audinių atstatymui reikalingų maistinių medžiagų įsisavinimą ir didina uždegimą visame organizme.

Kepenys, kurioms ir taip tenka metabolizuoti antibiotikus, patiria papildomą krūvį, kai tuo pat metu perdirba alkoholį, o tai gali pailginti ligos trukmę ir padidinti antibiotikams atsparių infekcijų išsivystymo riziką.

Reklama

Toks derinys galiausiai pailgina sveikimo laiką ir sumažina gydymo veiksmingumą.

Saugios alternatyvos baigiant antibiotikų kursą

Gydymo antibiotikais metu pacientai gali rinktis iš daugybės malonių ir sveikatą palaikančių gėrimų alternatyvų, kurios netrukdo vaistų veiksmingumui.

Vanduo išlieka geriausiu pasirinkimu, skatinančiu hidrataciją, būtiną sveikimui.

Reklama

Žolelių arbatos, ypač imbiero, pipirmėčių ir ramunėlių, suteikia raminamąjį poveikį ir nesukelia komplikacijų.

Vaisiais pagardinti vandenys suteikia skonio įvairovę ir išlaiko hidrataciją.

Šviežios vaisių sultys (be pridėtinio cukraus) suteikia imunitetą stiprinančių vitaminų.

Reklama

Socialinėse situacijose galima rinktis iš putojančio vandens, vaisių sulčių ir žolelių pagamintus nealkoholinius kokteilius.

Probiotiniai gėrimai, tokie kaip kefyras ar kombuča, gali padėti palaikyti žarnyno sveikatą, tačiau prieš vartodami šiuos gėrimus kartu su antibiotikais, pacientai turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like