Maisto produktai, kurie sukelia nemalonų kūno kvapą, ir tie, kurie jį pašalina

body odor causing foods

Kūno kvapas pirmiausia atsiranda bakterijoms skaidant prakaite esančius junginius. Daug sieros turintys maisto produktai, tokie kaip česnakai, svogūnai ir kryžmažiedės daržovės, taip pat raudona mėsa, kiaušiniai, alkoholis ir kofeinas sustiprina kvapą. Priešingai, chlorofilo turtingi maisto produktai (špinatai, lapiniai kopūstai), šviežios žolelės (petražolės, mėtos), probiotikai (jogurtas, kefyras) ir citrusiniai vaisiai padeda neutralizuoti kūno kvapą, nes valo kraują ir mažina toksinų kiekį. Strategiškai planuojant maistą su šiais kvapą neutralizuojančiais maisto produktais galima labai pagerinti asmeninį kvapo profilį.

Mokslas apie maisto sukeliamą kūno kvapą

Nors daugelis žmonių dėl kūno nemalonaus kvapo kaltina prakaitą, tiesa yra sudėtingesnė. Pats prakaitas yra beveik bekvapis; savitas kvapas atsiranda, kai ant odos esančios bakterijos suskaido prakaite esančius junginius.

Reklama

Su tam tikrais maisto produktais į kraują patenka lakiųjų junginių, kurie galiausiai pasiekia prakaito liaukas. Šie junginiai, ypač česnakuose ir svogūnuose esančios sieros medžiagos, kiaušiniuose ir žuvyje esantis cholinas ir raudonoje mėsoje esančios tam tikros aminorūgštys, suteikia bakterijoms stiprių medžiagų, kurias jos gali metabolizuoti.

Be to, kai kuriems žmonėms būdingi genetiniai skirtumai, darantys įtaką tam, kaip efektyviai jų organizmas perdirba tam tikrus maisto junginius, ir paaiškinantys, kodėl tam tikri maisto produktai vieniems žmonėms sukelia stiprų kvapą, o kitiems – ne.

Daug sieros turintys kaltininkai: Maisto produktai, kurie sustiprina kvapą

Daug sieros turintys kaltininkai: Maisto produktai, kurie sustiprina kvapą

Reklama

Maisto produktai, kuriuose yra sieros, yra vieni iš pagrindinių kaltininkų, stiprinančių kūno kvapą. Tai allium daržovės, pavyzdžiui, česnakai, svogūnai ir porai, išskiriantys lakiuosius junginius, kurie po virškinimo prasiskverbia pro odos poras.

Kryžmažiedės daržovės – brokoliai, žiediniai ir gūžiniai kopūstai – turi daug sieros junginių, kurie metabolizuojasi į kvapnius metabolitus.

Taip pat kiaušiniuose ir daug baltymų turinčiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, raudonoje mėsoje, išsiskiriančiuose su prakaitu, gali susidaryti trimetilaminas, junginys, turintis specifinį žuvies kvapą.

Reklama

Kai kuriuose prieskoniuose, ypač kmynuose ir ožragėje, yra stiprių aromatinių junginių, kurie cirkuliuoja kraujotakoje ir išsiskiria su prakaitu, todėl, praėjus kelioms valandoms po vartojimo, sukuria savitą kūno kvapą.

Paslėpti kvapus sukeliantys veiksniai: Netikėti mitybos šaltiniai: netikėti kvapų šaltiniai.

Be gerai žinomų sieros turtingų maisto produktų, daugybė netikėtų mitybos šaltinių gali sukelti arba sustiprinti kūno kvapą.

Vartojant alkoholį medžiagų apykaitos metu susidaro acetaldehidas, dėl kurio prakaito liaukose susidaro ryškus rūgštus kvapas.

Reklama

Rafinuoti angliavandeniai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl ant odos gali padidėti bakterijų aktyvumas.

Tam tikri vaistai, įskaitant kai kuriuos antidepresantus ir maisto papildus, keičia organizmo cheminę sudėtį ir vėlesnius kvapus.

Kofeinas stimuliuoja apokrinines liaukas ir kartu didina prakaitavimą.

Reklama

Raudona mėsa virškinama ilgiau, todėl išsiskiria junginiai, kurie pasišalina per poras.

Net kai kuriuose dirbtiniuose saldikliuose yra cheminių struktūrų, kurios, metabolizuojamos, gali išsiskirti prakaite su pastebimais kvapo požymiais.

Gamtos dezodorantai: Maisto produktai, kovojantys su kūno kvapu

Kai kurie maisto produktai gali sustiprinti kūno kvapą, o kai kurie natūralūs maisto produktai aktyviai neutralizuoja nemalonius kvapus.

Reklama

Chlorofilo turtingi maisto produktai, tokie kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir kviečių žolė, veikia kaip vidiniai dezodorantai, neutralizuojantys kvapus molekuliniu lygmeniu.

Šviežiose žolelėse, įskaitant petražoles, mėtas ir kalendras, yra junginių, kurie valo kraują ir mažina sieros junginių kiekį.

Jogurte, kefyre ir raugintose daržovėse esantys probiotikai optimizuoja žarnyno florą ir mažina kūno kvapą sukeliančių toksinų kiekį.

Reklama

Citrusiniai vaisiai neutralizuoja lakiuosius junginius, nes juose yra daug vitamino C, o žaliojoje arbatoje yra antioksidantų, kurie per padidėjusį šlapinimąsi išplauna toksinus.

Kvapą neutralizuojančio mitybos plano sudarymas

Turėdami žinių apie maisto produktus, kurie sukelia kūno kvapą ir su juo kovoja, žmonės gali sudaryti veiksmingą mitybos planą, kuris sumažintų nemalonius kvapus ir pagerintų bendrą sveikatą.

Subalansuotas požiūris apima raudonos mėsos, česnakų, svogūnų ir kryžmažiedžių daržovių vartojimo mažinimą ir chlorofilo turtingų maisto produktų, tokių kaip petražolės, mėtos ir špinatai, įtraukimą.

Reklama

Dienos pradžia su citrinų vandeniu padeda šarminti organizmą, o probiotikai iš jogurto ar kefyro palaiko virškinimo pusiausvyrą.

Planuojant savaitės maistą atsižvelgiant į šias aplinkybes, galima sistemingai mažinti kvapą sukeliančių junginių kiekį.

Laipsniškas diegimas yra tvariausias, nes leidžia organizmui prisitaikyti, stebint individualią reakciją į mitybos pokyčius.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like