Mokslininkai įspėja, kad geriant itin karštus gėrimus, kurių temperatūra viršija 65 °C, gali padidėti stemplės vėžio rizika. Tyrimai rodo, kad aukšta temperatūra gali pažeisti stemplės gleivinę, sukelti uždegimą ir galimas ląstelių mutacijas. Tokia rizika kyla kultūrose, kuriose dažnai vartojama labai karšta arbata, kava ar matė. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra karštus gėrimus priskiria prie „tikriausiai kancerogeninių”. Paprastas temperatūros reguliavimas gali gerokai sumažinti šį kasdienį pavojų sveikatai.
Moksliniai įrodymai, siejantys karštų gėrimų temperatūrą su vėžio rizika
Kaip konkrečiai gėrimų temperatūra turi įtakos vėžio rizikai? Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant labai karštus gėrimus (aukštesnės nei 65 °C arba 149 °F temperatūros) gali būti pažeista stemplės gleivinė, o tai gali sukelti vėžį.
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra gėrimus, kurių temperatūra viršija šią ribą, priskiria prie „galimai kancerogeninių”.
Tyrimai, atlikti regionuose, kuriuose didelis stemplės vėžio paplitimas, įskaitant kai kurias Kinijos, Irano ir Pietų Amerikos dalis, rodo ryšį su kultūriniais papročiais gerti karštą arbatą ar matę.
Terminis sužalojimas sukelia uždegimą ir pakartotinį ląstelių pažeidimą, o tai didina ląstelių mutacijų riziką.
Šis terminis poveikis taikomas bet kokiam pernelyg karštam gėrimui, nepriklausomai nuo konkretaus vartojamo skysčio.
Kaip terminis pažeidimas veikia stemplės audinius
Kai itin karšti skysčiai liečiasi su jautria stemplės gleivine, pasireiškia trys skirtingos ląstelių reakcijos.
Pirma, stemplės ląstelių baltymai denatūruojasi ir praranda savo funkcijas, panašiai kaip kaitinant kiaušinio baltymą.
Antra, plyšta ląstelių membranos ir išsiskiria uždegiminiai junginiai, sukeliantys lokalų patinimą ir skausmą.
Trečia, pasikartojantis terminis sužalojimas inicijuoja nenormalų ląstelių dalijimąsi.
Laikui bėgant šis nuolatinis pažeidimų taisymo ciklas gali sukelti ląstelių DNR mutacijas.
Šios mutacijos gali sutrikdyti normalų augimo reguliavimą ir sukelti displaziją, o galiausiai stemplės karcinomą.
Prieš išsivystant piktybiniam navikui, transformacija paprastai pereina ikivėžines stadijas.
Kultūrinė praktika, kuri gali kelti didesnę riziką
Kultūrinė praktika, kuri gali kelti didesnę riziką
Kultūrinės tradicijos, susijusios su karštų gėrimų vartojimu, įvairiose pasaulio šalyse labai skiriasi, o kai kurie papročiai gerokai padidina stemplės terminio pažeidimo riziką.
Pietų Amerikoje, ypač Argentinoje, Urugvajuje ir pietų Brazilijoje, įprasta gerti matę per metalinius šiaudelius labai aukštoje temperatūroje.
Taip pat Irano, Turkijos ir Rusijos regionuose puoselėjamos tradicijos gerti arbatą aukštesnėje nei 65 °C temperatūroje, dažnai iš karto po užvirimo.
Kinų praktika gerti karštus vaistinius gėrimus ir tam tikros japonų arbatos gėrimo ceremonijos taip pat apima skysčių vartojimą tokioje temperatūroje, kuri, kaip nustatyta moksliniais tyrimais, gali būti kancerogeninė.
Tokie kultūriniai įpročiai dažnai išlieka, nors daugėja įrodymų, kad itin karšti gėrimai susiję su padidėjusia stemplės vėžio rizika.
65 °C riba: Kodėl temperatūra yra svarbi?
Nors daugelis žmonių kasdien mėgaujasi karštais gėrimais, moksliniais tyrimais nustatyta, kad 65 °C temperatūra yra kritinė riba, kurią viršijus prasideda stemplės audinio terminis pažeidimas.
Kai karšti skysčiai, kurių temperatūra viršija šią ribą, vartojami reguliariai, kartotinis terminis pažeidimas gali sukelti stemplės gleivinės uždegimą ir ląstelių pokyčius.
Tarptautiniame vėžio žurnale (International Journal of Cancer) paskelbti tyrimai rodo, kad šis pasikartojantis pažeidimas gali inicijuoti kancerogeninius procesus.
Burnoje esantys šilumos jutikliai nesuteikia pakankamos apsaugos, nes daugelis žmonių yra išsiugdę toleranciją karštiems gėrimams.
Mokslininkai rekomenduoja po paruošimo leisti gėrimams atvėsti 4-5 minutes, kad temperatūra nukristų žemiau šios pavojingos ribos.
Įspėjamieji ženklai ir simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį
Ankstyvųjų stemplės pažeidimo požymių, atsirandančių dėl pernelyg karšto vandens vartojimo, atpažinimas yra gyvybiškai svarbus prevencinei priežiūrai.
Įspėjamieji požymiai yra nuolatinis gerklės skausmas, sunkumas ryjant ir jausmas, kad maistas stringa gerklėje. Lėtinis rėmuo arba rūgšties refliuksas gali signalizuoti apie besivystančias komplikacijas.
Nepaaiškinamas svorio kritimas ir krūtinės skausmas verčia nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes šie simptomai gali rodyti progresuojančius stemplės pokyčius.
Ilgiau nei dvi savaites trunkantis užkimimas, lėtinis kosulys ir vėmimas krauju kelia rimtų rūpesčių, reikalaujančių profesionalaus įvertinimo.
Asmenims, kurie ilgai vartoja karštus gėrimus, ypač kai temperatūra viršija 65 °C, būtina reguliariai tikrintis.
Ankstyvas nustatymas žymiai pagerina stemplės audinio terminio pažeidimo gydymo rezultatus.
Paprasti pokyčiai, kad rytiniai gėrimai būtų saugesni
Atlikus paprastus rytinių gėrimų vartojimo tvarkos pakeitimus galima gerokai sumažinti su karštaisiais gėrimais susijusią vėžio riziką. Ekspertai rekomenduoja prieš vartojimą leisti gėrimams atvėsti iki žemesnės nei 65 °C temperatūros.
Termometro naudojimas iš pradžių padeda nustatyti tinkamą temperatūrą, kol susiformuos intuicija. Šalto pieno įpylimas į arbatą ar kavą pagreitina atvėsimą, o plačiabriaunių puodelių naudojimas padidina paviršiaus plotą, veikiamą oro.
Gėrimus ruošiant anksčiau ryte, prieš vartojimą jie natūraliai atvėsta. Pereinant prie ledinių mėgstamų gėrimų versijų visiškai išvengiama temperatūros pavojaus.
Šie nedideli pakeitimai leidžia mėgautis gėrimais ir gali užkirsti kelią terminiam stemplės audinių pažeidimui, susijusiam su padidėjusia vėžio rizika.
Ekspertų rekomendacijos dėl karštų gėrimų vartojimo
Kaip vartotojams saugiai mėgautis karštaisiais gėrimais ir kartu sumažinti pavojų sveikatai?
Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai rekomenduoja prieš vartojimą leisti karštiems gėrimams atvėsti iki žemesnės nei 65 °C temperatūros.
Vėžio tyrėjai siūlo ruošiant gėrimus naudoti termometrą, kol išsivystys tinkamos temperatūros pojūtis.
Prieš geriant arbatą ar kavą, reikia palaukti 4-5 minutes po užvirimo.
Į karštus gėrimus pridėjus pieno taip pat galima veiksmingai sumažinti temperatūrą.
Specialistai pataria vengti gerti labai karštus skysčius, o gurkšnoti lėtai, kad dar labiau atvėstų.
Kad būtų patogiau, termo puodeliai su temperatūros indikatoriais gali padėti vartotojams stebėti gėrimų vartojimą.