Keičiant kavą į arbatą paprastai gaunama daugiau subalansuotos energijos be kofeino kritimo. Mažesnis kofeino kiekis kartu su L-teaninu skatina ramesnį budrumą ir gali pagerinti miego kokybę. Daugelis jaučia mažesnį virškinimo diskomfortą, mažesnį nerimą ir širdies plakimą. Gali pagerėti dantų sveikata – mažiau dėmių ir emalio erozijos. Iš pradžių gali atsirasti tam tikrų abstinencijos simptomų, tačiau dauguma žmonių praneša, kad po kelių savaičių jie jaučiasi labiau subalansuoti. Visą naudą galima pajusti ne tik dėl šių tiesioginių pokyčių.
Ramesnė energija be kofeino nuosmukio

Nors kava iš karto suteikia energijos antplūdį, arbata dėl unikalaus kofeino ir teanino derinio suteikia labiau subalansuotą stimuliuojantį poveikį. Ši aminorūgštis skatina atsipalaidavimą be mieguistumo, sukuria ramaus budrumo, o ne drebančios energijos būseną.
Arbatoje esantis kofeino kiekis – paprastai 25-50 mg viename puodelyje, palyginti su 95-200 mg kavoje – į kraują patenka palaipsniui. Dėl to energijos lygis kyla ir krinta švelniau, o tai padeda žmonėms išvengti pagarsėjusio „kofeino kritimo”, kurį dažnai patiria kavos vartotojai.
Daugelis arbatą geriančių žmonių teigia, kad jaučiasi produktyviai energingi ilgesnį laiką, nejaučia nerimo, nerimastingumo ar vėlesnio energijos išsekimo, apie kurį dažnai pasakoja kavos vartotojai.
Geresnė miego kokybė ir sutrikę miego modeliai

Subalansuotas energijos profilis, kurį suteikia arbata, natūraliai veikia ir miego režimą. Kitaip nei kava, kuri gali sutrikdyti miegą, net jei vartojama likus kelioms valandoms iki miego, arbata, ypač žolelių rūšys, skatina ramesnį miegą.
Arbatoje esantis L-teaninas neutralizuoja kofeino stimuliuojamąjį poveikį, todėl atsipalaiduojama be mieguistumo. Daugelis arbatos mėgėjų teigia, kad lengviau užmiega ir patiria gilesnes miego fazes.
Rytinis žaliosios arbatos gėrimas iš tikrųjų gali padėti reguliuoti cirkadinius ritmus.
Perėjusieji nuo kavos prie arbatos iš pradžių gali patirti laikinų miego sutrikimų, nes organizmas prisitaiko prie kitokio kofeino kiekio, tačiau dauguma praneša, kad po kelių savaičių miego kokybė labai pagerėja.
Švelnesnis poveikis virškinimo sistemai

Kai kavos mėgėjai pereina prie arbatos, jų skrandžiai visoje šalyje lengviau atsikvepia, nes arbata virškinimo sistemą veikia švelniau.
Didelis kavos rūgštingumas ir kofeino kiekis dažnai sukelia rūgšties refliuksą, skrandžio dirginimą ir padidėjusį skrandžio sekrecijos kiekį.
Arbatoje, ypač žolelių, rūgšties kiekis yra gerokai mažesnis, o ramunėlių ir pipirmėčių arbatos aktyviai malšina virškinimo diskomfortą.
Be to, kava intensyviai stimuliuoja žarnyno susitraukimus, todėl dažnai atsiranda skuba ir retkarčiais vargina, o arbata skatina labiau sureguliuotą žarnyno veiklą.
Asmenims, turintiems jautrų skrandį, dirgliosios žarnos sindromą ar gastritą, perėjimas prie arbatos yra prasminga intervencija, palaikanti lengvą stimuliaciją be agresyvaus virškinimo sutrikimo.
Mažesnis nerimas ir reakcija į stresą
Sumažėjęs nerimas ir reakcija į stresą
Pereinant nuo kavos prie arbatos gali labai pasikeisti fiziologinė reakcija į stresą, visų pirma dėl saikingesnio kofeino kiekio arbatoje ir L-teanino. Ši amino rūgštis, randama beveik vien tik arbatos lapeliuose, skatina atsipalaidavimą be raminamųjų pojūčių.
Tyrimai rodo, kad L-teaninas didina alfa smegenų bangų aktyvumą ir sukuria ramaus budrumo būseną. Nors kava jautriems žmonėms gali sukelti kortizolio šuolius ir padidėjusį nerimą, arbata stimuliuoja švelniau.
Dėl mažesnio kofeino kiekio išvengiama nerimo pojūčio, dažnai siejamo su kavos vartojimu. Daugelis buvusių kavos mėgėjų teigia, kad perėjus prie arbatos sumažėjo širdies plakimas ir pagerėjo streso valdymas.
Geresnė dantų sveikata ir mažiau dėmių ant dantų
Nors daugelis žmonių arbatą renkasi dėl jos raminamųjų savybių, dantų sveikatai teikiama nauda yra dar vienas svarbus šio gėrimo pakeitimo privalumas.
Arbatoje, ypač žaliojoje, yra mažiau rūgščių nei kavoje, todėl laikui bėgant sumažėja emalio erozija. Arbatoje esantys katechinai taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios padeda kovoti su apnašų susidarymu ir slopina kenksmingas burnos bakterijas.
Kavoje esantys tamsūs pigmentai sukelia geltoną ir rudą dantų spalvą. Nors juodoji arbata vis dar gali nudažyti dantis, ji paprastai nusidažo ne taip stipriai kaip kava.
Baltosiose ir žaliosiose arbatose yra nedaug taninų, todėl jos yra itin draugiškos dantukams ir išsaugo skaisčią šypseną, kartu suteikdamos kofeino naudą.
Antioksidantų nauda ir skirtingas maistingumas
Nors tiek kava, tiek arbata yra vertingi antioksidantai, jų sudėtyje yra aiškiai skirtingų junginių, kurie organizmą veikia unikaliais būdais.
Arbatoje yra katechinų, ypač žaliojoje arbatoje esančio EGCG, kuris siejamas su vėžio prevencija ir geresne širdies sveikata.
Kavoje yra chlorogeninės rūgšties ir melanoidinų, kurie palaiko gliukozės apykaitą ir žarnyno sveikatą.
Tačiau arbata paprastai suteikia L-teanino, aminorūgšties, skatinančios atsipalaidavimą be raminamųjų pojūčių.
Priklausomai nuo arbatos rūšies, arbata taip pat pasižymi įvairiais mikroelementų profiliais – žaliojoje arbatoje yra vitamino K, o juodojoje – mangano ir kalio.
Šie maistinių medžiagų skirtumai gali turėti įtakos bendriems sveikatos rezultatams perėjus nuo kavos prie arbatos.
Nutraukimo simptomai ir adaptacijos laikotarpis
Abstinencijos simptomai ir adaptacijos laikotarpis
Perėjimas nuo kavos prie arbatos paprastai sukelia abstinencijos simptomus dėl didelio kofeino kiekio skirtumo. Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra galvos skausmas, nuovargis, irzlumas ir sunkumas susikaupti, kurie paprastai pasireiškia praėjus 24-48 valandoms po paskutinio kavos vartojimo.
Adaptacijos laikotarpis paprastai trunka nuo vienos iki dviejų savaičių, nes organizmas prisitaiko prie mažesnio kofeino kiekio. Laipsniškas pokytis – kasdien vieną puodelį kavos pakeisti arbata – gali sumažinti diskomfortą.
Nepaisant laikino diskomforto, kai kuriems žmonėms šiuo laikotarpiu pagerėja miego kokybė ir sumažėja nerimas.
Drėkinimas ir reguliaraus miego režimo palaikymas gali padėti suvaldyti simptomus, kol organizmas persikalibruoja į naują stimuliatorių bazinį lygį.