Jūsų kūnas jums padėkos – štai kodėl šie prieskoniai turėtų būti jūsų virtuvėje

spices enhance health benefits

Prieskoniai ne tik pagerina skonį, bet ir suteikia nepaprastą naudą sveikatai. Ciberžolės kurkuminas mažina uždegimą, o cinamonas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Imbieras savo aktyviaisiais junginiais ramina virškinimo problemas ir kovoja su skausmu. Kajeno pipirai gerina medžiagų apykaitą, o česnakas su alicinu stiprina imunitetą. Pankolis ramina virškinamojo trakto sutrikimus, o kardamonas, raudonėlis ir juodieji pipirai suteikia papildomų gydomųjų savybių. Nuosekliai vartojami šie virtuvės reikmenys įprastus patiekalus paverčia galingomis sveikatą stiprinančiomis priemonėmis.

Ciberžolė: auksinis priešuždegiminių vaistų čempionas

Tradicinėje medicinoje šimtmečius gerbiama ciberžolė tapo galingu prieskoniu, pasižyminčiu ypatingomis priešuždegiminėmis savybėmis. Jos veiklioji medžiaga kurkuminas slopina uždegimo molekules organizme, todėl gali sumažinti skausmą ir patinimą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad ciberžolė gali padėti gydyti tokias ligas kaip artritas, virškinimo problemas ir net palaikyti širdies sveikatą. Tyrimai rodo, kad ciberžolė gali mažinti oksidacinio streso rodiklius ir kovoti su laisvųjų radikalų daroma žala ląstelėms.

Kad ciberžolė būtų maksimaliai naudinga, vartokite ją kartu su juodaisiais pipirais– pipiruose esantis piperinas iki 2000 % pagerina kurkumino įsisavinimą.

Įtraukite šį auksinį prieskonį į kario patiekalus, kokteilius ar auksinį pieną, kad kasdien išnaudotumėte jo gydomąjį potencialą.

Reklama

Cinamonas: cukraus kiekį kraujyje subalansuojantis ir širdies sveikatą stiprinantis produktas

Cinamonas, garsėjantis išskirtiniu saldžiai aštriu aromatu, tarp kulinarinių prieskonių išsiskiria ne tik savo įspūdinga nauda sveikatai, bet ir skonio pagerinimu.

Tyrimai rodo, kad cinamono sudėtyje yra insuliną imituojančių junginių, kurie gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje sergantiesiems 2 tipo diabetu.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant cinamoną gali sumažėti MTL cholesterolio ir trigliceridų kiekis, o kartu padidėti DTL cholesterolio kiekis, o tai palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Reklama

Cinamone esantys antioksidantai, ypač cinamaldehidas, kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu, susijusiu su lėtinėmis ligomis.

Cinamoną galima įsigyti lazdelių arba maltų miltelių pavidalu, todėl, įtraukus cinamoną į kasdienį maistą – nuo rytinės avižinės košės iki vakarinės arbatos – galima paprastai panaudoti jo gydomąsias savybes.

Imbieras: Virškinimo trakto gydytojas, pasižymintis skausmą malšinančiomis savybėmis

Daugybė kultūrų per visą istoriją vertino imbierą dėl jo išskirtinio aštraus skonio ir gydomųjų savybių. Šio šakniastiebio sudėtyje yra tokių stiprių junginių kaip gingeroliai ir shogaoliai, kurie veiksmingai kovoja su pykinimu ir virškinimo negalavimais.

Reklama

Tyrimais įrodyta, kad imbieras gali palengvinti įvairias virškinimo trakto problemas, įskaitant rytinį pykinimą, pykinimą dėl judėjimo ir chemoterapijos sukeltą pykinimą. Dėl priešuždegiminių savybių jis vertingas mažinant raumenų skausmą ir artrito simptomus.

Tyrimai rodo, kad imbieras taip pat gali mažinti cukraus kiekį kraujyje, cholesterolio kiekį kraujyje ir slopinti vėžinių ląstelių augimą. Šviežio, džiovinto ar miltelių pavidalo imbiero naudojimas kasdien ruošiant maistą suteikia šių privalumų ir pagerina kulinarinius pojūčius.

Kajenas: medžiagų apykaitą skatinanti ir kraujotaką gerinanti medžiaga

Ugningieji kajeno pipirai ne tik kaitina kulinarinius patiekalus – jų veiklioji medžiaga kapsaicinas pasižymi įspūdingu poveikiu sveikatai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad kapsaicinas gali pagreitinti medžiagų apykaitą, padidindamas termogenezę, ir taip padėti reguliuoti svorį. Tyrimai rodo, kad po vartojimo jis gali laikinai padidinti kūno temperatūrą ir kalorijų sąnaudas.

Be to, kajeno pipirai gerina kraujotaką, nes plečia kraujagysles ir skatina kraujo tekėjimą visame kūne. Dėl šios savybės jis vertingas širdies ir kraujagyslių sveikatai bei šaltoms galūnėms.

Reguliarus kajeno aitriosios paprikos vartojimas taip pat gali padėti sumažinti uždegimą ir palengvinti skausmą sergant tokiomis ligomis kaip artritas. Prie gydomųjų savybių prisideda ir antimikrobinės savybės.

Reklama

Česnakai: Geriausias imuninės sistemos draugas

Kvapnusis česnako svogūnėlis per šimtmečius vartojimo kulinarijoje ir medicinoje užsitarnavo vieno stipriausių imuninės sistemos stiprintojų reputaciją. Aktyvusis česnako junginys alicinas suaktyvėja, kai česnakas sutraiškomas arba susmulkinamas, išskirdamas antimikrobinių savybių turinčius sieros junginius.

Tyrimai rodo, kad česnakų vartojimas gali sumažinti peršalimo ligų dažnį iki 63 % ir sutrumpinti ligos trukmę.

Be imuninės sistemos stiprinimo, česnakai padeda reguliuoti kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir uždegimą. Kad česnakas būtų maksimaliai naudingas, prieš ruošdami maistą leiskite susmulkintam česnakui 10 minučių pailsėti, kad susidarytų alicinas, arba į padažus ir padažus įmaišykite žalio česnako.

Reklama

Kmynai: žarnynui palankus prieskonis, kuris padeda virškinimui

Šiltas, žemiškas aromatas ir išskirtinis skonis – vienas seniausių ir plačiausiai naudojamų kulinarinių prieskonių pasaulio virtuvėje. Kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir pietvakarių Azijos, šis petražolių šeimos atstovas ne tik pagerina skonį.

Tyrimai rodo, kad kmynuose yra veikliųjų junginių, kurie skatina virškinimo fermentų gamybą, todėl gali palengvinti pilvo pūtimą ir virškinimo sutrikimus. Tyrimai rodo, kad kmynai gali sumažinti IBS simptomus ir kartu skatinti naudingų žarnyno bakterijų augimą.

Antimikrobinės prieskonio savybės taip pat padeda kovoti su patogeniniais mikroorganizmais virškinamajame trakte.

Reklama

Įtraukdami kmynų į patiekalus – karį, sriubas ar keptas daržoves – suteiksite ir kulinarinio sudėtingumo, ir padėsite virškinimui.

Kardamonas: senovinis kvėpavimo gaiviklis su šiuolaikine nauda sveikatai

Kardamonas, žinomas dėl savo intensyvaus aromato ir saldžių citrusinių atspalvių, yra vienas brangiausių prieskonių pasaulyje ir brangus ingredientas tiek Rytų, tiek Vakarų kulinarijos tradicijose.

Kardamonas naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir turi junginių, pasižyminčių antimikrobinėmis savybėmis ir natūraliai gaivinančių burnos kvapą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad jis gali palaikyti virškinimo sistemos sveikatą, mažindamas uždegimą ir palengvindamas įprastas virškinamojo trakto problemas, tokias kaip pilvo pūtimas ir virškinimo sutrikimai.

Tyrimai rodo, kad kardamonas gali padėti reguliuoti kraujospūdį, gerinti kraujotaką ir apsaugoti nuo tam tikrų lėtinių ligų dėl jame esančių antioksidantų.

Tradicinėje medicinoje kardamonas jau šimtmečius naudojamas kaip vaistas nuo kvėpavimo takų negalavimų ir detoksikacijos procesams gerinti.

Reklama

Raudonėlis: Gamtos antibiotikas jūsų prieskonių lentynoje

Tvirtas ir aštrus raudonėlis yra Viduržemio jūros regiono virtuvės kertinis akmuo ir pasižymi įspūdingomis antimikrobinėmis savybėmis, dėl kurių jis pripažintas „gamtos antibiotiku”.

Šiame kukliame augale yra karvakrolio ir timolio – moksliniais tyrimais įrodyta, kad šie junginiai veiksmingai kovoja su bakterijomis, virusais ir grybeliais, o jų veiksmingumas prilygsta kai kurių įprastinių vaistų veiksmingumui.

Tyrimai rodo, kad raudonėlių aliejus gali slopinti tokius patogenus kaip E. coli ir stafilokokai.

Reklama

Be antimikrobinio poveikio, raudonėlis turi antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegimą. Jame esantis vitaminas K palaiko kaulų sveikatą, o manganas padeda medžiagų apykaitai.

Kad gautumėte geriausią naudą, jei įmanoma, naudokite šviežią raudonėlį arba džiovintą raudonėlį laikykite sandariuose induose, apsaugotuose nuo šviesos.

Juodieji pipirai:  biologinio prieinamumo gerinimo priemonė, kurios jums reikia kasdien

Juodieji pipirai – bene labiausiai paplitęs prieskonis viso pasaulio virtuvėse – siūlo kur kas daugiau nei tik jiems būdingą aštrumą ir aromato sudėtingumą. Jo veiklioji sudedamoji dalis piperinas labai pagerina daugelio maistinių medžiagų ir gydomųjų junginių biologinį prieinamumą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad piperinas slopina fermentus, kurie paprastai metabolizuoja vaistus ir maistingąsias medžiagas, todėl tokie junginiai kaip kurkuminas, beta karotenas ir selenas ilgiau išlieka kraujyje. Šis mechanizmas veiksmingai padidina absorbcijos greitį 30-2000 %, priklausomai nuo suporuotos medžiagos.

Be to, juodieji pipirai pasižymi išskirtinėmis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, o dėl padidėjusios druskos rūgšties sekrecijos ir pagerėjusios medžiagų apykaitos palaiko virškinimo sistemos sveikatą.

Pankoliai: Raminančios sėklos virškinimo sutrikimams malšinti

Pankoliai: Raminančios sėklos virškinimo sutrikimams malšinti

Reklama

Viduržemio jūros ir Azijos virtuvėse pankoliai, pasižymintys išskirtiniu saldymedžio skoniu, jau šimtmečius vertinami kaip kulinarinis ingredientas ir virškinimo priemonė.

Daug anetolio turinčios pankolio sėklos pasižymi karminacinėmis savybėmis, kurios padeda atpalaiduoti žarnyno raumenis ir mažina dujų kiekį. Tyrimai rodo, kad jos gali palengvinti dirgliosios žarnos sindromo, pilvo pūtimo ir virškinimo sutrikimų simptomus.

Tradicinės ajurvedos ir kinų medicinos praktikoje pankoliai naudojami dėl priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtina šias savybes ir patvirtina, kad pankoliai gali malšinti virškinamojo trakto negalavimus.

Reklama

Kad pasiektumėte geriausių rezultatų, kramtykite arbatinį šaukštelį sėklų po valgio arba išsivirkite raminančios arbatos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like