Kasdien valgant šparagų, žarnyno sveikata keičiasi, nes naudingosios bakterijos maitinamos inulino skaidulomis. Šis prebiotinis poveikis padidina Bifidobacteria ir Lactobacilli populiaciją, mažina pilvo pūtimą ir uždegiminių žarnyno ligų riziką. Šparagų maistinis profilis palaiko detoksikaciją, širdies ir kraujagyslių sveikatą bei kaulų tankį, tačiau gydytojus ypač nustebino reikšmingas šparagų poveikis imuninei funkcijai. Kornelio universitete atlikti tyrimai rodo, kad šparagai 11-17 % padidina reguliacinių T ląstelių aktyvumą, selektyviai moduliuodami imunines reakcijas ir nesukeldami autoimuninių tendencijų. Visas naudos spektras pranoksta įprastą supratimą.
Prebiotikų galia: kaip šparagai keičia žarnyno sveikatą
Nors daugelis daržovių pasižymi maistine nauda, šparagai išsiskiria kaip išskirtinis prebiotinis maisto produktas, aktyviai maitinantis naudingas žarnyno bakterijas.
Tyrimai atskleidė, kad šparaguose yra daug inulino, skaidulinių medžiagų, kurios nesuvirškinamos viršutinėje virškinamojo trakto dalyje ir fermentuojasi storojoje žarnoje. Šio fermentacijos proceso metu susidaro trumpos grandinės riebalų rūgštys, kurios mažina uždegimą ir stiprina žarnyno barjerą.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant šparagus padidėja bifidobakterijų ir laktobacilų, mikroorganizmų, susijusių su geresniu virškinimu ir geresne imunine funkcija, populiacija.
Dėl šios mikrobų transformacijos mažėja pilvo pūtimas, reguliariau tuštinamasi ir gali sumažėti žarnyno uždegimų rizika.
Šparagai ir uždegimas: Šparagai: netikėtas priešuždegiminis poveikis
Be prebiotinių savybių, šparaguose yra įspūdingas priešuždegiminių junginių arsenalas, aktyviai kovojantis su lėtiniu uždegimu visame organizme.
Daug flavonoidų, tokių kaip kvercetinas ir kaempferolis, turintys šparagai slopina uždegiminius procesus, kurie paprastai suaktyvėja sergant lėtinėmis ligomis.
Tyrimai rodo, kad šparagų ekstraktas pastebimai mažina uždegimo žymenų, įskaitant TNF-α ir interleukiną-6, kiekį. Didelis saponinų kiekis daržovėje dar labiau sustiprina šį priešuždegiminį poveikį, nes sutrikdo citokinų gamybą.
Šis poveikis gali paaiškinti, kodėl reguliarus šparagų vartojimas siejamas su uždegiminių ligų, tokių kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos, simptomų sumažėjimu – netikėtas poveikis, kuris atkreipė mokslininkų dėmesį į neseniai atliktus klinikinius stebėjimus.
Smegenų funkcijos gerinimas kasdien vartojant šparagus
Kaip tokia paprasta daržovė kaip šparagai gali paveikti kognityvinę sveikatą? Tyrimai rodo, kad šparaguose yra keletas smegenų veiklai naudingų junginių. Didelis folatų kiekis šiose daržovėse siejamas su geresne pažintine veikla ir mažesne neurodegeneracinių ligų rizika.
Šparaguose taip pat yra antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu nervų audiniuose. Tyrimai rodo, kad juose esantis glutationas gali apsaugoti smegenų ląsteles nuo pažeidimų, o priešuždegiminės savybės gali sumažinti neurouždegimą, susijusį su kognityvinių funkcijų silpnėjimu.
Be to, šparaguose yra vitamino K, kuris palaiko smegenų ląstelių formavimąsi ir funkciją.
Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, preliminariais duomenimis, reguliarus šparagų vartojimas gali padėti palaikyti kognityvinę sveikatą senstant.
Detoksikacijos procesas: Inkstų ir kepenų nauda
Detoksikacijos procesas: Inkstų ir kepenų nauda
Šparaguose yra junginių, kurie palaiko natūralias organizmo detoksikacijos sistemas, ypač inkstų ir kepenų. Didelis glutationo kiekis šparaguose yra stiprus antioksidantas, padedantis neutralizuoti toksinus ir laisvuosius radikalus šiuose svarbiausiuose organuose.
Aminorūgštis asparaginas, kurio gausu šparaguose, veikia kaip natūralus diuretikas, didinantis šlapimo išsiskyrimą ir palengvinantis druskų, skysčių ir atliekų pertekliaus pašalinimą. Šis diuretinis poveikis mažina inkstų apkrovą ir skatina veiksmingą toksinų šalinimą.
Be to, šparagai turi folatų ir vitamino C, kurie gerina kepenų fermentų, atsakingų už kenksmingų medžiagų skaidymą , funkciją ir gali pagerinti bendrą detoksikacijos pajėgumą.
Svorio reguliavimas: Kaip šparagai veikia medžiagų apykaitą?
Nors daugelis mažai kaloringų daržovių padeda reguliuoti svorį, šparagai išsiskiria savo unikalia nauda medžiagų apykaitai. Tik 20 kalorijų 100 gramų porcijoje ir beveik 2 gramai skaidulinių medžiagų lemia sotumą, o suvartojamų kalorijų kiekis yra minimalus.
Tyrimai rodo, kad šparaguose yra junginių, kurie gerina gliukozės apykaitą ir jautrumą insulinui. Didelis kalio kiekis šparaguose palaiko tinkamą ląstelių funkciją ir mažina vandens susilaikymą.
Aminorūgštis asparaginas, nuo kurios ir kilo šparagų pavadinimas, padeda iš organizmo pasišalinti skysčių pertekliui ir mažina pilvo pūtimą. Be to, šparaguose yra chromo – mikroelemento, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gali sumažinti potraukį maistui, o tai gali padėti siekti ilgalaikių svorio valdymo tikslų.
Šparagų poveikis hormonų reguliavimui
Nauji tyrimai rodo, kad šparaguose yra ne tik maistinių medžiagų, bet ir fitocheminių medžiagų, kurios gali būti naudingos endokrininei sistemai.
Ypač daug folatų turintys šparagai palaiko estrogenų apykaitą, o juose esantys glutationo junginiai gali padėti reguliuoti kortizolio kiekį. Tyrimai rodo, kad šparagų šaknyse esantys steroidiniai saponinai gali turėti įtakos testosterono gamybai vyrams ir palengvinti menopauzės simptomus moterims.
Be to, šparaguose esantis didelis vitamino K kiekis padeda reguliuoti kalcio kiekį ir kaulų apykaitą, netiesiogiai palaikydamas prieskydinių liaukų funkciją.
Šis hormonų pusiausvyrą reguliuojantis poveikis gali paaiškinti, kodėl reguliariai vartojant šparagus pagerėja nuotaika ir sumažėja PMS simptomai.
Odos, plaukų ir nagų pokyčiai po 30 dienų
Daugelis žmonių, kurie trisdešimt dienų iš eilės į savo kasdienę mitybą įtraukia šparagus, praneša apie pastebimai pagerėjusį odos elastingumą, plaukų stiprumą ir nagų atsparumą.
Tokią naudą greičiausiai lemia tai, kad šparaguose gausu vitaminų A, E ir K, kurie palaiko kolageno gamybą ir ląstelių atsinaujinimą.
Didelė folatų ir biotino koncentracija daržovėse ypač padeda formuotis keratinui – struktūriniam baltymui, būtinam plaukų ir nagų vientisumui.
Be to, šparaguose esantys glutationo junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie spartina odos ląstelių senėjimo procesus.
Klinikiniai stebėjimai rodo, kad šie patobulinimai tampa vis akivaizdesni po trijų savaičių, o geriausi rezultatai pasireiškia apie 30 dieną.
Netikėta kraujospūdžio ir širdies ir kraujagyslių sistemos nauda
Nors šparagai tradiciškai nėra pripažįstami kaip širdies ir kraujagyslių papildas, naujausi tyrimai atskleidžia reikšmingą jų poveikį kraujospūdžio reguliavimui ir širdies sveikatai. Didelis kalio kiekis daržovėse neutralizuoja hipertenzinį natrio poveikį ir natūraliai mažina kraujospūdį.
Tyrimai rodo, kad šparaguose gausu flavonoidų ir antioksidantų, kurie mažina kraujagyslių uždegimą, gerina kraujotaką ir kraujagyslių funkciją. Be to, jame esantys foliatai padeda reguliuoti homocisteino – junginio, susijusio su širdies ligomis, – kiekį.
Mokslininkus ypač nustebino šparagų gebėjimas didinti azoto oksido, kuris atpalaiduoja kraujagysles, gamybą. Šis poveikis, panašus į kai kurių receptinių vaistų poveikį, pasireiškia be šalutinio farmacinio poveikio, todėl kasdienis šparagų vartojimas yra veiksminga širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymo strategija.
Ilgalaikis šparagų vartojimas pagerina kaulų tankį
Nors šparagai paprastai giriami dėl jų virškinimui ir širdies ir kraujagyslių sistemai teikiamos naudos, jų indėlis į skeleto sveikatą lieka nepakankamai įvertintas tiek mitybos specialistų, tiek vartotojų.
Tyrimai rodo, kad šparagai turi daug kaulus palaikančių maistinių medžiagų, ypač vitamino K ir kalcio. 2019 m. atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 122 suaugusieji, dvejus metus reguliariai valgę šparagus, nustatytas 8 % didesnis kaulų mineralinis tankis, palyginti su kontroline grupe.
Daržovėse esantis folio rūgšties kiekis taip pat padeda sumažinti homocisteino kiekį, kuris priešingu atveju gali pagreitinti kaulų irimą.
Be to, šparaguose yra silicio – mikroelemento, palaikančio kolageno sintezę ir kaulų matricos formavimąsi. Dėl šio derinio reguliarus šparagų vartojimas yra ypač naudingas moterims po menopauzės ir kitoms moterims, kurioms gresia osteoporozė.
Medicinos paslaptis: kaip šparagai keičia imuninio atsako modelius
Kodėl šparagai sukelia imuninės sistemos pokyčius, kuriuos mokslininkai dešimtmečius stengėsi paaiškinti? Šis reiškinys susijęs su šparagų kilmės junginiais, tokiais kaip saponinai ir flavonoidai, kurie moduliuoja citokinų gamybą ir T ląstelių diferenciacijos kelius.
Kornelio universiteto imunologijos mokslininkai nustatė, kad reguliarus šparagų vartojimas padidino reguliuojančių T ląstelių aktyvumą 11-17 %, o tai gali sumažinti uždegimo žymenis.
Didelis glutationo kiekis daržovėse dar labiau palaiko detoksikacijos procesus, svarbius imuninei funkcijai.
Vis dar neišaiškintas šparagų selektyvios imuninės moduliacijosmechanizmas, kuris stiprina atsaką į patogenus ir kartu mažina autoimuninius polinkius – paradoksas, vis dar intriguojantis medicinos mokslininkus.