Gydytojai paaiškina, kodėl daržovių nevartojimas yra pavojingas jūsų sveikatai

risks of avoiding vegetables

Medicinos ekspertai įspėja, kad daržovių vengimas sukelia rimtų pasekmių sveikatai. Mityba, kurioje trūksta daržovių, išeikvoja svarbiausias maistines medžiagas ir ląstelieną, todėl sutrinka žarnyno mikrobiomas ir kyla lėtinis uždegimas. Šis mitybos trūkumas prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų, susilpnėjusio imuniteto ir pagreitėjusio senėjimo procesų. Tyrimai rodo, kad asmenys, vartojantys mažiau daržovių porcijų, dažniau serga kvėpavimo takų infekcijomis ir uždegiminiais žymenimis. Tolesni tyrimai atskleidžia, kaip šis mitybos modelis veikia konkrečias organizmo sistemas ir ilgalaikius sveikatos rezultatus.

Žarnyno mikrobiomo krizė: Kas nutinka, kai išnyksta skaidulos?

Kai labai sumažėja skaidulinių medžiagų suvartojimas, žarnyno mikrobiome prasideda neigiamų pokyčių kaskada. Naudingosios bakterijos, kurios gerai auga dėl ląstelienos, pradeda badauti ir jų skaičius mažėja, o mažiau naudingų mikrobų gali padaugėti.

Reklama

Šis mikrobų disbalansas sukelia uždegimą visame virškinamajame trakte ir pažeidžia žarnyno barjero vientisumą. Dėl pažeisto barjero bakterijų toksinai patenka į kraują ir gali sukelti sisteminį uždegimą.

Nesant pakankamai skaidulinių medžiagų, sulėtėja tranzito laikas, todėl padidėja kenksmingų junginių poveikis.

Labai sumažėja žarnyne gaminamų trumposios grandinės riebalų rūgščių,būtinų storosios žarnos ląstelių sveikatai ir imuniteto reguliavimui, todėl dar labiau pablogėja virškinimo funkcija ir bendra sveikatos apsauga.

Reklama

Be vitaminų: Svarbiausi fitonutrientai randami tik daržovėse

Nors diskusijose apie mitybą daug dėmesio skiriama vitaminams ir mineralinėms medžiagoms, daržovėse yra daugybė fitonutrientų, kurių negalima rasti maisto papilduose ar kitose maisto produktų grupėse.

Tokie fitonutrientai kaip polifenoliai, karotinoidai ir gliukozinolatai teikia unikalią apsauginę naudą, kuri neapsiriboja pagrindine mityba. Tyrimai rodo, kad šie junginiai pasižymi priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis ir antikancerogeninėmis savybėmis.

Kryžmažiedėse daržovėse yra sulforafano, kuris suaktyvina ląstelių detoksikacijos procesus, o violetinėse daržovėse esantys antocianinai palaiko kognityvines funkcijas.

Reklama

Mokslininkai apskaičiavo, kad yra tūkstančiai fitonutrientų, kurie dar nėra iki galo nustatyti ir suprasti. Šie biologiškai aktyvūs junginiai veikia sinergiškai taip, kaip izoliuoti maisto papildai negali atkartoti, todėl sveikos daržovės yra nepakeičiamos siekiant geriausios sveikatos.

Tylusis uždegimas: Kaip daržovių vengimas skatina lėtines ligas

Nors uždegimas yra natūralus organizmo gynybos mechanizmas, apsaugantis nuo sužeidimų ir ligų sukėlėjų, lėtinis silpnas uždegimas,dažnai vadinamas „tyliuoju uždegimu”, išsivysto žmonėms, kurie nuolat vengia daržovių.

Tyrimai rodo, kad daržovėse yra priešuždegiminių junginių, pavyzdžiui, flavonoidų ir karotenoidų, kurie padeda reguliuoti imunines reakcijas. Jei šių junginių nėra, uždegiminiai procesai nekontroliuojami ir palaipsniui pažeidžia kraujagysles, sąnarius ir organus.

Reklama

Šis nuolatinis uždegimas yra daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, antrojo tipo diabetą ir kai kuriuos vėžinius susirgimus, pagrindas.

Tyrimai rodo, kad gyventojų, kurie vartoja mažai daržovių, kraujo tyrimuose nuolat aptinkama daugiau uždegimo žymenų, kurie laikui bėgant didina ligų riziką.

Imuninės sistemos ryšys: Daržovės – gynybinis vaistas

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad daržovės yra tvirtos imuninės sistemos pagrindas, nes jose yra svarbiausių mikroelementų, kurie palaiko tiek įgimtas, tiek adaptyvias imuninės sistemos funkcijas.

Reklama

Tokie junginiai kaip vitaminas C, beta karotenas ir cinkas, kurių gausu daržovėse, didina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir aktyvumą. Kryžmažiedėse daržovėse yra sulforafano, kuris suaktyvina antioksidacinius kelius, gyvybiškai svarbius patogenų neutralizavimui.

Be to, daržovių skaidulos maitina naudingas žarnyno bakterijas, kurios reguliuoja imunines reakcijas.

Amerikos medicinos asociacijos žurnale „Journal of the American Medical Association” paskelbti tyrimai rodo, kad asmenys, kasdien suvartojantys mažiau nei dvi daržovių porcijas, 40 % dažniau serga kvėpavimo takų infekcijomis, palyginti su tais, kurie suvartoja rekomenduojamą kiekį.

Reklama

Pavojus širdies sveikatai: kardiologų perspėjimai dėl daržovių trūkumo

Be imuninės apsaugos, daržovių vartojimas labai svarbus ir širdies bei kraujagyslių sveikatai, o tai patvirtina daug klinikinių įrodymų.

Kardiologai įspėja, kad mityba, kurioje trūksta daržovių, didina kraujospūdį, didina MTL cholesterolio kiekį kraujyje ir uždegimo žymenų kiekį, o tai yra pagrindiniai širdies ligų rizikos veiksniai.

Amerikos širdies asociacijos žurnale „Journal of the American Heart Association” paskelbti tyrimai rodo, kad asmenims, kasdien suvalgantiems mažiau nei tris porcijas daržovių, rizika susirgti išemine širdies liga yra 20 % didesnė.

Reklama

Daržovėse esantis kalis, skaidulos ir antioksidantai padeda palaikyti arterijų elastingumą, reguliuoti kraujospūdį ir užkirsti kelią plokštelių susidarymui, taip apsaugodami širdies ir kraujagyslių sistemą nuo ankstyvų ligų.

Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Kodėl endokrinologai skiria augalinį maistą

Nagrinėdami gliukozės kiekio kraujyje valdymą, endokrinologai nuolat nurodo, kad daržovių vartojimas yra esminis mitybos komponentas medžiagų apykaitos sveikatai palaikyti.

Daržovėse esančios skaidulos lėtina angliavandenių įsisavinimą ir apsaugo nuo pavojingų cukraus kiekio kraujyje šuolių. Dr. Sarah Chen, Universiteto medicinos centro endokrinologė, aiškina, kad nekrakmolingos daržovės aprūpina svarbiausiomis mikroelementais, o gliukozės kiekis jose nesikeičia.

Reklama

Klinikiniai tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu lapinių žalumynų, kryžmažiedžių daržovių ir kitų augalinių maisto produktų, yra susijusi su geresniu jautrumu insulinui ir mažesne 2 tipo diabeto rizika .

Pacientams, sergantiems prediabetu ar atsparumu insulinui, endokrinologai, prieš pradėdami svarstyti farmacines intervencijas, paprastai skiria vartoti daugiau daržovių.

Vėžio prevencija: Onkologai pasakoja apie daržovių apsauginę galią.

Daržovių vartojimo ir vėžio prevencijos ryšys yra viena iš išsamiausiai ištirtų mitybos onkologijos sričių.

Reklama

Žymiausi onkologai pabrėžia, kad kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir lapiniai kopūstai, sudėtyje yra sulforafano ir indol-3-karbinolio, t. y. junginių, kurie slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi ir skatina apoptozę.

Memorialinio vėžio instituto onkologė dr: „Daržovėse esančios fitocheminės medžiagos keičia genetinę raišką ir neutralizuoja kancerogenus prieš jiems pažeidžiant ląsteles.”

Tyrimai nuolat rodo, kad asmenims, kasdien vartojantiems 5 ir daugiau porcijų daržovių, gerokai sumažėja storosios žarnos, plaučių ir krūties vėžio rizika.

Reklama

Smegenų funkcija ir pažinimo funkcijų silpnėjimas: Neurologinis poveikis

Kaip stipriai daržovių vartojimas veikia kognityvinę sveikatą? Neurologai pastebi, kad reguliarus daržovių vartojimas teikia didelę apsauginę naudą.

Tyrimai rodo, kad daržovėse esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai, ypač lapiniai žalumynai, kryžmažiedžių daržovių rūšys ir ryškiaspalvės daržovės, gali sulėtinti kognityvinių funkcijų silpnėjimą iki 40 %.

Šie augaliniai junginiai apsaugo nervinį audinį nuo oksidacinio streso ir mažina uždegimą, kuris skatina neurodegeneracines ligas.

Reklama

Tyrimai, kurių dalyviai buvo stebimi ištisus dešimtmečius, rodo, kad nuolatinis daržovių vartojimas susijęs su geresniu atminties išsaugojimu, duomenų apdorojimo greičiu ir senstančių žmonių vykdomosiomis funkcijomis.

Panašu, kad neuroprotekcinis poveikis priklauso nuo dozės, o kiekviena papildoma porcija yra vis naudingesnė smegenų sveikatai.

Ilgalaikės pasekmės: Kaip vengimas vartoti daržoves pagreitina senėjimą

Daugybe mokslinių tyrimų nustatytas aiškus ryšys tarp chroniško daržovių vengimo ir greitesnio biologinio senėjimo.

Reklama

Daržovėse yra antioksidantų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu – dviem pagrindiniais ląstelių senėjimo veiksniais. Be šių apsauginių junginių telomerų trumpėjimas – pagrindinis senėjimo požymis – vyksta greičiau.

Tyrimai rodo, kad mažai daržovių vartojantys asmenys patiria ankstyvą odos senėjimą, kuriam būdingos padidėjusios raukšlės ir sumažėjęs elastingumas. Taip pat sparčiau blogėja organų sistemų, ypač širdies ir kraujagyslių bei virškinimo, veikla.

Svarbu tai, kad gyventojai, kurių mityba turtinga daržovėmis, nuolat gyvena ilgiau ir jų sveikatos būklė yra ilgesnė, o tai rodo visuminį mitybos pasirinkimų poveikį organizmo senėjimo trajektorijai.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like