Kelios maisto produktų kategorijos gali sukelti netikėtą mieguistumą dieną. Didelio glikemiškumo angliavandeniai sukelia cukraus kiekio kraujyje kritimą. Baltymų šaltiniai, kuriuose gausu triptofano, pavyzdžiui, sūris ir kai kurios jūros gėrybės, skatina mieguistumą. Dehidratuojantys gėrimai, kuriuose yra kofeino ar alkoholio, mažina energijos kiekį. Histamino turtingi maisto produktai, įskaitant brandintus sūrius ir fermentuotus produktus, jautriems žmonėms sukelia nuovargį. Maisto produktai, kuriuose yra daug fitino rūgšties arba taninų, blokuoja energiją gaminančių maistinių medžiagų įsisavinimą. Supratę šiuos kaltininkus, sužinosite, kodėl dienos viduryje suvalgytas maistas gali pakenkti produktyvumui.
Paslėptas šuolis: didelio glikemiškumo angliavandeniai ir cukraus kiekio kraujyje sumažėjimas
Nors daugelis žmonių mėgaujasi patogiu angliavandenių turtingu maistu, daug glikemijos turintys produktai gali sukelti didelius energijos svyravimus, dėl kurių atsiranda mieguistumas. Tokie maisto produktai kaip balta duona, pyragaičiai ir saldūs dribsniai sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje šuolį, po kurio prasideda insulino šuoliai.
Ši medžiagų apykaitos reakcija sukelia liūdnai pagarsėjusį „kritimą”, kai cukraus kiekis kraujyje nukrenta žemiau pradinės ribos. Tada sumažėja organizmo budrumas, kognityvinė migla ir staigus nuovargis – net didžiausio produktyvumo valandomis.
Rafinuotiems angliavandeniams taip pat trūksta skaidulinių medžiagų, baltymų ir sveikųjų riebalų, kurie sulėtintų virškinimą ir palaikytų stabilų energijos lygį visą dieną.
Be kalakutienos: Tryptofanas: netikėti baltymų šaltiniai, kuriuose yra daug miegą sukeliančio triptofano.
Dauguma žmonių triptofaną sieja tik su mieguistumu po Kalėdų dienos vakarienės, tačiau šios aminorūgšties gausu ne tik kalakutienoje, bet ir daugelyje kitų baltymų šaltinių.
Sūrių rūšyse, ypač čederio ir šveicariškame, yra stebėtinai daug triptofano.
Jūros gėrybės, pavyzdžiui, lašiša, tunas ir sardinės, kartu su širdžiai naudingomis omega-3 riebalų rūgštimis suteikia didelį kiekį.
Augalinės mitybos atstovai turėtų atkreipti dėmesį, kad sojų pupelės, tofu ir tempeh yra vieni didžiausių augalinių šaltinių.
Kiaušiniuose, ypač baltymuose, yra daug triptofano, kuris, vartojamas dideliais kiekiais, gali sukelti vidurdienio nuovargį.
Net pieno produktuose, pavyzdžiui, piene ir jogurte, jo yra pakankamai, kad jis galėtų paveikti budrumą atliekant svarbiausius kasdienius darbus.
Dehidratacijos ryšys: Maisto produktai, kurie dėl vandens netekimo atima jūsų energiją
Dehidratacija dažnai yra nepastebimas nuolatinio mieguistumo kaltininkas, nes daugelis įprastų maisto produktų ir gėrimų aktyviai mažina organizmo vandens atsargas.
Kofeino turintys gėrimai, pvz., kava, juodoji arbata ir energiniai gėrimai, veikia kaip diuretikai, todėl dažniau šlapinamasi ir netenkama skysčių.
Alkoholis taip pat sukelia dehidratacinį poveikį, kuris prisideda prie nuovargio.
Daug natrio turintis perdirbtas maistas, įskaitant mėsos gaminius, konservuotas sriubas ir greitąjį maistą, iš ląstelių ištraukia vandenį, kad praskiestų druskos perteklių.
Saldūs maisto produktai ir gėrimai sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje svyravimus, o medžiagų apykaitai ir atliekų šalinimui reikia papildomo vandens.
Net kai kurie vaisiai, ypač tie, kurie pasižymi natūraliomis diuretinėmis savybėmis, pavyzdžiui, arbūzai ir ananasai, gali prisidėti prie skysčių netekimo.
Daug histamino turintys maisto produktai: Kai jūsų pietūs sukelia netikėtą nuovargį
Daugelis žmonių patiria netikėtą popietinį mieguistumą nesuvokdami, kad dėl to gali būti kaltas jų pietų metu suvalgytas daug histamino turintis maistas. Histaminas, cheminė medžiaga, susijusi su imuninėmis reakcijomis, gali kauptis tam tikruose maisto produktuose dėl senėjimo, fermentacijos ar perdirbimo.
Dažniausiai histamino gausūs maisto produktai yra brandinti sūriai, fermentuoti produktai (rauginti kopūstai, kimči), rūkyta mėsa, džiovinti vaisiai, alkoholis (ypač raudonasis vynas) ir tam tikros žuvys (tunas, skumbrė).
Šie maisto produktai, vartojami dideliais kiekiais, jautriems žmonėms gali sukelti uždegimines reakcijas.
Šis uždegimas gali pasireikšti nuovargiu, smegenų migla ir mieguistumu – tai simptomai, kurie dažnai klaidingai priskiriami įprastam energijos sumažėjimui po valgio, o ne specifiniam jautrumui maistui.
Mikroelementų trūkumas: Kaip tam tikri maisto produktai blokuoja energijos gamybą
Nors norint gauti energijos svarbu suvartoti pakankamai kalorijų, tam tikri maisto produktai, blokuodami svarbiausių mikroelementų įsisavinimą, gali paradoksaliai sumažinti energijos kiekį.
Maisto produktai, kuriuose yra daug fitino rūgšties, pavyzdžiui, nemirkyti neskaldyti grūdai ir ankštiniai augalai, suriša geležį, cinką ir kalcį, todėl jie neįsisavinami. Per didelis taninų turinčių gėrimų, tokių kaip arbata ir kava, vartojimas stabdo geležies pasisavinimą.
Žaliuose kiaušinių baltymuose yra avidino, kuris suriša biotiną ir gali sukelti jo trūkumą bei nuovargį. Be to, oksalatų turintys maisto produktai, pavyzdžiui, špinatai ir rabarbarai, gali pabloginti kalcio pasisavinimą, o per didelis alkoholio kiekis mažina energijos apykaitai svarbių B grupės vitaminų kiekį.
Ši mikroelementų sąveika gali paaiškinti, kodėl tam tikri patiekalai sukelia neproporcingai didelį mieguistumą.
Svarbus laikas: Kada įprasti maisto produktai tampa energijos užkandžiais
Svarbus laikas: Kada įprasti maisto produktai tampa energijos užkandžiais
Maisto vartojimo laikas yra labai svarbus veiksnys, lemiantis, ar maistinės medžiagos suteikia ilgalaikės energijos, ar sukelia nepageidaujamą mieguistumą. Netgi maistingi maisto produktai gali tapti „energijos užmušėjais”, kai vartojami tam tikru metu.
Daug angliavandenių turintis maistas, suvalgytas viduryje popietės, dažnai sukelia energijos kritimą po pietų, nes insulinas, norėdamas apdoroti gliukozę, padidėja ir sukelia reaktyviąją hipoglikemiją.
Taip pat daug baltymų turintis maistas reikalauja daug virškinimo energijos, todėl prieš svarbių užduočių atlikimą jo vartojimas tampa problemiškas.
Triptofano turintys maisto produktai, pavyzdžiui, kalakutiena, pieno produktai ir bananai, gali sustiprinti mieguistumą, kai jie vartojami natūralaus cirkadinio ciklo metu (13:00-15:00 val. ir po saulėlydžio), nes jie didina serotonino ir melatonino – galingų miegą skatinančių neuromediatorių– gamybą.