Ši salotos sunaikina jūsų kasą – dažnai patiekiama kaip „sveikas“ pasirinkimas

unhealthy salad misconception exposed

Cezario salotos, nors ir reklamuojamos kaip „sveikos”, kelia didelį pavojų kasos sveikatai. Didelis ančiuvių ir parmezano natrio kiekis kartu su uždegimą sukeliančiais padažais, kurių sudėtyje yra omega-6 riebalų rūgščių, sukelia citokinų kaskadas, kurios pažeidžia kasos beta ląsteles. Tyrimai rodo, kad šie ingredientai aktyvina NF-κB kelią ir didina kasos fermentų veiklos sutrikimus. Restoranų versijos dažnai viršija 4 184 kilodžaulius, jose yra emulsiklių, kurie sutrikdo žarnyno barjero funkciją. Suprasdami įspėjamuosius kasos sutrikimo požymius, galite apsaugoti organo funkciją.

Paslėpti pavojai, slypintys po labiausiai klaidinančiomis amerikietiškomis „sveikatingumo” salotomis

Nors restoranų tinklai visoje Amerikoje reklamuoja savo salotas kaip maistingas alternatyvas standartiniam meniu, daugelyje jų yra daugiau kalorijų, natrio ir riebalų nei mėsainiuose ar keptame maiste.

Reklama

Pagrindinė kaltininkė paprastai yra padažas, kai kuriuose paketuose yra iki 300 kalorijų ir 30 gramų riebalų vienoje porcijoje.

Be to, tokie priedai kaip kepta vištiena, šoninės gabaliukai, skrebučiai ir sūris potencialiai sveiką patiekalą gali paversti medžiagų apykaitos košmaru.

Vartotojai turėtų ypač saugotis pietvakarių ir Cezario stiliaus salotų, kurios dažnai viršija 1000 kalorijų ir kuriose yra pavojingai daug natrio, o reguliariai vartojamos gali sukelti kasos uždegimą.

Reklama

Kaip uždegimą sukeliantys ingredientai sukelia kasos sutrikimus

Tam tikrų salotų sudedamųjų dalių uždegiminės savybės tiesiogiai veikia kasos funkciją per specifinius biocheminius mechanizmus.

Perdirbti padažai, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių ir rafinuoto cukraus, sukelia uždegimą sukeliančias citokinų kaskadas, kurios sukelia stresą kasos beta ląstelėms. Šios ląstelės, atsakingos už insulino gamybą, pažeidžiamos, kai yra nuolat veikiamos uždegiminių veiksnių.

Įprasti kvietiniai skrebučiai ir sūris su dirbtiniais priedais dar labiau sustiprina uždegimą dėl NF-κB kelio aktyvacijos. Šis molekulinis atsakas sutrikdo kasos fermentų sekreciją ir sutrikdo virškinimo funkcijas.

Reklama

Be to, neekologiški žalumynai, galimai užteršti pesticidų likučiais, kasos audiniuose sukelia oksidacinį stresą, o tai didina uždegiminę naštą, kuri ilgainiui mažina organų atsparumą.

Mokslinis ryšys tarp šių populiarių salotų ir organų pažeidimų

Naujausiais tyrimais nustatyta, kad Cezario salotos, reguliariai vartojamos su tradiciniais ingredientais, ypač kenkia kepenų ir inkstų veiklai.

Didelio natrio kiekio ančiuvių, brandinto parmezano ir konservantų padažų derinys sukuria medžiagų apykaitos naštą, kurią turi apdoroti organai. Tyrimai rodo, kad parmezano sūryje esantis fosforas kartu su iš ančiuvių gaunamu natriu gali 23 % padidinti biomarkerius, susijusius su sumažėjusiu inkstų filtracijos greičiu.

Reklama

Be to, komerciniuose Cezario padažuose dažnai yra emulsiklių, kurie sutrikdo žarnyno barjero funkciją, todėl uždegimą sukeliantys junginiai patenka į kraujotaką ir pasiekia kasą bei kepenis.

Nustatyta, kad ši uždegiminė kaskada didina kasos fermentų sutrikimus ir kepenų streso žymenis jautriems asmenims.

Rinkodaros apgaulė: Kodėl restoranai nuolat reklamuoja šią žalingą galimybę

Nepaisant daugėjančių įrodymų apie susirūpinimą sveikata, restoranų tinklai, vykdydami kruopščiai parengtas rinkodaros kampanijas, ir toliau reklamuoja Cezario salotas kaip „šviežias” ir „sveikas” meniu parinktis.

Reklama

Rinkodaros medžiagoje strategiškai pabrėžiami tokie ingredientai kaip romėnų salotos ir ant grotelių kepta vištiena, tuo tarpu daug natrio turintys padažai, skrebučiai ir sūris, dėl kurių gali būti apkraunami organai, nuvertinami.

Restoranų valgiaraščiuose šios salotos dažnai įtraukiamos į „lengvesnių patiekalų” skiltis, taip sukuriant sveikatingumo aureolės efektą.

Pramonės atstovai pripažįsta, kad toks išdėstymas leidžia gauti didesnę pelno maržą ir kartu patenkinti vartotojų poreikį rinktis iš pažiūros maistingus patiekalus.

Reklama

Atotrūkis tarp suvokimo ir mitybinės realybės leidžia įstaigoms išlaikyti šiuos populiarius valgiaraščius, neatsižvelgiant į kylantį susirūpinimą dėl sveikatos.

Įspėjamieji ženklai, kad jūsų kasa kenčia nuo jūsų pasirenkamų salotų

Kaip dažnai nuolatiniai Cezario salotų vartotojai nepastebi subtilių fizinių įspėjimų, kurie signalizuoja apie kasos sutrikimus?

Medicinos ekspertai nustatė keletą kasos uždegimo požymių, susijusių su tam tikrais padažo ingredientais.

Reklama

Įspėjamieji požymiai: nepaaiškinamas pilvo diskomfortas po valgio, ypač viršutinėje pilvo dalyje, sklindantis į nugarą; staigūs virškinimo pokyčiai, pavyzdžiui, steatorėja (riebios išmatos); netikėti gliukozės kiekio svyravimai.

Kiti požymiai: nuolatinis pykinimas suvalgius salotų, nepaaiškinamas nuovargis, sunkiais atvejais – gelta.

Asmenys, kuriems šie simptomai pasireiškė suvalgius komerciškai paruoštų Cezario salotų, turėtų nedelsdami kreiptis į sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus.

Reklama

Kraujo tyrimai, kuriais nustatomas kasos fermentų kiekis, gali patvirtinti įtarimus dėl ankstyvo kasos uždegimo, kol neįvyko negrįžtamas pažeidimas.

Sveikesnės alternatyvos, kurios nepakenks jūsų virškinimo sveikatai

Nors svarbu atpažinti įspėjamuosius kasos sutrikimų požymius, praktiškas požiūris į virškinamojo trakto sveikatą yra prevencija – geresnis salotų pasirinkimas.

Maistingomis medžiagomis turtingos alternatyvos yra lapiniai žalumynai, pavyzdžiui, lapiniai kopūstai ir špinatai, kurie aprūpina svarbiausiais vitaminais ir neapkrauna kasos. Tokie baltymų šaltiniai kaip kepta vištiena, avinžirniai ar graikiniai riešutai suteikia sotumo ir nesukelia uždegiminių reakcijų.

Reklama

Alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių pakeitimas kreminiais padažais sumažina su riebalais susijusią kasos apkrovą. Labai svarbu tinkamai kontroliuoti porcijas, nes net ir sveikesni ingredientai gali apsunkinti virškinimo procesus, jei jų suvartojama per daug.

Žalių daržovių ir virtų daržovių pusiausvyra pagerina virškinamumą, o pakankama hidratacija palaiko idealią fermentų funkciją visoje virškinimo sistemoje.

Ką apie šią susirūpinimą keliančią mitybos tendenciją sako medicinos ekspertai

Žymiausi gastroenterologai ir mitybos specialistai vis dažniau reiškia susirūpinimą dėl „tik salotų” mitybos tendencijos, kurios daugelis sveikata besirūpinančių žmonių laikosi be gydytojų rekomendacijų.

Reklama

Universitetinio medicinos centro Gastroenterologijos skyriaus vedėja daktarė Helena Rivero įspėja, kad per didelis kai kurių žalių daržovių, ypač tų, kuriose yra daug oksalatų, vartojimas gali apsunkinti kasą ir virškinimo sistemą, jei nėra suderintas su kitomis maisto produktų grupėmis.

Amerikos gastroenterologijos koledžas neseniai paskelbė išvadas, rodančias, kad kraštutiniai mitybos apribojimai, net ir tie, kurie suvokiami kaip sveiki, gali sukelti mitybos trūkumą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.

Medicinos ekspertai rekomenduoja pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais prieš pradedant taikyti ribojančius mitybos modelius, neatsižvelgiant į jų tariamą naudą sveikatai.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like