Daugelis tariamai sveikų maisto produktų stebėtinai kenkia sveikatai. Parduotuvėje pirktuose kokteiliuose dažnai būna daug cukraus, panašaus į saldainių batonėlius. Vegetariški traškučiai paprastai turi minimalų daržovių kiekį, tačiau atitinka bulvių traškučių nesveiką profilį. Granolos batonėliai už sveikos rinkodaros dažnai slepia didelį cukraus kiekį. Mažai riebalų turinčiuose jogurtuose riebalai pakeičiami kenksmingu cukrumi ir priedais. Perdirbta augalinės kilmės mėsa gali viršyti gyvulinės kilmės produktų natrio kiekį. Šie apgaulingi maisto produktai iliustruoja, kodėl ingredientų sąrašų analizė atskleidžia stebinančią tiesą, slypinčią už „sveiko maisto” fasadų.
Parduotuvėje pirkti kokteiliai ir sulčių gėrimai
Apgaulė slypi gėrimų alėjoje, kur parduotuvėje pirkti kokteiliai ir sulčių gėrimai apsimeta sveikais, nors juose dažnai yra nerimą keliančių pridėtinių cukrų kiekių.
Įprastuose prekybiniuose kokteiliuose yra 30-70 g cukraus viename buteliuke, o tai prilygsta 2-4 saldainių batonėliams.
Daugelis produktų, paženklintų kaip „visiškai natūralūs”, yra intensyviai apdorojami, todėl iš jų pašalinamos skaidulinės medžiagos ir koncentruojamas cukrus. Dėl šio proceso prarandama daug maistinių medžiagų, esančių neskaldytuose vaisiuose.
Dėl greito šių skystų cukrų įsisavinimo gliukozės kiekis kraujyje pakyla, o po to krenta, todėl ilgainiui gali padidėti atsparumas insulinui.
Vartotojai, ieškantys sveikesnių alternatyvų, turėtų išnagrinėti maistingumo etiketes arba pasigaminti naminius variantus iš sveikų ingredientų.
Daržovių traškučiai ir daržovių šiaudeliai
Ryškios daržovių traškučių ir daržovių šiaudelių pakuotės drąsiai skelbia apie maistinę vertę ir sukuria sveikumo iliuziją, kuri prilygsta klaidingiems įsitikinimams apie kokteilius buteliukuose.
Šiuose produktuose paprastai būna minimalus daržovių kiekis,dažnai tik milteliai ar pastos, tačiau juose daug natrio, aliejaus ir rafinuotų angliavandenių.
Tyrimai rodo, kad juose yra maždaug tiek pat kalorijų ir riebalų, kaip ir bulvių traškučiuose, o papildomų maistingųjų medžiagų nedaug.
Gamybos procesai pašalina ląstelieną ir maistingąsias medžiagas, esančias neskaldytose daržovėse.
Dėl apgaulingos rinkodaros „pagaminta iš tikrų daržovių” vartotojai mano, kad rinkdamiesi šiuos užkandžius, o ne tradicinius traškučius, jie renkasi sveikesnius, nors maistinė sudėtis beveik nesiskiria.
Granola ir pusryčių batonėliai
Dėl rinkodaros gudrybių granola ir pusryčių batonėliai laikomi sveiku maistu, nors jų maistingumas dažnai būna problemiškas.
Šiuose patogiuose produktuose dažnai būna per daug pridėtinio cukraus, kai kuriuose batonėliuose jo būna iki 20 gramų vienoje porcijoje – beveik pusė rekomenduojamos paros normos.
Daugelyje rūšių taip pat yra labai perdirbtų ingredientų, rafinuotų aliejų, dirbtinių konservantų ir rišamųjų medžiagų, kurios neturi didelės maistinės vertės.
Sveikatai naudingi riešutai ir avižos paprastai būna sujungti kukurūzų sirupu, medumi arba rudųjų ryžių sirupu, o tai panaikina galimą naudą.
Net baltyminiuose produktuose dažnai būna cukraus alkoholio, kuris gali sukelti virškinimo sutrikimų ir užmaskuoti kitus saldiklius.
Mažai riebalų turintys jogurto produktai
Daugumoje mažo riebumo jogurto produktų pašalinti riebalai pakeičiami pridėtiniu cukrumi, dirbtinėmis kvapiosiomis medžiagomis ir tirštikliais, kad būtų išlaikytas skonis ir tekstūra.
Vienoje porcijoje dažnai būna 15-25 g cukraus, t. y. 4-6 arbatiniai šaukšteliai, o tai viršija rekomenduojamą paros normą.
Šie pakeitimai natūraliai maistingą maisto produktą paverčia produktu, kuris gali prisidėti prie atsparumo insulinui ir uždegimo.
Be to, pašalinus riebalus sumažėja riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimas, sumažėja sotumo jausmas, o tai gali lemti perteklinį vartojimą.
Vartotojai, norintys, kad jogurtas būtų naudingas probiotikams, turėtų rinktis paprastą, neriebų jogurtą ir natūraliai pasaldinti jį šviežiais vaisiais.
Graikiškame jogurte yra daugiau baltymų ir mažiau priedų, todėl jis yra geresnė alternatyva stipriai apdorotiems mažo riebumo jogurtams.
Augalinės mėsos alternatyvos
Augaliniuose mėsos pakaitaluose dažnai būna išsamūs sudedamųjų dalių sąrašai su labai perdirbtais komponentais, tokiais kaip metilceliuliozė, rafinuoti aliejai ir tekstūruoti kviečių baltymai.
Nors parduodami kaip sveikesni pasirinkimai, daugelyje produktų natrio kiekisviršija gyvulinės mėsos kiekį (kartais net 600 mg vienoje porcijoje), kad pagerintų skonį ir konservavimą.
Šiose alternatyvose dažnai būna pridėta cukraus ir sočiųjų riebalų iš kokosų ar palmių aliejaus.
Mitybos analizė rodo, kad jie paprastai turi mažiau pagrindinių maistinių medžiagų nei viso maisto augaliniai baltymai, pavyzdžiui, ankštiniai.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad labai perdirbti mėsos pakaitalai kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegimą ir virškinimo diskomfortą.
Be glitimo supakuoti užkandžiai
Be glitimo supakuotus užkandžius supanti „sveikatos aureolė” dažnai slepia jų maistingumo trūkumus.
Nors šie produktai būtini sergantiesiems celiakija ar jautriems glitimui, juose paprastai yra rafinuotų alternatyvių miltų, papildomų riebalų, cukraus ir druskos, kad pagerėtų tekstūra ir skonis.
Gamintojai dažnai naudoja ryžių miltus, bulvių krakmolą ir tapijokos miltus – sudedamąsias dalis, turinčias aukštą glikemijos indeksą ir minimalų skaidulinių medžiagų kiekį.
Tyrimai rodo, kad daugelyje produktų be glitimo yra iki 40 % daugiau kalorijų ir dvigubai daugiau riebalų nei įprastuose gaminiuose.
Šie maisto produktai taip pat gali būti nepraturtinti B grupės vitaminais ir geležimi, kurių paprastai randama kvietiniuose produktuose, todėl reguliariai juos vartojant gali trūkti maisto medžiagų.
Salotų padažai ir marinatai buteliukuose
Salotų padažai ir marinatai buteliukuose dažnai slepia didelį kiekį natrio, cukraus ir dirbtinių ingredientų. Vienoje dviejų šaukštų porcijoje gali būti iki 300 mg natrio ir keli arbatiniai šaukšteliai pridėtinio cukraus.
Daugelyje komercinių rūšių naudojami konservantai, pavyzdžiui, kalio sorbatas ir kalcio dinatrio EDTA, kurie prailgina galiojimo laiką, o tirštikliai ir emulsikliai sukuria patrauklią tekstūrą.
Į sveikatingumą orientuotas prekės ženklas sutokiais terminais kaip „lengvas” ar „natūralus” nukreipia dėmesį nuo probleminių ingredientų sąrašų.
Naminės alternatyvos, kuriose naudojamas alyvuogių aliejus, actas, šviežios žolelės ir citrusinių vaisių sultys, suteikia skonį be priedų, kurie mažina salotų maistinę vertę.
Džiovinti vaisiai ir vaisių odelės
Daugelis sveikata besirūpinančių vartotojų renkasi džiovintus vaisius ir vaisių odelę kaip iš pažiūros sveiką saldainių ir perdirbtų užkandžių alternatyvą, nesuvokdami jų galimo žalingo poveikio.
Džiovintuose vaisiuose dažnai būna pridėtinio cukraus, konservantų, pavyzdžiui, sulfitų, ir dėl dehidratacijos proceso koncentruotų natūralių cukrų. Nedidelė porcija gali būti per daug kaloringa ir greitai padidinti cukraus kiekį kraujyje.
Vaisių odelėse, ypač komercinėse, dažnai būna dirbtinių dažiklių, skonio stipriklių ir saldiklių, kurie paneigia jų tariamą maistinę naudą.
Gamintojai taip pat gali naudoti vaisių koncentratus, o ne sveikus vaisius, taip sumažindami skaidulinių medžiagų kiekį ir padidindami cukraus kiekį, todėl jų produktai savo maistingumu yra artimesni saldainiams, o ne šviežiems produktams.
Baltymų batonėliai ir maistas treniruočių metu
Nepaisant to, kad baltyminiai batonėliai ir treniruočių atsigavimo maisto produktai, kurių rinkodaroje gausu baltymų ir kurių pakuotės orientuotos į fitnesą, dažnai slepia paslėptus mitybos trūkumus, prieštaraujančius jų sveikos mitybos įvaizdžiui.
Daugelyje populiarių prekių ženklų yra per daug pridėtinio cukraus (kartais 20 ir daugiau gramų vienoje porcijoje), kuris prilygsta saldainių batonėliams.
Gamybos procesuose dažnai naudojami labai apdoroti izoliatai, dirbtiniai saldikliai ir konservantai, kurie gali sukelti virškinimo problemų ar uždegimą.
Po treniruočių vartojami kokteiliai ir atstatomieji gėrimai taip pat nuvilia, nes daugelyje jų yra nereikalingų priedų, per daug angliavandenių ir minimali maistinė vertė, išskyrus baltymų kiekį.
Kai kurių produktų sudėtyje yra net draudžiamų medžiagų arba neištirtų ingredientų, nenurodytų etiketėse.
Kad mityba būtų ideali, vartotojai turėtų atidžiai išnagrinėti sudedamųjų dalių sąrašus, pirmenybę teikdami produktams, kurie yra minimaliai apdoroti ir kurių sudedamosios dalys atpažįstamos iš viso maisto.