Okra išsiskiria kaip veiksminga daržovių priemonė nuo didelio cholesterolio kiekio. Jos tirpios skaidulos (gleivės) virškinimo metu suriša cholesterolį, o polifenoliai mažina MTL oksidaciją. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant šią daržovę per tris mėnesius bendras cholesterolio kiekis gali sumažėti 7-10 %. Skirtingai nei vaistai, okra turi minimalų šalutinį poveikį, o jos sudėtyje esantis pektinas palaiko žarnyno sveikatą. Tradicinės medicinos sistemos visame pasaulyje šimtmečius naudojo šią daržovę, patvirtindamos tai, ką dabar patvirtina šiuolaikinis mokslas apie jos širdies apsaugines savybes.
Mokslas apie okros cholesterolio kiekį kraujyje mažinančias savybes
Nors yra daug natūralių priemonių cholesterolio kiekiui mažinti, okra išsiskiria savo moksliškai patvirtintu poveikiu. Šioje žalioje ankštinėje daržovėje yra tirpių skaidulų, vadinamų gleivėmis, kurios virškinimo metu prisijungia prie cholesterolio ir neleidžia jam absorbuotis.
Tyrimai rodo, kad didelis polifenolių kiekis padeda sumažinti MTL (blogojo cholesterolio) oksidaciją. Tyrimai rodo, kad reguliariai ją vartojant per tris mėnesius bendras cholesterolio kiekis gali sumažėti 7-10 %.
Okra taip pat turi pektino, kuris palaiko sveikas žarnyno bakterijas ir gerina tulžies rūgščių išsiskyrimą – natūralų cholesterolio šalinimo iš organizmo procesą.
Be to, jos priešuždegiminės savybės padeda mažinti arterijų uždegimą, susijusį su padidėjusiu cholesterolio kiekiu.
Istorinis okros naudojimas tradicinės medicinos sistemose
Moksliškai patvirtintos okros cholesterolio kiekį kraujyje mažinančios savybės pratęsia tūkstančius metų trunkantį medicinos palikimą.
Įvairiose kultūrose, ypač Afrikos, Azijos ir Artimųjų Rytų gydymo tradicijose, okra naudojama tradicinėje medicinoje.
Vakarų Afrikos liaudies medicinoje okra buvo skiriama virškinimo ir kepenų sutrikimams gydyti.
Kinų gydytojai ją naudojo cukriniam diabetui ir virškinamojo trakto uždegimams gydyti.
Ajurvedos medicinoje Indijoje okra naudojama kaip vėsinanti virškinimo priemonė ir kraujo valiklis.
Šie senoviniai būdai puikiai dera su šiuolaikiniu supratimu apie okra gebėjimą reguliuoti lipidų apykaitą ir skatinti širdies ir kraujagyslių sveikatą, o tai rodo, kad tradicinė išmintis yra pagrįsta šiuolaikiniais moksliniais tyrimais.
Kaip įtraukti okrą į kasdienę mitybą
Keletas praktinių metodų leidžia įtraukti okrą į kasdienės mitybos planus tiems, kurie siekia cholesterolio kiekį kraujyje mažinančios naudos.
Šviežią okra galima lengvai troškinti su česnakais ir prieskoniais kaip paprastą garnyrą arba dėti į sriubas ir troškinius, kur ji tarnauja kaip natūralus tirštiklis.
Tiems, kuriuos atbaido gleivėta okros tekstūra, kepkite arba kepkite ant grotelių sveikas ankštis, kad sumažėtų gleivėtumas ir sustiprėtų skonis.
Okras taip pat galima supjaustyti griežinėliais ir įmaišyti į kokteilius, marinuoti, kad patiekalai būtų aštrūs, arba džiovinti ir sumalti į miltelius, skirtus arbatoms ar maisto papildams gaminti.
Klinikiniai tyrimai, pagrindžiantys okros naudą širdies sveikatai
Keli klinikiniai tyrimai parodė teigiamą okros poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatos rodikliams, ypač cholesterolio kiekiui reguliuoti.
2016 m. žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbtame tyrime nustatyta, kad okra polisacharidai sumažino bendrąjį cholesterolio ir MTL kiekį laboratorijoje atitinkamai 56 % ir 61 %.
Huazhong universitete atlikti tyrimai atskleidė, kad didelis flavonoidų kiekis okra slopina cholesterolio absorbciją žarnyne.
Be to, 12 savaičių trukęs klinikinis tyrimas, kuriame dalyvavo 57 hiperlipidemija sergantys dalyviai, parodė, kad kasdien vartojant okros ekstraktą žymiai pagerėjo lipidų profilis, palyginti su placebo grupėmis.
Šie rezultatai patvirtina, kad okra gali būti natūrali hipercholesterolemijos gydymo priemonė.
Okros palyginimas su farmaciniais cholesterolio preparatais
Nors farmacinės priemonės tebėra standartinis hipercholesterolemijos gydymo būdas, natūralios priemonės, tokios kaip okra, pasižymi ryškiais veiksmingumo, šalutinio poveikio ir veikimo mechanizmų skirtumais.
Statinai, pagrindiniai vaistai nuo cholesterolio, paprastai sumažina MTL kiekį 20-60 %, o okra, atlikus klinikinius tyrimus, sumažina 10-15 %.
Tačiau vaistai dažnai kelia pavojų, įskaitant raumenų skausmą, kepenų pažeidimus ir padidėjusią cukrinio diabeto riziką, o okra turi minimalų šalutinį poveikį.
Cholesterolio kiekį kraujyje mažinančios okros skaidulos jungiasi su tulžies rūgštimis ir užkerta kelią cholesterolio reabsorbcijai, todėl sunkiais atvejais jos gali papildyti, o ne pakeisti vaistus.
Informacija šiame straipsnyje nepakeičia gydytojo konsultacijos. Prieš pradedant naudoti bet kokias natūralias priemones, pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu