Cinamonas yra veiksmingas ir nebrangus prieskonis cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti . Tyrimai rodo, kad cinamono junginiai imituoja insuliną, todėl pagerina gliukozės pasisavinimą ląstelėse ir sulėtina angliavandenių virškinimą. Tyrimai rodo, kad cukriniu diabetu sergantiems pacientams, vartojantiems vos 1-6 g per dieną , gliukozės kiekis kraujyje nevalgius gerokai sumažėja. Ceilono cinamonas dėl mažesnio kumarino kiekio yra saugiausia reguliariai vartoti. Šis senovinis vaistas naudingas sergantiesiems priešdiabetine liga, sergantiesiems PCOS ir net sveikiems asmenims, siekiantiems stabilios energijos. Šio įprasto virtuvės prieskonio moksliniai tyrimai atskleidžia nepaprastą potencialą.
Paslėpta cinamono kaip cukraus kiekį kraujyje reguliuojančios medžiagos istorija
Šiuolaikiniai tyrimai neseniai patvirtino cinamono poveikį gliukozės kiekiui kraujyje, tačiau tradicinės medicinos sistemos šį aromatinį prieskonį cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti naudoja jau tūkstančius metų.
Senovės Egipto gydytojai cinamono gydomąsias savybes užfiksavo dar 1550 m. pr. m. e. datuojamuose medicininiuose tekstuose. Tradicinėje kinų medicinoje cinamonas (gui zhi) jau daugiau kaip 2000 metų skiriamas „sušildyti vidų” ir pagerinti kraujotaką.
Ajurvedos praktikai Indijoje cinamoną priskyrė prie kraują valančių ir medžiagų apykaitą gerinančių medžiagų.
Šie tradiciniai metodai, kuriuos Vakarų medicina kadaise atmetė, tapo moksliškai patikimi, nes mokslininkai nustatė tokius junginius kaip cinamaldehidas, kurie daro įtaką jautrumui insulinui ir gliukozės apykaitai.
Moksliniai įrodymai: Kaip cinamonas veikia gliukozės apykaitą
Nors kažkada cinamono savybės reguliuoti cukraus kiekį kraujyje buvo laikomos tik anekdotinėmis, dabar jos turi tvirtą mokslinį pagrindą.
Tyrimais nustatyti keli mechanizmai, kuriais šis prieskonis veikia gliukozės apykaitą. Cinamono junginiai imituoja insuliną, aktyvuoja ląstelių receptorius ir palengvina gliukozės pasisavinimą. Tyrimai rodo, kad cinamaldehidas, aktyvusis cinamono komponentas, didina jautrumą insulinui, didindamas gliukozės pernešėjų skaičių.
Be to, cinamonas lėtina angliavandenių virškinimą, slopindamas virškinimo fermentus, todėl mažina cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio.
16 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų metaanalizė parodė, kad cinamono papildai gerokai sumažino gliukozės kiekį kraujyje nevalgius ir pagerino cukriniu diabetu sergančių pacientų lipidų profilį.
Šios išvados paaiškina, kodėl šis įprastas namų apyvokos prieskonis sulaukė dėmesio kaip natūralus glikemijos kontrolės būdas.
Be 2 tipo: kam gali būti naudingas šis senovinis prieskonis
Kam, be sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu, gali būti naudingos cinamono cukraus kiekį kraujyje reguliuojančios savybės? Tyrimai rodo, kad teigiamą poveikį gali patirti kelios grupės.
Asmenys, sergantys prediabetu, gali naudoti cinamoną kaip papildomą metodą, kad užkirstų kelią ligos progresavimui. Sergantieji policistinių kiaušidžių sindromu (PCOS) dažnai susiduria su atsparumu insulinui, todėl cinamonas gali būti naudingas.
Sportininkai ir fitneso entuziastai gali įvertinti cinamono gebėjimą pagerinti gliukozės panaudojimą fizinio krūvio ir atsigavimo metu. Žmonėms, patiriantiems metabolinį sindromą– ligų grupę, apimančią padidėjusį kraujospūdį ir nenormalų cholesterolio kiekį kraujyje – gali pagerėti daugelio rodiklių rodikliai.
Šis universalus prieskonis gali būti naudingas net ir sveikiems žmonėms, kuriems svarbu palaikyti stabilų energijos lygį visą dieną.
Rekomenduojama cinamono paros dozė ir formos
Norint veiksmingai įtraukti cinamoną į sveikatos režimą, reikia atsižvelgti į tris pagrindinius dozavimo veiksnius. Tyrimai rodo, kad 1-6 gramai (apie ½-2 arbatiniai šaukšteliai) cinamono per dieną yra naudingi cukraus kiekio kraujyje reguliavimui.
Ilgalaikiam vartojimui Ceilono cinamonas dėl mažesnio kumarino kiekio yra tinkamesnis už Cassia cinamoną.
Cinamonas yra įvairių formų: cinamono lazdelės arbatoms ir eteriniai aliejai aromaterapijai.
Vienoje kapsulėje paprastai būna 500 mg, rekomenduojama vartoti po 1-2 kapsules per dieną. Kad būtų užtikrintas idealus įsisavinimas, ekspertai rekomenduoja paros kiekį padalyti į kelis valgymus, o ne suvartoti iš karto.
Cinamono derinimas su kitais natūraliais cukraus kiekį kraujyje palaikančiais preparatais
Cinamono derinimas su kitais natūraliais cukraus kiekį kraujyje palaikančiais preparatais
Nors cinamonas yra labai naudingas cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, jo veiksmingumas gali būti padidintas jį derinant su kitais natūraliais maisto papildais.
Chromas, alfa-lipoinė rūgštis ir berberinas veikia sinergiškai su cinamonu, gerindami jautrumą insulinui ir gliukozės apykaitą.
Ožragės sėklos papildo cinamoną lėtindamos angliavandenių įsisavinimą, o karčiasis melionas suteikia papildomų junginių, imituojančių insulino poveikį.
Magnis, kurio dažnai trūksta diabetikams, kartu su cinamonu palaiko tinkamą insulino funkciją.
Siekiant geriausių rezultatų, cinamono ir gymnema sylvestre derinys gali turėti dvejopą poveikį: cinamonas gerina jautrumą insulinui, o gymnema mažina cukraus įsisavinimą ir potraukį.
Galimas šalutinis poveikis ir atsargumo priemonės vartojant cinamoną
Prieš įtraukiant cinamono papildus į bet kokį sveikatos režimą, reikėtų atkreipti dėmesį į saugumo aspektus. Nors paprastai pripažįstama, kad kulinariniais kiekiais cinamonas yra saugus, koncentruoti papildai tam tikriems asmenims gali sukelti nepageidaujamą poveikį.
Cassia cinamono sudėtyje yra kumarino – junginio, kuris vartojamas didelėmis dozėmis gali pažeisti kepenis. Nėščios moterys prieš gydomąjį vartojimą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.
Vartojantys kraują skystinančius vaistus, vaistus nuo diabeto ar antibiotikus turėtų būti atsargūs dėl galimos sąveikos.
Kai kuriems asmenims gali pasireikšti alerginės reakcijos, burnos opos ar virškinimo sutrikimai.
Ceilono cinamono (tikrojo cinamono) sudėtyje yra mažiau kumarino nei kasijos rūšies cinamono, todėl jį saugiau vartoti reguliariai.
Lengvi būdai, kaip įtraukti šį galingą prieskonį į kasdienę mitybą
Cinamono įtraukimas į kasdienę mitybą reikalauja minimalių pastangų, tačiau yra labai naudingas cukraus kiekio kraujyje valdymui. Šio universalaus prieskonio galima pabarstyti ant rytinės avižinės košės, įmaišyti į kokteilius arba įmaišyti į kavą ir arbatą.
Gaminant maistą cinamonas pagardina ir pikantiškus, ir saldžius patiekalus. Jis puikiai dera su keptomis daržovėmis, ypač saldžiosiomis bulvėmis ir morkomis, o troškiniams ir kariui suteikia gilumo.
Daugelis jį deda į naminę granolą, jogurto kokteilius ar vaisių salotas.
Norėdami nuolat vartoti cinamono vandenį, kai kurie jį ruošia per naktį pamirkydami lazdelę karštame vandenyje ir taip sukurdami patogų kasdienį gėrimą.