Po gausaus maisto tam tikri gėrimai gali padėti išvengti riebalų kaupimosi ir palengvinti virškinimą. Žalioji arbata, kurioje esantys katechinai EGCG skatina medžiagų apykaitą. Šiltas citrinų vanduo stimuliuoja virškinimo fermentus ir mažina pilvo pūtimą. Imbiero arbata pagreitina skrandžio išsituštinimą ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Tinkamai atskiesti obuolių acto gėrimai mažina insulino šuolius. Žolelių gėrimai, pavyzdžiui, pipirmėčių arbata, atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis, o kombuča suteikia probiotikų. Šių gėrimų vartojimo laikas ir paruošimas turi didelę įtaką jų veiksmingumui.
Žalioji arbata: Metabolizmą skatinanti jėgainė
Kodėl žalioji arbata nuolat pirmauja gėrimų po valgio sąraše? Joje esantys katechinai, ypač epigalokatechino galatas (EGCG), skatina medžiagų apykaitą ir gerina riebalų oksidaciją. Tyrimai rodo, kad žalioji arbata gali 3-4 % padidinti kalorijų deginimą ir kartu pagerinti jautrumą insulinui.
Žaliojoje arbatoje esantis kofeino ir L-teanino derinys suteikia švelnų energijos antplūdį be su kava susijusio drebėjimo.
Be to, žalioji arbata palengvina virškinimą, nes mažina virškinamojo trakto uždegimą ir skatina naudingų žarnyno bakterijų augimą.
Norint gauti geriausią naudą, nesaldintą žaliąją arbatą vartokite praėjus 30-60 minučių po valgio, kad maksimaliai išryškėtų jos riebalus blokuojančios savybės.
Citrinų vanduo: Geriausias virškinimo sistemos draugas
Citrinų vanduo: Geriausias virškinimo sistemos draugas
Kai po gausaus maisto virškinimas yra vangus, citrinų vanduo dėl savo natūralių rūgštinių savybių labai palengvina virškinimą. Citrinos rūgštis skatina virškinimo fermentų ir tulžies gamybą, pagreitina maisto skaidymą ir neleidžia kauptis riebalams.
Švelnus diuretinis citrinų vandens poveikis padeda išplauti toksinus ir mažina pilvo pūtimą, o jo šarminančios savybės subalansuoja pH lygį, kai jis pasisavinamas. Mitybos specialistai rekomenduoja vartoti šiltą citrinų vandenį praėjus 20-30 minučių po valgio, kad jis būtų naudingas virškinimui.
Be to, sudėtyje esantis vitaminas C palaiko kepenų funkciją, būtiną maistiniams riebalams perdirbti.
Tiesiog išspauskite pusę šviežios citrinos į vandenį, kad veiksmingai palengvintumėte virškinimą po valgio.
Imbiero arbata: Raminantis uždegimą ir palaikantis virškinimą
Dar viena galinga pagalba atsigauti po valgio – imbiero arbata, kuri papildo citrinų vandenį ir kartu padeda spręsti papildomas virškinimo problemas.
Imbiero sudėtyje yra junginių, vadinamų gingeroliais ir shogaoliais, kurie aktyviai mažina virškinamojo trakto uždegimą ir padeda atpalaiduoti žarnyno raumenis.
Tyrimai rodo, kad imbiero arbata gali pagreitinti skrandžio išsituštinimą, todėl išvengiama nemalonaus sotumo jausmo po gausių valgių. Ji taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl gali sumažinti riebalų kaupimąsi dėl insulino šuolių.
Šildomosios imbiero savybės skatina kraujotaką ir medžiagų apykaitą, palaiko natūralius organizmo virškinimo procesus.
Kad poveikis būtų idealus, 5-10 min. pamirkykite šviežio imbiero griežinėlius karštame vandenyje.
Obuolių sidro acto gėrimai: Cukraus kiekį kraujyje stabilizuojanti reakcija
Obuolių sidro actas (ACV) tapo stipriu sprendimu tiems, kurie siekia sušvelninti sunkių patiekalų poveikį gliukozės kiekiui kraujyje. Tyrimai rodo, kad po valgio pavartojus praskiesto ACV galima iki 34 % sumažinti insulino ir cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio.
ACV esanti acto rūgštis lėtina skrandžio išsituštinimą ir slopina fermentus, atsakingus už angliavandenių virškinimą. Kad poveikis būtų geriausias, sumaišykite vieną valgomąjį šaukštą su 240 mililitrų vandens ir suvartokite per 20 minučių po valgio.
Įdėjus cinamono arba citrinos, galima pagerinti skonį nesumažinant veiksmingumo.
Reguliarus vartojimas ilgainiui gali padidinti jautrumą insulinui, ypač naudingas asmenims, turintiems atsparumą insulinui.
Pipirmėčių arbata: Pipirmėtės pipirmėtės: mažina pilnumą ir gerina virškinimą
Dėl savo raminamųjų savybių pipirmėčių arbata yra puiki priemonė nuo diskomforto po valgio ir pilvo pūtimo. Pipirmėtėse esantis mentolis atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis ir palengvina sotumo jausmą, kuris dažnai atsiranda po gausių valgių.
Tyrimai rodo, kad pipirmėčių aliejus, veiklioji arbatos sudedamoji dalis, pagreitina skrandžio išsituštinimą ir skatina tulžies tekėjimą, kuris padeda skaidyti riebalus. Tai neleidžia organizmui kaupti kalorijų pertekliaus riebalinio audinio pavidalu.
Kad poveikis būtų idealus, šviežius arba džiovintus pipirmėčių lapus 5-7 minutes mirkykite karštame vandenyje. Arbatos vartojimas praėjus 15-20 minučių po valgio padidina jos naudą virškinimui.
Kombučia: Kombucha: Probiotikų nauda žarnyno sveikatai po atlaidų
Garsėjanti savo probiotinėmis savybėmis, kombuča teikia didelę naudą, kai vartojama po gausaus maisto. Šioje fermentuotoje arbatoje yra naudingų bakterijų ir mielių, kurios palaiko virškinimo funkciją, skatindamos sveiką žarnyno floros pusiausvyrą.
Kombučoje esančios organinės rūgštys, įskaitant acto ir gliukono rūgštis, gali padėti efektyviau suskaidyti maistą ir sumažinti pilvo pūtimą bei diskomfortą. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą ir medžiagų apykaitos funkciją.
Nors vien kombučia negali užkirsti kelio kalorijų suvartojimui virsti riebalų sankaupomis, jos gebėjimas stiprinti žarnyno sveikatą sukuria aplinką, kurioje virškinimas veikia efektyviai ir gali sušvelninti kai kuriuos retkarčiais pasitaikančius persivalgymo padarinius.
Kiaulpienių arbata: Natūralus diuretikas nuo pilvo pūtimo po valgio
Kiaulpienių arbata yra viena veiksmingiausių gamtos priemonių nuo pilvo pūtimo po valgio, nes ji veikia kaip natūralus diuretikas, padedantis organizmui pašalinti vandens perteklių ir sumažinti patinimą.
Šio vaistažolių užpilo sudėtyje yra junginių, skatinančių tulžies gamybą ir padedančių kepenims efektyviau perdirbti riebalus.
Tyrimai rodo, kad kiaulpienių arbata gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje po daug angliavandenių turinčių valgių ir taip užkirsti kelią riebalų kaupimuisi. Dėl švelnaus kartaus skonio suaktyvėja virškinimo fermentai, dar labiau padedantys skaidyti maistingąsias medžiagas.
Norint pasiekti idealių rezultatų, ekspertai rekomenduoja mirkyti ekologišką kiaulpienių šaknų arbatą 5-10 min. ir gerti ją praėjus 20-30 min. po gausaus valgio.
Cinamonu pagardinti gėrimai: cinamono ciberžolė: insulino ir riebalų kaupimo reguliavimas
Gėrimai su cinamonu: cinamono ciberžolė: insulino ir riebalų kaupimo reguliavimas
Cinamonu pagardinti gėrimai teikia dvejopą naudą po gausių valgių, nes padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir galimai mažina riebalų kaupimąsi. Tyrimai rodo, kad cinamono sudėtyje yra junginių, imituojančių insuliną, todėl ląstelės geriau pasisavina gliukozę ir išvengia cukraus kiekio kraujyje šuolių, kurie paprastai būna po gausių valgių.
Taip pat įrodyta, kad šis prieskonis lėtina skrandžio išsituštinimą, prailgina sotumo jausmą ir sumažina persivalgymo tikimybę.
Populiariausios priemonės: cinamono arbata, šiltas vanduo su cinamonu ir medumi arba cinamono lazdelės į žolelių arbatą.
Kad cinamonas būtų itin naudingas, rinkitės Ceilono cinamoną, o ne Cassia cinamoną, nes jame yra mažiau kumarino – junginio, kurio dideli kiekiai gali būti kenksmingi.