7 produktai, kurie padidina trombocitų kiekį kraujyje

foods to boost platelets

Septyni maisto produktai, padedantys padidinti trombocitų kiekį kraujyje: papaja ir papajos lapų ekstraktas, kviečių žolė, moliūgai ir moliūgų sėklos, vitamino K turtingi žalumynai (lapiniai kopūstai, špinatai, brokoliai), daug folio rūgšties turinčios ankštinės daržovės (avinžirniai, lęšiai), liesi baltymai (kiaušiniai, žuvis, paukštiena) ir granatų arba burokėlių sultys. Šiuose maisto produktuose yra būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas K, foliatai, geležis ir antioksidantai, kurie palaiko trombocitų gamybą ir funkciją. Kiekvienas maisto produktas yra išskirtinai naudingas asmenims, kurių trombocitų kiekis yra mažas arba sergantiems trombocitopenija.

Papajos ir papajų lapų ekstraktas

Papajoje, atogrąžų vaisiuje su ryškiai oranžiniu minkštimu, yra junginių, kurie gali padėti padidinti trombocitų kiekį. Tyrimai rodo, kad jos lapų ekstraktas yra ypač veiksmingas, o atlikus tyrimus nustatyta, kad trombocitų kiekis gerokai padidėjo sergantiesiems dengė karštlige.

Reklama

Vaisiuose yra priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčio fermento papaino, juose gausu vitaminų A, C ir folio rūgšties, būtinų sveikų kraujo kūnelių gamybai.

Tradiciškai Ajurvedos medicinoje naudojamas papajos lapų ekstraktas yra arbata, kapsulės arba sultys.

Norint gauti maksimalią naudą, rekomenduojama reguliariai vartoti šviežią papają arba, prižiūrint gydytojui, vartoti standartizuotus lapų ekstrakto papildus, ypač asmenims, sergantiems trombocitopenija.

Reklama

Kviečių žolė ir daug chlorofilo turintys žalumynai

Nors atogrąžų vaisiai yra vienas iš trombocitų skaičiaus didinimo būdų, žalieji lapai yra dar viena galinga alternatyva.

Kviečių žolėje yra chlorofilo, kurio molekulinė struktūra panaši į hemoglobino molekulinę struktūrą, todėl jis gali palaikyti kraujo kūnelių gamybą. Tyrimai rodo, kad kviečių žolės sultys gali padidinti trombocitų kiekį pacientams, sergantiems trombocitopenija.

Kituose chlorofilo turtinguose žalumynuose, pavyzdžiui, špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir liucernos daiguose, yra vitamino K, būtino tinkamam kraujo krešėjimui.

Reklama

Šiuose žalumynuose taip pat yra folio rūgšties ir geležies – maistinių medžiagų, būtinų sveikam kraujo kūnelių vystymuisi. Šiuose maisto produktuose esantys antioksidantai dar labiau apsaugo esamus trombocitus nuo oksidacinės pažaidos, todėl gali pailgėti jų gyvavimo laikas kraujotakoje.

Moliūgai ir moliūgų sėklos

Moliūgai ir jų sėklos yra dar viena puiki mitybos alternatyva asmenims, norintiems natūraliai padidinti trombocitų kiekį. Šiose maistinėse medžiagose yra daug vitamino A, kuris palaiko trombocitų gamybą ir padeda palaikyti sveikas kraujagyslių sieneles.

Moliūgų sėklos ypač naudingos dėl didelio kiekio cinko– mineralo, būtino imuninei funkcijai ir trombocitų vystymuisi. Be to, jose yra vitamino K, kuris atlieka svarbų vaidmenį kraujo krešėjimo procesuose.

Reklama

Sėklose taip pat yra geležies, dar vienos kraujo sveikatai būtinos maistinės medžiagos. Reguliarus moliūgų minkštimo ir sėklų vartojimas kaip subalansuotos mitybos dalis gali padėti palaikyti idealų trombocitų kiekį ir bendrą hematologinę sveikatą.

Maisto produktai su vitaminu K: Lapiniai kopūstai, špinatai ir brokoliai

Žalios lapinės daržovės, kuriose gausu vitamino K, atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką trombocitų funkciją ir kraujo krešėjimo mechanizmus. Ypač naudingi lapiniai kopūstai, špinatai ir brokoliai, kuriuose yra didelė šios svarbios maistinės medžiagos koncentracija.

Vitaminas K padeda suaktyvinti kraujo krešėjimui būtinus baltymus, tiesiogiai palaiko trombocitų agregaciją ir krešulių susidarymą. Vos vienas puodelis virtų lapinių kopūstų suteikia daugiau nei 1000 % rekomenduojamos paros normos, o špinatai – apie 180 % virto puodelio.

Reklama

Reguliarus šių daržovių vartojimas gali padėti trombocitopenija sergantiems asmenims palaipsniui pagerinti trombocitų kiekį, ypač kartu su kitomis trombocitus palaikančiomis maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip geležis ir foliatai.

Daug folio rūgščių turintys maisto produktai: Avinžirniai ir lęšiai.

Ankštiniai augalai, tokie kaip avinžirniai ir lęšiai, yra puikus maistinis folatų, B grupės vitamino, labai svarbaus trombocitų gamybai ir regeneracijai, šaltinis.

Su vienu puodeliu virtų lęšių gaunama apie 90 % rekomenduojamos paros folatų normos, o su avinžirniais – apie 70 %.

Reklama

Foliatų trūkumas tiesiogiai mažina organizmo gebėjimą gaminti pakankamai trombocitų ir gali sukelti trombocitopeniją.

Reguliarus šių ankštinių daržovių vartojimas palaiko kaulų čiulpų, kuriuose formuojasi trombocitai, funkciją.

Be folio rūgšties, avinžirniuose ir lęšiuose yra papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip geležis ir baltymai, kurie dar labiau palaiko kraujo kūnelių gamybą.

Reklama

Šiuos universalius maisto produktus galima įtraukti į sriubas, salotas ar kario patiekalus, kad kasdien gautumėte naudingų maistinių medžiagų.

Liesi baltymai: Kiaušiniai, žuvis ir paukštiena

Kiaušiniuose, žuvyje ir paukštienoje esantys liesi baltymai yra svarbūs mitybos komponentai asmenims, siekiantiems padidinti trombocitų skaičių.

Šiuose baltymų šaltiniuose yra trombocitų gamybai būtinų aminorūgščių ir vitamino B12, kuris palaiko normalų kraujo kūnelių susidarymą.

Reklama

Kiaušiniuose yra cholino ir vitamino D, kurie yra susiję su geresne kraujo sveikata.

Žuvis, ypač riebi, pavyzdžiui, lašiša ir skumbrė, suteikia omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą ir gerina trombocitų funkciją.

Paukštienoje yra cinko ir vitamino B6 – maistinių medžiagų, labai svarbių sveikam trombocitų kiekiui palaikyti.

Reklama

Reguliarus šių liesų baltymų vartojimas gali padėti įveikti trombocitopeniją ir suteikti statybinių medžiagų, reikalingų tinkamam kraujo kūnelių vystymuisi.

Granatų ir burokėlių sultys

Tiek granatų, tiek burokėlių sultys yra vieni iš veiksmingiausių natūralių gėrimų, skirtų trombocitų kiekiui didinti, dėl savo turtingos maistinės sudėties.

Granatų sultyse yra daug geležies, antioksidantų ir vitamino C, kurie skatina trombocitų gamybą ir apsaugo esamus trombocitus nuo oksidacinės pažaidos. Tyrimai rodo, kad reguliariai jas vartojant gali padidėti trombocitų kiekis trombocitopenija sergantiems asmenims.

Reklama

Burokėlių sultyse yra folio rūgšties, geležies ir nitratų, kurie gerina kraujotaką ir palaiko kaulų čiulpų – trombocitų susidarymo vietos – funkciją. Priešuždegiminės savybės padeda sumažinti trombocitų destrukciją sergant autoimuninėmis ligomis.

Norint gauti idealią naudą, rekomenduojama kasdien suvartoti 150-200 ml šių sulčių.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like