5 maisto papildai, kuriuos vartojate neteisingai: ekspertai nurodo svarbiausias klaidas

supplements mistakes experts importance

Daugelis žmonių nesąmoningai mažina papildų veiksmingumą dėl netinkamų vartojimo įpročių. Kad vitaminas D būtų idealiai įsisavinamas, jam reikalingi maistiniai riebalai. Geležies papildų niekada negalima vartoti su kalcio turtingais maisto produktais ar gėrimais. Probiotikai praranda veiksmingumą, jei maišomi su karštais gėrimais, kurių temperatūra viršija 43°C. Pasirinkus netinkamą magnio formą (pvz., blogai įsisavinamą oksidą), švaistomi pinigai ir nauda. Netinkamai laikomi kambario temperatūroje žuvų taukų papildai greitai suyra. Šie paprasti pakeitimai gali gerokai padidinti papildų veiksmingumą ir pagerinti sveikatos būklę.

Vitaminas D: vartojimas be pakankamo riebalų kiekio mažina absorbciją

Kad vitaminas D, riebaluose tirpus vitaminas, labai svarbus kaulų sveikatai ir imuninės sistemos funkcijai, būtų idealiai įsisavinamas organizme, reikalingi maistiniai riebalai. Daugelis žmonių maisto papildus vartoja tuščiu skrandžiu arba valgydami neriebų maistą, o tai labai sumažina biologinį įsisavinimą.

Tyrimai rodo, kad vitamino D įsisavinimas gali padidėti 32-57 %, kai jis vartojamas su riebiu maistu. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja vitaminą D vartoti su maisto produktais, kuriuose yra sveikų riebalų, pavyzdžiui, avokadais, riešutais, alyvuogių aliejumi arba riebia žuvimi.

Kad vitaminas būtų maksimaliai naudingas, apsvarstykite galimybę maisto papildus vartoti kartu su didžiausiu dienos valgymu, kuriame paprastai būna pakankamai riebalų. Šis paprastas pritaikymas užtikrina, kad jūsų organizmas gaus visą šios gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos naudą.

Geležies papildai: Vartojimas su kalcio turtingais maisto produktais blokuoja naudą

Geležies papildų veiksmingumas labai priklauso nuo tinkamo vartojimo laiko. Kalcis labai slopina geležies pasisavinimą, todėl geležies papildų vartojimas kartu su pieno produktais, kalciu praturtintais maisto produktais ar kalcio papildais yra netikslingas.

Mitybos specialistai rekomenduoja geležies ir kalcio vartojimą atskirti bent dviem valandomis. Kad geležis būtų geriau įsisavinama, geležies papildus vartokite kartu su vitamino C turtingais maisto produktais ar gėrimais, kurie pagerina geležies įsisavinimą, paversdami ją geriau įsisavinama forma.

Asmenys, kuriems reikia geležies papildų, turėtų vengti kartu vartoti kavos, arbatos ar antacidinių vaistų, nes jie taip pat blogina įsisavinimą. Geležies vartojimas tuščiu skrandžiu dažnai duoda didžiausią naudą, tačiau tie, kurie jaučia virškinimo trakto diskomfortą, gali ją vartoti su nedideliu kiekiu nekalcio maisto.

Probiotikai: Gyvosios kultūros naikinamos karštais gėrimais

Daugybė vartotojų nesąmoningai kenkia probiotikų papildų veiksmingumui, vartodami juos su karštais gėrimais. Probiotikų sudėtyje yra gyvų mikroorganizmų, skirtų žarnyno sveikatai palaikyti, tačiau aukšta temperatūra gali sunaikinti šias naudingas bakterijas joms dar nepasiekus žarnyno.

Mitybos specialistai rekomenduoja prieš vartojant probiotikus palaukti, kol gėrimai atvės iki žemesnės nei 43 °C temperatūros. Arba vartoti papildus su kambario temperatūros vandeniu ar šaltu maistu. Kad preparatai būtų maksimaliai veiksmingi, laikykitės pakuotės nurodymų dėl vartojimo laiko – daugelį probiotikų geriausia vartoti 30 minučių prieš valgį arba prieš miegą tuščiu skrandžiu.

Probiotinius papildus laikykite pagal etiketėje pateiktus nurodymus, nes kai kuriuos jų reikia laikyti šaldytuve, kad išliktų veiksmingi ir pailgėtų jų galiojimo laikas.

Magnis: Pasirinkę netinkamą formą savo sveikatos poreikiams patenkinti

Nors daugelis vartotojų uoliai vartoja magnio papildus dėl įvairios naudos sveikatai, jie dažnai renkasi netinkamas formas, kurios neatitinka jų konkrečių poreikių.

Magnio citratas geriausiai tinka esant vidurių užkietėjimui, o magnio glicinatas pasižymi geresniu įsisavinimu ir minimaliais virškinimo sutrikimais. Sportininkams, patiriantiems raumenų mėšlungį, gali būti naudingas magnio malatas, o tiems, kurie nori palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemą, reikėtų atkreipti dėmesį į magnio tauratą.

Vartojant magnio oksidą – labiausiai paplitusią formą – jo biologinis prieinamumas yra prastas, pasisavinama tik 4 %. Be to, svarbus laikas; magnis gali trukdyti tam tikriems vaistams ir geriausiai pasisavinamas vartojant kartu su maistu, ypač vakare, kad palaikytų miego kokybę.

Žuvų taukai: Netinkamas laikymas lemia rūgimą ir mažesnį veiksmingumą

Žuvų taukų papildų, kurie vertinami dėl omega-3 riebalų rūgščių ir naudingų širdies ir kraujagyslių sistemai savybių, kokybė dažnai pablogėja dėl netinkamo laikymo.

Šie aliejai, veikiami karščio, šviesos ar oro, yra labai jautrūs oksidacijai. Susidėvėję jie ne tik praranda savo gydomąsias savybes, bet ir gali patekti į organizmą kenksmingų junginių. Ekspertai rekomenduoja žuvų taukų papildus laikyti originaliose tamsiose pakuotėse, sandariai uždarytus šaldytuve.

Kokybės rodikliai yra šie: nėra stipraus žuvies kvapo ir yra aiškios išvaizdos. Vartotojai taip pat turėtų patikrinti tinkamumo vartoti terminus ir apsvarstyti skystus preparatus su antioksidantais, pvz., vitaminu E, kad jų stabilumas būtų ilgesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video