Augintojai vertina tris itin saldžias morkų veisles, kurių cukraus kiekis panašus į vaisių. Pirmauja ‘Napoli’ hibridas, pasižymintis nepaprastu saldumu ir 18-20 cm ilgio šakniavaisiais, kuriuose gausu beta karotino. ‘Nantes 5’, paveldima veislė, pasižymi švelnia tekstūra ir greitai išryškėjančiu saldumu per 90-100 dienų. Dar vienas puikus pasirinkimas – ‘Mokum’ hibridas, pasižymintis išskirtiniu skoniu, kai derlius nuimamas jaunas. Smalsūs augintojai sužinos dar daugiau viliojančios informacijos apie šias nepaprastas morkas.
Saldumo simfonija laukia sodininkų ir kulinarijos entuziastų
Tyrinėjant saldžias morkų veisles, saldumo simfonija laukia sodininkų ir kulinarijos entuziastų.
Išskirtiniu cukraus kiekiu ir įspūdingais 20-25 cm ilgio šaknimis, kuriose gausu beta karotino, išsiskiria ‘Napoli’ hibridas – populiariausias Lietuvoje ir Europoje.
Nuo jo nedaug atsilieka ‘Nantes 5’ veislės šakniavaisiai, pasižymintys švelnia tekstūra ir puikiu saldumu vos per 90-100 dienų.
Trijulę papildo ‘Mokum’ hibridas, pasižymintis saldžiu skoniu ir išlaikantis skonį, kai derlius nuimamas jaunas – šis ankstyviausias (70-85 d.) hibridas ypač pamėgtas dėl ypatingo sultingumo ir saldumo.
Šios veislės žada ne tik maistingumą, bet ir gardžią patirtį tiems, kurie nori auginti ar mėgautis morkomis, kurių saldumas prilygsta vaisių saldumui, todėl jos idealiai tinka tiek šviežioms, tiek kulinariniams gaminiams.
Skonio profiliai: Kuo šios morkos tokios gardžios?
Kodėl tam tikros morkų veislės džiugina skonio receptorius savo nepaprastu saldumu? Atsakymas slypi unikalioje genetinėje sudėtyje ir auginimo sąlygose.
‘Napoli’ hibridas pasižymi itin dideliu cukraus kiekiu ir gausiu beta karotino kiekiu, todėl saldumu prilygsta vaisiams.
‘Nantes 5’ veislė pasižymi nepaprastu saldumu per trumpą 90-100 dienų brandinimo laikotarpį.
‘Mokum’ morkos yra švelnios ir saldžios, jomis geriausia mėgautis, kai derlius nuimamas jaunas – dėl ypatingo sultingumo, saldumo, švelnumo ir traškumo.
Specialios veislės, tokios kaip ‘Baltimore’ ir ‘Nerac’, pasižymi sudėtingu saldžiai intensyviu skoniu ir paverčia įprastas šaknines daržoves kulinariniais malonumais, kurie nustebina ir patenkina išrankų skonį.
Auginimo patarimai: kaip užtikrinti didžiausią saldumą ir sėkmingą derlių
Išnagrinėję įvairių morkų veislių nuostabaus skonio savybes, sodininkai ir kulinarijos entuziastai gali atskleisti saldžiausių ir sultingiausių morkų auginimo paslaptis, naudodami strateginius auginimo būdus.
Pasirinkus tokias saldžias veisles kaip ‘Nantes 5’ ar ‘Napoli’ hibridą, sukuriamas tvirtas sėkmės pagrindas. Idealios auginimo sąlygos: pilna saulė, pastovi dirvos drėgmė ir gerai drenuojama, organinėmis medžiagomis praturtinta dirva.
Laikas yra labai svarbus; morkas skinkite, kai jos pasiekia maždaug 2 cm skersmenį, kad būtų labai saldžios ir traškios, kol šaknys sumedėja ir tampa mažiau skanios.
Kur įsigyti šių veislių sėklų Lietuvoje
Šios saldžiosios morkų veislės lengvai prieinamos Lietuvos rinkoje:
Internetinės parduotuvės:
- balticseeds.lt – platus Bejo Zaden hibridų pasirinkimas (‘Napoli’, ‘Mokum’, ‘Nerac’)
- nojus.lt – tradicinės veislės (‘Nantes 5’, ‘Amsterdam 2’)
- sekluva.lt – įvairių gamintojų morkų sėklos
- e-seklos.lt – Europos sėklininkystės bendrovių produkcija
- darzoviuseklos.lt – specializuotos daržovių sėklos
Fizinės parduotuvės:
- Daugelyje sodo centrų ir specializuotų parduotuvių galite rasti šias veisles pavasario sėjos sezono metu (kovo-gegužės mėn.).
Šios veislės puikiai prisitaiko prie Lietuvos klimato sąlygų ir užtikrins saldų, sultingą derlių visą vasarą ir rudenį.