Sausainiai nėra itin senas produktas. Jie atsirado ant žmonių stalų maždaug VII amžiuje. Mat pasaulio tautos neturėjo didelio poreikio cukraus gaminiams.
Sausainius išrado Persijoje, gausios cukraus gavybos laikais. Tikėtina, kad šis desertas leido persams rengti namų ritualus. Iki Europos sausainiai atkeliavo XIV amžiuje. Europos šalių monarchai pamėgo sausainius. Netrukus pradėjo atsirasti autoriniai receptai.
Apie vieną sėkmingą sausainių receptą verta papasakoti išsamiau. Šie sausainiai su persikais ir kremu yra tokie skanūs, kad jūsų šeima juos suvalgys vos per minutę!
Ingredientai
Sausainių tešlai:
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 100 ml augalinio aliejaus
- 300 g miltų
- 10 g kepimo miltelių
- Citrinos žievelė
- 80 g persikų sirupe
Kremui:
- 300 ml pieno
- 1 kiaušinio trynys
- 10 g vanilinio cukraus
- 3 valgomieji šaukštai cukraus
- 2 valgomieji šaukštai kukurūzų krakmolo
Sausainių gaminimas
Kremo paruošimas:
- Į puodą įpilame pieną, įdedame kiaušinio trynį, kukurūzų krakmolą, vanilinį cukrų ir cukrų.
- Ant vidutinės ugnies verdame mišinį iki sutirštėjimo, nuolat maišydami šluotele.
- Paruoštą kremą perkeliame į konditerinį maišelį.
Tešlos paruošimas:
- Atskirame dubenyje sumaišome cukrų su kiaušiniais, kol cukraus kristalai ištirps.
- Į kiaušinių mišinį įpilame augalinio aliejaus, išmaišome.
- Į kiaušinių mišinį dalimis persijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Į tešlą įdedame citrinos žievelę, rankomis užminkome elastingą tešlą.
Sausainių formavimas ir kepimas:
- Tešlą padalijame į dvi lygias dalis. Vieną dalį įdedame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 20 minučių.
- Antrąją dalį iškočiojame į apvalią 5-6 mm storio plokštę. Puodelio pagalba išpjauname apskritimus iš tešlos.
- Apskritimus dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Smulkiai supjaustome persikus, dedame į kiekvieno apskritimo vidurį.
- Persikų įdarą uždengiame kremu.
- Šaltą tešlos gumulėlį sutarkuojame, drožles dedame ant kremo viršaus.
- Kepame sausainius 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Kodėl šie sausainiai tokie ypatingi?
Šie sausainiai yra tobulas derinys tarp klasikinio trupininio pyrago ir elegantiškų sausainių. Juose puikiai dera:
- Švelniai traški tešla su citrinos žievelės aromatu
- Sultingas persikų įdaras, suteikiantis švelnų vaisinį skonį
- Kreminė viršutinė dalis, primenanti pudingo tekstūrą
- Trapūs trupiniai viršuje, suteikiantys kontrastingą tekstūrą
Patarimai tobulam rezultatui:
- Nors recepte naudojami persikai sirupe, galite eksperimentuoti ir su kitais vaisiais: abrikosais, kriaušėmis ar net braškėmis.
- Jei mėgstate intensyvesnį citrusinį aromatą, į tešlą galite įdėti ne tik citrinos žievelės, bet ir šiek tiek citrinos sulčių.
- Kremą galite aromatizuoti ne tik vaniliniu cukrumi, bet ir cinamonu ar kardamonu.
- Jei norite, kad sausainiai būtų dar gražesni, prieš kepimą ant trupinių galite užbarstyti šiek tiek cukraus pudros.
- Sausainius geriausia patiekti šiek tiek atvėsusius, tuomet jie bus dar skanesni ir tvirtesni.
Kodėl šie sausainiai geresni už tradicinį trupininį pyragą?
- Greičiau paruošiami – nereikia ilgai minkyti ir formuoti tešlos.
- Patogiau valgyti – jie jau padalinti į individualias porcijas.
- Įvairesnis skonis – kiekvienas sausainis turi idealų kremo, vaisių ir tešlos santykį.
- Gražesnė išvaizda – puikiai tinka ir šventiniam stalui, ir kasdieniam desertui.
- Ilgiau išlieka švieži – dėl individualios formos jie ilgiau išlieka traškūs.
Šie nuostabūs sausainiai tikrai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu desertu. Jie paprasti, bet įspūdingi, greiti paruošti, bet neįtikėtinai skanūs. Pabandykite juos jau šiandien ir pamatysite, kaip greitai jie išnyks nuo jūsų stalo!
Ar jau išbandėte šį receptą? Pasidalinkite savo įspūdžiais komentaruose! Kokius vaisius naudojote įdarui ir kaip jums pavyko?