Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad cukrus neigiamai veikia žmogaus sveikatą, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys rodo, kad ir becukriai saldikliai, dažnai siūlomi kaip „sveikesnė” alternatyva, iš tiesų nėra draugiškas sveikatai pasirinkimas.
Saldikliai – klaidinga saugumo iliuzija
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: per didelis cukrų vartojimas yra tiesiogiai siejamas su padidėjusia 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, nutukimo, dantų ėduonies ir net tam tikrų vėžio formų rizika. Ypač pavojingas pridėtiniai cukrūs, kurio gausu gazuotuose gėrimuose, konditerijos gaminiuose ir pusgaminiuose. PSO rekomenduoja neviršyti 6 arbatinių šaukštelių cukraus per dieną suaugusiam žmogui.
Nors saldikliai dažnai reklamuojami kaip sveikesnis pasirinkimas, naujausi tyrimai kelia klausimų dėl jų poveikio medžiagų apykaitai, žarnyno mikrobiotai ir apetitui. Kai kurie saldikliai gali skatinti insulino išsiskyrimą, trikdyti gliukozės kontrolę ar net sukelti stipresnį saldumynų poreikį.
„Kai apie cukrų žalą kalbama vis daugiau, dalis gamintojų prisitaiko prie besikeičiančių visuomenės poreikių, o kiti reaguoja gudriai – nors cukrų mažina, bet gaminį papildo saldikliais. Taip pat ir gamintojų visai becukrės, tačiau su saldikliais alternatyvos veda ten pat – prie neigiamos įtakos sveikatai”, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė.
Jau 2023 m. PSO paskelbė rekomendaciją nenaudoti becukrių saldiklių kaip priemonės svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų rizikai mažinti. Rekomendacija taikoma visiems populiariausiems saldikliams: acesulfamui K, aspartamui, advantamui, ciklamatams, neotamui, sacharinui, sukralozei, stevijai ir jos dariniams.
2024 m. Higienos instituo duomenimis, Lietuvoje cukriniu diabetu sirgo maždaug vienas iš 19 vyrų ir viena iš 16 moterų. Ligotumas 2-o tipo diabetu nuo 2001 m. padidėjo 5 kartus, o per 2014–2024 m. laikotarpį bendras sergančiųjų skaičius išaugo 1,3 karto. Vaikų, sergančių diabetu, skaičius padidėjo beveik 36 proc., o suaugusiųjų – beveik 40 proc.
Šalyje taip pat didėja sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač hipertenzinėmis ligomis. 2024 m. nustatyta, kad hipertenzinėmis ligomis sirgo net kas trečias gyventojas.
5 patarimai, kaip sumažinti cukraus vartojimą
1. Savo šeimoje skatinkite rinktis sveikatai palankius maisto produktus: šviežius vaisius, daržoves, viso grūdo produktus. Daugiau gamindami namuose galite sumažinti pridėtinio cukraus kiekį dvigubai, palyginus su viešojo maitinimo įstaigomis.
2. Atkreipkite dėmesį į maisto produktų sudedamąsias dalis etiketėje. Venkite tokių terminų kaip didelės fruktozės kukurūzų sirupas, dekstrozė, maltozė ar kitų žodžių, kurių galūnė yra „-ozė”. Jei šie cukrūs – vieni iš pirmų trijų ingredientų, tai reiškia, kad jų produkte yra daug. Pavyzdžiui, vietoje pomidorų padažo, kuriame paprastai yra labai daug pridėtinių cukrų, rinkitės pomidorų pastą ar pomidorų tyrę.
3. Ieškokite sveikų cukraus alternatyvų, pavyzdžiui, uogos, vaisiai ir uogų ar vaisių tyrės. Taip pat naudokite prieskonius: cinamoną, vanilę, kardamoną, kurie padės sustiprinti saldumo pojūtį.
4. Vadovaukitės šia cukrų mažinimo strategija, kuri padės priprasti prie natūralaus skonio – mažinkite cukrų vartojimą palaipsniui, o jūsų skonis prisitaikys per maždaug 2-4 savaites. Apskritai, stenkitės valgyti kuo daugiau nesaldžių produktų, jie padės sumažinti norą valgyti saldžiai.
5. Palaikykite maisto produktų gamintojus, kurie teikia produkciją be pridėtinio cukraus ar su mažesnio saldumo alternatyva. SAM rekomenduoja rinktis maisto produktus, pažymėtus „Rakto skylutė” simboliu – sveikatai palankesni maisto produktai, kuriuose yra įdėta mažiau cukrų (taip pat druskos ir riebalų), lyginant su kitais tos pačios grupės maisto produktais.SAM
Komunikacijos skyrius
Apie „Rakto skylutę”
Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei siekiant sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje 2014 m. buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė” sistema. Simbolio „Rakto skylutė” tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Daugiau informacijos: Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapis
Aktualūs faktai
- SAM šiuo metu vertina Lietuvos gyventojų suvartojamą cukrų (mono- ir disacharidų) kiekį. Vidutiniškai iš viso per dieną suaugę asmenys suvartoja apie 50 g arba apie 10 arbatinių šaukštelių cukraus, o mokyklinio amžiaus vaikai – vidutiniškai apie 55 g. Tai ženkliai viršija rekomenduojamą suvartoti ne didesnį nei 10 proc. paros energijos kiekį ir dar labiau viršija PSO rekomenduojamą suvartoti 5 proc. paros energijos kiekį.
- Šiuo metu Lietuvoje daugiausiai dėmesio skiria maisto produktų sudėties keitimui skatinti ir vartotojų informavimui apie maisto produktų sudėtį bei sveikatai palankios mitybos principus didinti.
- 2023 m. PSO priskyrė aspartamą prie galimai kancerogeninių medžiagų žmonėms, remiantis ribotais turimais įrodymais, daugiausia susijusiais su vienu kepenų vėžio tipu.